Skip to main content

Wall: Άνοδος μετά τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και το ΑΕΠ

Η προσοχή βεβαίως τώρα είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα.

Με άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές στη Wall Street καθώς οι επενδυτές βρήκαν στήριγμα στα τελευταία θετικά εταιρικά αποτελέσματα και στα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου του 2022, τα οποία ήταν καλύτερα των προσδοκιών.

Ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,76% κλείνοντας στις 11.512,41 μονάδες, ενώ ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,61% ή κατά 205,57 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,1% κλείνοντας στις 4.060,43 μονάδες.

Τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη, της τάξης του 2,9% στο τέταρτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, έναντι 2,8% που περίμεναν οι αναλυτές, παρότι κατέβασε ταχύτητα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.

«Με τα σημερινά καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το ΑΕΠ, οι επενδυτές αρχίζουν να πιστεύουν ότι μπορούμε να επιτύχουμε μία ομαλή προσγείωση, μία ήπια ύφεση, η οποία ενδεχομένως να μην μας οδηγήσει σε μία πιο βαθιά bear market», αναφέρει ο Σαμ Στόβαλ, αναλυτής της CFRA Research.

Tην ίδια στιγμή, τα ισχυρά αποτελέσματα της Tesla έδωσαν στον Nasdaq και γενικότερα στις μετοχές του κλάδου ηλεκτροκίνησης σημαντική ώθηση. Η μετοχή της Tesla ενισχύθηκε 11% καθώς τα έσοδα εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και τα κέρδη ήταν καλύτερα των προσδοκιών. Κέρδη τουλάχιστον 1% κατέγραψαν και οι γίγαντες τεχνολογίας Microsoft, Nvidia, Amazon και Alphabet. Aντίθετα, η μετοχή της IBM υποχώρησε 4% παρά τα καλύτερα του αναμενομένου έσοδα.

Κέρδη περίπου 5% και για τη μετοχή της Chevron, μετά την ανακοίνωση προγράμματος επαναγοράς μετοχών αξίας 75 δισ. δολαρίων.

Η εικόνα ωστόσο δεν είναι εξίσου καλή στον αεροπορικό κλάδο, με τη μετοχή της Southwest να υποχωρεί 3% καθώς οι ζημίες ήταν μεγαλύτερες του αναμενομένου.

Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street οδεύουν μέχρι στιγμής σε άνοδο στην εβδομάδα, με το Dow Jones και τον S&P 500 να ενισχύεται 1,7% και 2,2% αντίστοιχα. Ο Nasdaq παρουσιάζει κέρδη 3,3% στην εβδομάδα και οδεύει προς τον καλύτερο μήνα από πέρυσι τον Ιούλιο.

Η προσοχή βεβαίως τώρα είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, οπότε η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει μία επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης. Αυτό που θέλουν να διαπιστώσουν οι επενδυτές είναι πόσο ακόμη η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια, προτού αλλάξει πολιτική και αρχίσει τις μειώσεις.