Skip to main content

Άνοδος στη Wall μετά τη Fed

Oι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες βρήκαν επίσης κάποιο στήριγμα στα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου τα οποία συνεχίζουν να παρουσιάζουν αντοχές όσον αφορά στην κερδοφορία.

Με άνοδο έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, σε μία αλλαγή πλεύσης, καθώς οι επενδυτές προσπέρασαν την επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ και εστίασαν στη δήλωση του προέδρου Τζερόμ Πάουελ ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει αρχίσει.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,05% στις 4.119,21 μονάδες, αντιστρέφοντας την αρχική πτώση του 1%. Ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 2% στις 11.816,32 μονάδες, βρίσκοντας στήριγμα στα κέρδη των κατασκευαστών επεξεργαστών στον απόηχο των ισχυρών κερδών από την Advanced Micro Devices. Την ίδια στιγμή, ο Dow Jones σημείωσε οριακή άνοδο 0,02% ή 6,92 μονάδων, αφού στα χαμηλά της συνεδρίασης κατέγραφε απώλειες άνω των 500 μονάδων.

Με τη σημερινή επιτοκιακή αύξηση, η Fed κατεβάζει τον ρυθμό των αυξήσεών της μετά την προηγούμενη κίνηση των 50 μονάδων βάσης, δίδοντας στους επενδυτές μία ελπίδα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να χαλαρώσει την επιθετική πολιτική σύσφιγξης. Αυτή η ελπίδα ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο από τις δηλώσεις Πάουελ, στη συνέντευξη που ακολούθησε.

«Μπορούμε τώρα να πούμε για πρώτη φορά ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει αρχίσει. Μπορούμε να το δούμε αυτό και το βλέπουμε πραγματικά στις τιμές αγαθών μέχρι στιγμής», υπογράμμισε ο Πάουελ.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε καμία νύξη για παύση επιτοκιακών αυξήσεων, διατηρώντας τη λεκτική των προηγούμενων συνεδριάσεων, ότι οι «συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις» είναι οι ενδεδειγμένες για να εξασφαλιστεί μία νομισματική πολιτική που να είναι επαρκώς περιοριστική και να επιτρέψει την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Πάουελ σημείωσε ωστόσο ότι η Fed θα χρειαστεί να παραμείνει περιοριστική για κάποιο διάστημα και ότι έχει περισσότερη δουλειά να κάνει ως προς αυτό.

«Δεν βλέπει ακόμη ενδείξεις ότι η Fed είναι ανοικτή σε επιτοκιακές μειώσεις το 2023. Δεν είμαι σίγουρος εάν η Fed προσπαθεί να επιτύχει μία ομαλή προσγείωση. Αν και αυτό δεν θα το πει ποτέ, ενδεχομένως να προτιμά τα χαρακτηριστικά μίας ύφεσης και μίας καθαρά bear market», αναφέρει ο Bill Zox, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Brandywine Global.

Oι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες βρήκαν επίσης κάποιο στήριγμα στα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου τα οποία συνεχίζουν να παρουσιάζουν αντοχές όσον αφορά στην κερδοφορία. Η μετοχή της Peloton ενισχύθηκε 26,5% από τη στιγμή που η εταιρεία εξοπλισμού γυμναστικής ανακοίνωσε ότι οι ζημίες της περιορίστηκαν σε ετήσια βάση. Η μετοχή της Advanced Micro Devices ενισχύθηκε 12,6% από τη στιγμή που η εταιρεία ημιαγωγών ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.