Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι θετικότερες προσδοκίες για την Ευρώπη βοηθούν την Αθήνα στην έξοδο από τη μιζέρια

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η  πρώτη συνεδρίαση της τρίτης εβδομάδας του Ιανουαρίου είχε τους βασικούς δείκτες της αγοράς μετοχών μόνιμα στο  θετικό πεδίο.

Στα διεθνή

·        Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια φέτος για να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε πτωτική πορεία, αψηφώντας τους traders που αναμένουν χαλάρωση, δήλωσε στο Bloomberg TV στο Νταβός ο αντιπρόεδρος της BlackRock, Philipp Hildebrand. «Στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε κάποιου είδους παύση, αλλά όχι ακόμα».

·        Τα βασικά οικονομικά στοιχεία της Κίνας έδειξαν αξιοσημείωτη εξασθένηση της ανάπτυξης στο τέλος του 2022. Η συναίνεση ήταν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 1,6% σε ετήσια βάση το περασμένο τρίμηνο, περιορίζοντας το κέρδος ολόκληρου του έτους στο 2,7%, πολύ κάτω από τον στόχο του Πεκίνου. Η βιομηχανική παραγωγή, οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού, οι λιανικές πωλήσεις και το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να έχουν επιδεινωθεί τον περασμένο μήνα.

·        Φωτεινή εξέλιξη αποτελεί η επαναλειτουργία της δραστηριότητας της Κίνας που μπορεί να αυξήσει την παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία.

·        Νταβός: Η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ξεκίνησε με τους επικεφαλής επιχειρήσεων και οικονομολόγους να προειδοποιούν για παγκόσμια ύφεση φέτος.

·        Μια έρευνα της PwC διαπίστωσε ότι το 73% των 4.410 στελεχών αναμένει πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης τους επόμενους 12 μήνες, τη χειρότερη από την έναρξη της δημοσκόπησης το 2011.

·        Δύο στους πέντε εξέφρασαν ανησυχία ότι οι επιχειρήσεις τους μπορεί να μην αντέξουν μια δεκαετία. Μια ξεχωριστή έρευνα των επικεφαλής οικονομολόγων διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα αναμένουν ύφεση.

·        Η Janet Yellen θα συναντήσει τον Liu He αυτοπροσώπως στο Νταβός αύριο.

·        Τα εμπορεύματα έχουν την ισχυρότερη προοπτική από οποιαδήποτε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων το 2023, δήλωσε ο Jeff Currie της Goldman.

·        Ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου συνέβαλε με τις δηλώσεις του στην παγίωση της άποψης πως  η ευρωζώνη βρίσκεται σε μια “πολύ ανθεκτική θέση” και είναι πιθανό να αποφύγει την ύφεση με κόστος βέβαια το “πολύ χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης” φέτος.

·        Καθώς η Wall Street ήταν κλειστή λόγω της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ οι συναλλαγές στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά αφορούσαν τα ασιατικά χρηματιστήρια και τα ευρωπαϊκά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,46% στις 455 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο 0,20% κατέληξε στις 7.860 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,31% στις 15.134 και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,28% στις 7.043 μονάδες.

Στην Αθήνα

Η  πρώτη συνεδρίαση της τρίτης εβδομάδας του Ιανουαρίου που στο τέλος της υπάρχει η εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου στα παράγωγα, είχε τους βασικούς δείκτες της αγοράς μετοχών μόνιμα στο  θετικό πεδίο. Το σημαντικότερο ήταν πως ο Γενικός Δείκτης εκπλήσσοντας πολλούς κατάληξε στο φινάλε της σε νέα υψηλά 97 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να είναι οι 1035,08 μονάδες από τις 8/12/2014.

Αν και χθες οι ιδιώτες επενδυτές δεν αποφάσισαν να ρισκάρουν έστω και λίγο τότε μάλλον ανήκουν στην κατηγορία των επενδυτών που χάνουν σε ανοδική αγορά και γενικά χάνουν τα αυγά και τα πασχάλια.  Καλό είναι να αναρωτηθούν επίσης όσοι επίμονα κατεύθυναν όσους τους εμπιστεύθηκαν προς την καταστροφή δηλώνοντας πως οι 750 μονάδες ταιριάζουν στην Αθηναϊκή αγορά και θα έρθουν σύντομα.

Με μια κίνηση που στην αρχή σφραγίστηκε από δισταγμό και επιφύλαξη αποδείχθηκε πως ήταν  αρκετή για να φθάσει η αγορά στις 16:03 στις 980 μονάδες,  με τζίρο στα 52 περίπου εκατ. ευρώ. Από τις 15:17 το ανώτερο μέρας ήταν οι 981,69 μονάδες και δεν άλλαξε πολύ ως το τέλος. Αν  και στις 16:13 εμφανίστηκαν ως κορυφή οι 981,74 μονάδες. Το κατώτερο ήταν οι 970 από το τρίτο λεπτό της συνεδρίασης που άνοιξε με ανοδικό χάσμα. Δηλαδή όλα τα μηνύματα από το ταμπλό ήταν από το πρώτο δευτερόλεπτο υπέρ της ανάληψης ρίσκου. Βέβαια όπως είχαμε ειδοποιήσει υπήρξε παράλληλα εμφάνιση επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος και πιέσεις σε συγκεκριμένα blue chip.

Διορθώσεις έγιναν και αφορούσαν τις ΟΤΟΕΛ, ΛΑΜΔΑ, TITC, ΜΟΗ και ΑΡΑΙΓ ενώ μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας κινήθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΠΕ δικαιώνοντας το μήνυμα από το χθεσινό πρωινό σχόλιο. Από  σήμερα ξεκινούν επιλεκτικά αγορές και αρκετές διορθώσεις.

Οδηγοί της ανόδου δεν ήταν μόνο Τράπεζες αλλά επίσης οι ΜΥΤΙΛ ΔΕΗ ΕΕΕ σε ένα παράξενο συνδυασμό που ήταν ικανός να κρατά τον ΓΔ πάνω από τις 981 μονάδες. Η εικόνα των συναλλαγών εδώ δεν είχε σχέση με την δυναμική στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του ευρώ, που δεν εμφάνιζαν απώλειες, με εξαίρεση της Μαδρίτης, αλλά τα κέρδη τους ήταν της τάξης του 0,4%. Κάτι αναμενόμενο αφού η Wall Street ήταν κλειστή.

Δεν ήταν βάση για αυτή την ξεκάθαρα ανοδική δυναμική  το ότι περιορίστηκε στα 6,6 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα 12μήνου. Τα  φορολογικά έσοδα έφθασαν τα 55,3 δις  ευρώ, ενώ μεγάλη μείωση καταγράφεται στις δαπάνες. Πιο πολύ μέτρησαν:

Α) Ότι η Μυτιληναίος ανέλαβε την εκτέλεση σύμβασης για την “προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου πυκνωτή”, για λογαριασμό της RWE Generation UK PLC, μίας από τις κορυφαίες Εταιρείες Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αξία του συμβολαίου για την Μυτιληναίος ανέρχεται σε 62 εκατ. ευρώ.

Β)Επίσης η εντολή  για τη διενέργεια δημοπρασίας νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς που έδωσε ο ΟΔΔΗΧ. Η εντολή δόθηκε σε Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale για νέο 10ετές ομόλογο με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033. Η κοινοπρακτική έκδοση θα δημοπρατηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές.

Γ) Τα σχόλια της JP Morgan  επί της στρατηγικής η οποία ανακοινώθηκε, για την διάθεση των συμμετοχών του ΤΧΣ μέσω της οποίας το Ταμείο θα διαθέσει τις Τραπεζικές του συμμετοχές και θα περάσει τις Ελληνικές Τράπεζες σε πλήρη ιδιοκτησία Ιδιωτών που είναι μια τριετής διαδικασία, μέχρι το τέλος του 2025. Θεωρεί ότι το Ταμείο δεν βιάζεται αλλά αναμένουν μια αρχική συναλλαγή τους επόμενους μήνες ως καθοδήγηση στον τρόπο που θα ολοκληρωθεί ένα λεπτό εγχείρημα. . Το Ταμείο κατέχει, για την ώρα, 40,39% στην Εθνική, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στην Eurobank.