Skip to main content

Χρηματιστήριο: Διατηρήθηκε η ανοδική τάση, κλείσιμο στις 1.015 μονάδες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες η Ευρώπη

Συνέχισε την άνοδό του το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.015 μονάδες, με κέρδη 1,14%. Στο +0,64% οι τράπεζες. Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στη Fed και τη νομισματική πολιτική. 150 μονάδες κερδίζει ο Dow Jones, στο τέλος μιας εβδομάδας κερδών.

ΟΤΕ και Viohalco προσέφεραν στηρίξεις στην αγορά, ενώ στις τράπεζες ανοδικά έκλεισαν Eurobank και Alpha Bank, οριακές μεταβολές για την Πειραιώς.

Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.015,48 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,14%. Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2014 (1.035,08 μονάδες). Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε κέρδη 3,72%, ενώ από τις αρχές του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 9,22%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 76,31 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 28.710.570 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,28%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,69%.

Απόψε αναμένεται η αξιολόγηση από τη Fitch.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρέμεινε σταθερός στις απογευματινές συναλλαγές. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κέρδισαν 1% καθώς οι μετοχές των τροφίμων και των ποτών υποχώρησαν 0,7%.

Την Παρασκευή δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία, τα οποία έδειξαν ότι η τρέχουσα εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και οι ανησυχίες για την ανεργία παρέμειναν σταθερές, αλλά το βιοτικό επίπεδο και οι μελλοντικές προσδοκίες μειώθηκαν.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση κατά το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, αν και οι φόβοι για ύφεση παραμένουν.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση καθώς και η ερευνητική ομάδα Ifo δήλωσαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση φέτος.

Όλα τα κέρδη και τα οικονομικά στοιχεία θα παρακολουθούνται στενά, με τις κεντρικές τράπεζες να στρέφονται στο «κυρίως πιάτο» την επόμενη εβδομάδα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει από Τρίτη έως Τετάρτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για τη νομισματική πολιτική και τα επιτόκια την Πέμπτη.

naftemporiki.gr