Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αφομοίωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, στις 964 μονάδες

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κέρδη στην Ευρώπη μετά και τα στοιχεία από τις ΗΠΑ

Στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε συντηρητικά με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 964 μονάδες, χωρίς να κατορθώσει ακόμα να φτάσει τις 970. Ξεχώρισαν τα κέρδη άνω του 4% για την ΓΕΚ Τέρνα. Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με ώθηση από τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Οι τράπεζες (+0,32%) κινήθηκαν κατά κύριο λόγο με ήπια άνοδο, με εξαίρεση την Εθνική που υποχώρησε ελαφρώς στο -0,5%. Μικρή πτώση για Motor Oil και Jumbo.

Στο 7,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ). Ένα μήνα νωρίτερα ο πληθωρισμός στη χώρα μας είχε διαμορφωθεί στο 8,5% από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο STOXX600 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2022 το πρωί της Πέμπτης, και στη συνέχεια περιόρισε τα κέρδη του με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Σημείωσε άνοδο 0,2% κατά τις απογευματινές συναλλαγές, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

Οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών ηγήθηκαν των κερδών, άνω του 1,5%, ενώ οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης υποχώρησαν 1%.

Η έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στις ΗΠΑ ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα υποχωρούσε 0,1% τον Δεκέμβριο, αλλά θα αυξηθεί κατά 6,5% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με μηνιαία άνοδο 0,1% τον Νοέμβριο και ετήσιο ρυθμό 7,1%.

Τα στοιχεία προσφέρουν στην Federal Reserve περιθώριο να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Τα νέα στοιχεία είναι πιθανό να διατηρήσουν τη Fed να ελαττώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων επιλέγοντας τελικά τις 25 μονάδες βάσης συνεδρίασή της  που ολοκληρώνεται την 1η Φεβρουαρίου.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα και σημείωσε άνοδο 5,7% από πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη.

Οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall Street άνοιξαν ανοδικά στα πρώτα λεπτά της διαπραγμάτευσης την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να χωνεύουν τα δεδομένα του ΔΤΚ.

naftemporiki.gr