Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η αντίδραση της Fed στην εγκατάσταση αισιοδοξίας θα δοκιμάσει τη δυναμική στην Αθήνα

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σήμερα θα δοκιμαστεί η ανοδική ορμή και ίσως δημιουργηθούν  ευκαιρίες για τοποθετήσεις επιλεκτικά.

Στα διεθνή

·        Οι ασιατικές αγορές  μετοχών υποχώρησαν σήμερα καθώς οι επενδυτές έλαβαν υπόψη  τα επιθετικά σχόλια των αξιωματούχων της Federal Reserve προσβλέποντας στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Πέμπτη για σαφήνεια σχετικά με την τροχιά των επιτοκίων.

·        Οι κινεζικές μετοχές στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν μετά από άνοδο 2% τη Δευτέρα, ενώ ο δείκτης Topix της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο μετά το εκ νέου άνοιγμα μετά από αργία. Πτώση σημείωσαν και οι δείκτες στην Αυστραλία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Τα συμβόλαια για τον S&P 500 διολίσθησαν αφού ο δείκτης απέτυχε να παραμείνει πάνω από το βασικό επίπεδο των 3.900, διαγράφοντας μια άνοδο που έφτασε σχεδόν το 1,5% τη Δευτέρα.

·        Οι traders που ελπίζουν σε ένα γρήγορο τέλος στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων καθώς ο παγκόσμιος πληθωρισμός ψύχεται, έκαναν έλεγχο πραγματικότητας τη Δευτέρα, όταν η πρόεδρος της Fed Bank of San Francisco Mary Daly είπε ότι αναμένει από την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κάπου πάνω από 5%. Ο ομόλογός της από την Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστιτς σημείωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πλειοψηφικά πιστεύουν θα πρέπει να αυξηθούν πάνω από το 5% στις αρχές του δεύτερου τριμήνου και στη συνέχεια να σταματήσουν για «μεγάλο χρονικό διάστημα».

·        Αυτό αφήνει όσους στοιχηματίζουν σε πιο αργές αυξήσεις να περιμένουν την έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Πέμπτη.

·        Οι ανησυχίες σχετικά με την ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη φέτος αντισταθμίστηκαν από την ανανεωμένη αισιοδοξία για την Κίνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έκανε μια απότομη στροφή στους αυστηρούς περιορισμούς Covid στις αρχές Δεκεμβρίου και ακολούθησε γρήγορα άλλες φιλικές προς την αγορά αλλαγές. Η κινεζική οικονομία προβλέπεται τώρα να αναπτυχθεί κατά 4,8% φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

·        Ομόλογα Η απόδοση των 10ετών ομολόγων παρουσίασε μικρή μεταβολή στο 3,54%

·        Βασικά γεγονότα αυτής της εβδομάδας:

·        Αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ, σήμερα

·        Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell μεταξύ των ομιλητών στο συμπόσιο της Riksbank στη Στοκχόλμη, σήμερα

·        Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να δημοσιεύσει έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές σήμερα

·        Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ μιλούν στη διάσκεψη Euromoney στη Βιέννη, την Τετάρτη

·        ΔΤΚ ΗΠΑ, αρχικές αιτήσεις ανεργίας, Πέμπτη

·        Ο πρόεδρος της Fed του St Louis, James Bullard, στην εικονική εκδήλωση του Wisconsin Bankers Association, την Πέμπτη

·        Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo αναφέρουν κέρδη, Παρασκευή

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 0,3%. Ο S&P υποχώρησε 0,1% τη Δευτέρα

Στην Αθήνα

Όταν για τις ανάγκες του site και της τηλεόρασης της Ν, το πρωί της Δευτέρας είδαμε την εικόνα των ασιατικών συναλλαγών, αναζητήσαμε τους λόγους που είχαν ανοδική δυναμική. Επιλέξαμε ως πλησιέστερη στην αλήθεια την ύπαρξη ελπίδας πως τα δεδομένα για τον ΔΤΚ των ΗΠΑ θα αποκαλύψουν πως και εκεί, όπως στην ευρωζώνη, οι πληθωριστικές πιέσεις κορύφωσαν στα μέσα Δεκεμβρίου. Επιτρέποντας στην FED να ακολουθήσει μικρότερα βήματα στη σύσφιξη. Τα ΣΜΕ για τους δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της ευρωζώνης ήταν όλα με κέρδη και θεωρήσαμε πιθανή την συνέχεια της ανόδου και στην Αθήνα. Με άλλα λόγια αυτό προέκυπτε από το κλίμα στα διεθνή.

Με διάθεση ερμηνείας της αισιοδοξίας που επικράτησε από το πρωί χθες εμφανίστηκαν οι εγχώριοι αναλυτές με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ να αναφέρει: “Ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα το Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη και ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε, προκαλώντας ευφορία στις Αγορές. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο ΓΔ ξεπέρασε τις 950 και κινείται προς τις 971 – 973 μονάδες, που συνιστούν την επόμενη περιοχή αντίστασης”. Η  Optima Bank ειδοποίησε “Περιμένουμε πως η διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις Διεθνείς Αγορές, θα προσφέρει στήριξη στο Χ.Α.” Ενώ η Piraeus Sec. δήλωνε κατηγορηματικά “Η βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενδιαφέρον για χρηματοοικονομικούς τίτλους, λόγω του σχεδίου αποεπένδυσης του ΤΧΣ, αναμένεται να οδηγήσει την εβδομάδα”.

Για όσους ενδιαφέρονται για συσχετίσεις, αναφέρουμε πως ο ΔΤΡ άνοιξε με ανοδικό χάσμα 4,2 μονάδων (0,63%) “αναγκάζοντας” τον  FTSE25 σε άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 6,3 μονάδων (0,27%) και τον ΓΔ με μεταβολή στο άνοιγμά του (0,22%). Ο δε FTSEM είχε την καλύτερη εικόνα αφού στις 11:17 είχε μια μόνο μετοχή με απώλειες και μεταβολή 0,93%. Ο ΓΔ ήταν στις 955,93 με μεταβολή 0,47% και ο τζίρος ήταν στα 15 εκατ. ευρώ με2 εκατ. αξία πακέτων. Πολλοί λοιπόν είχανε πάρει στα σοβαρά τις εξελίξεις στο ΧΑ. Αυτό ακριβώς υπογράμμισε η εικόνα της αγοράς και στις 14:30 με τον τζίρο πλέον στα 41,9 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων στα 5,7 εκατ. και τον ΓΔ στις 956,93 +0,58% μονάδες.

Αυτό που είχε αλλάξει ριζικά ήταν η αναλογία των ανοδικών 13 έναντι 9 έναντι των καθοδικών blue chip. ΑΛΦΑ +4,67% και ΠΕΙΡ +3,37% με υψηλή αξία συναλλαγών και πακέτα για αυτές αξιομνημόνευτα είχαν καταλάβει τις δυο πρώτες θέσεις της κατάταξης με τη μεγαλύτερη άνοδο. ΒΙΟ ΚΟΥΕΣ ακολουθούσαν με τα μισά από τα κέρδη των τραπεζικών.  Αλλά και στις 9 καθοδικές μόνο η ΜΥΤΙΛ είχε απώλειες -1,2%. Ο ΔΤΡ στο 1,98% με τζίρο 19 εκατ. ευρώ από τις 14:20 ειδοποιούσε για όσα ακολούθησαν. Δηλαδή για την υπέρβαση των 700 μονάδων με άνεση και τζίρο στα 43,1 εκατ. ευρώ.

Βέβαια στο φινάλε αποδείχθηκε πως ζήτηση χωρίς κορεσμό χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση των ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, ενώ το ενδιαφέρον για τα τραπεζικά blue chip δεν το αποστέρησε από μετοχές που είχαν αρχίσει να ξεχωρίζουν από το τέλος Δεκέμβρη. Αναφερόμαστε στις ΔΕΗ +2,72%, ΑΡΑΙΓ +2,31%,  ΒΙΟ +3,54%. Μετά από το έκτο ανοδικό κλείσιμο του ΓΔ νομίζουμε πως έγινε σαφές το γιατί επιμέναμε να αποδιώξουν οι ιδιώτες επενδυτές την αρνητική προκατάληψη και να πιστέψουν, κόντρα στους εγχώριους και εκτός αγορών Ρουμπινί, στην ξεχωριστή δυναμική της Αθήνας.

Βέβαια σήμερα θα δοκιμαστεί η ανοδική ορμή και ίσως δημιουργηθούν  ευκαιρίες για τοποθετήσεις επιλεκτικά