Skip to main content

Άνοδος στη Wall Street εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Οι επενδυτές ξεκίνησαν το Νέο Έτος με την ανησυχία ότι τα αυξανόμενα επιτόκια της Fed θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Οι μετοχές έκλεισαν με άνοδο τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να τροφοδοτούν το ράλι των αρχών του Νέου Έτους, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό αλλά και της έναρξης των εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου.

Ο Dow Jones κατά 186,45 μονάδες ή 0,56% κλείνοντας στις 33.704,10 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,7% κλείνοντας στις 3.919,25 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,01% στις 10.742,63 μονάδες.

Ο S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο τις πρώτες πέντε συνεδριάσεις του 2023 έως τη Δευτέρα, κάτι το οποίο, σύμφωνα με το Αλμανάκ του Χρηματιστή, αποτελεί καλό σημάδι για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους. Ο Nasdaq έχει σημειώσει ράλι τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, καθώς η αισιοδοξία για αποθέρμανση του πληθωρισμού έχει επαναφέρει τους επενδυτές στον χειμαζόμενο τεχνολογικό κλάδο. Πρόκειται για το πρώτο τριήμερο ανοδικό σερί για το δείκτη από το Νοέμβριο του 2022.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Paul Tudor Jones εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, υποστηρίζοντας ότι η Fed δεν θα οδηγήσει την οικονομία σε απότομη προσγείωση, διακόπτοντας τις επιτοκιακές αυξήσεις προτού συμβεί αυτό. Ο Jones εκτιμά ότι θα υπάρξει τεράστια ζήτηση για μετοχές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους χάρη στις επαναγορές ιδίων μετοχών που θα γίνουν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους αλλά και στις συγχωνεύσεις. Ο ίδιος προβλέπει αύξηση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά 7% ή 8% στη διάρκεια του 2023.

Οι επενδυτές ξεκίνησαν το Νέο Έτος με την ανησυχία ότι τα αυξανόμενα επιτόκια της Fed θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Όμως, πολλοί φαίνεται να στοιχηματίζουν ολοένα και περισσότερο ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ που δημοσιοποιούνται την Πέμπτη θα δώσουν μία περαιτέρω εικόνα για την ευρωστία της οικονομίας ή ενδείξεις για το πόσο ακόμη η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Πάντως, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην πρώτη του για το 2023 ομιλία, απέφυγε να αναφερθεί στην επιτοκιακή πολιτική, λέγοντας μόνο πόσο σημαντική είναι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Τα τελευταία σχόλια από άλλους αξιωματούχους της Fed στηρίζουν πάντως την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να παραμείνει επιθετική στις αυξησεις των επιτοκίων για να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό. «Όλοι κρέμονται από κάθε λέξη που βγαίνει από τη Fed», αναφέρει ο Tim Ghriskey, στρατηγικός αναλυτής της Ingalls & Snyder.

Ο κλάδος επικοινωνιών ήταν μεταξύ αυτών που παρουσίασαν τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ και η ενέργεια κινήθηκε ανοδικά ακολουθώντας τις τιμές πετρελαίου.

Η εβδομάδα σηματοδοτεί επίσης και την έναρξη των αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου και για εταιρείες του S&P 500 με κάποιες από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street να ανακοινώνουν τριμηνιαία αποτελέσματα την Παρασκευή. Αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη των εισηγμένων στον S&P 500 θα μειωθούν 2,2% στο τέταρτο τρίμηνο από την αντίστοιχη περιόδο του 2021, λόγω ανησυχιών για τις επιτοκιακές αυξήσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv.