Skip to main content

Φυσικό αέριο: Διακυμάνσεις στις τιμές εν όψει ψυχρού καιρού

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/

Οι ικανοποιητικές προμήθειες συνέβαλαν στη διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου σχετικά χαμηλά τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο παρουσίασαν διακυμάνσεις, με το βλέμμα στον ψυχρό καιρό που αναμένεται πανευρωπαϊκά, αν και οι αποθήκες είναι γεμάτες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς σημείωσαν άνοδο έως και 6% την Τετάρτη πριν χάσουν τα κέρδη τους. Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, υποχώρησαν 2,5% στα 55,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί στο Άμστερνταμ.

Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε 1,4%.Η θερμοκρασία θα πέσει κάτω το κανονικό από τη Ρώμη έως την Στοκχόλμη, σύμφωνα με το Maxar, αν και θα είναι πιο ήπιες από το συνηθισμένο για τον υπόλοιπο μήνα.

Το κρύο την επόμενη εβδομάδα σηματοδοτεί την πιθανότητα να αρχίσουν να πιέζονται οι αποθήκες φυσικού αερίου της περιοχής, αν και τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι σχεδόν 73% πλήρη και πολύ πάνω από τα μέσα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. Το πόσο χαμηλά θα φτάσουν μέχρι το τέλος του χειμώνα θα καθορίσει τη σοβαρότητα της ενεργειακής κρίσης το επόμενο καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα.

Οι ικανοποιητικές προμήθειες συνέβαλαν στη διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου σχετικά χαμηλά τις τελευταίες εβδομάδες. Η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας αυξήθηκε από την Τρίτη και οι ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου παραμένουν υψηλότερες από το συνηθισμένο για την εποχή του έτους.

naftemporiki.gr