Skip to main content

Νέα έξοδος στις αγορές με 10ετες ομόλογο

Στόχος να αντληθούν έως και 3 δισ. ευρώ.

Έτοιμο για την πρώτη του έξοδο στις αγορές με ένα «βαρύ» ομόλογο το ελληνικό δημόσιο. Ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε σήμερα, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, ότι έδωσε ήδη εντολή στις τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Societe Generale να αναλάβουν την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου.

Στόχος του ΟΔΔΗΧ ήταν βεβαίως να προλάβει από την επόμενη αύξηση του ευρωπαϊκού επιτοκίου από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 2 Φεβρουαρίου και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης. Συνολικά μέσα στο 2023 ο Οργανισμός στοχεύει στο να αντλήσει – με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκό επιτόκιο – περί τα 7 δισ. ευρώ από τις αγορές, όσο δηλαδή δηλαδή περίπου και πέρυσι.

Όπως έχει γράψει η Ναυτεμπορική δεν θα εκπλήξει την αγορά το ενδεχόμενο η πρώτη έκδοση της χρονιάς να ξεπεράσει σε ύψος ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ – σε μία προσπάθεια να καλυφθεί το 40% των δανειακών αναγκών για φέτος, πριν αυξηθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού. Η ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών και το ύψος του επιτοκίου είναι βεβαίως το μεγάλο στοίχημα, όπως και σε κάθε έκδοση κρατικού ομολόγου.

Οι αποδόσεις των ομολόγων και οι κινήσεις της ΕΚΤ

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετους διαμορφώνεται κοντά στο 4,18%, την ώρα που του αντίστοιχου ιταλικού είναι στο 4% και του γερμανικού στο 2,1%. Μετά το σφυροκόπημα που δέχθηκαν μέσα στο 2022 τα κρατικά ομόλογα, φέτος πιθανότατα θα αποφύγουν τις μεγάλες πιέσεις. Τουλάχιστον αυτό θα ισχύσει, εάν δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις κεντρικές τράπεζες σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από αυτές που υπολογίζει τώρα η αγορά.

Σε έρευνα που δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg, αναλυτές εκτιμούν ότι το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα οδηγηθεί από το 2% έως το 3,25% με δύο αυξήσεις της τάξης των 50 μονάδων βάσης έκαστη (τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο) και ακόμη μία 25 μονάδων βάσης τον Μάιο ή τον Ιούνιο. H Goldman από την πλευρά της βλέπει το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ να κορυφώνεται στο 3,5% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4%. Σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται ότι η ΕΚΤ θα κλείσει τον κύκλο της νομισματικής σύσφιγξης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές στην έρευνα του Bloomberg, να αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων από το τρίτο τρίμηνο. H Goldman διαφωνεί με την εκτίμηση αυτή, βλέποντας τη χαλάρωση να αρχίζει το 2024.

naftemporiki.gr