Skip to main content

Καμπανάκι από τη Morgan Stanley: Πτώση ως και 20% στις μετοχές της Wall Street

Ανησυχία για τον αντίκτυπο του πληθωρισμού

Η Morgan Stanley προειδοποιεί πως οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται ενώπιον πολύ μεγαλύτερων πιέσεων από ό,τι αναμένουν και οι πιο απαισιόδοξοι με το φάσμα της ύφεσης να επιδεινώνει την κατάσταση

Ο Μάικλ Ουίλσον, από τις πιο έντονες φωνές για το bear market στη Wall Street, είπε σε ένα σημείωμα ότι ενώ οι επενδυτές είναι γενικά απαισιόδοξοι για τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη, οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών βρίσκεται στο χαμηλότερο από το πριν από το 2008. Αυτό υποδηλώνει ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει πολύ χαμηλότερα από τις 3.500 έως 3.600 μονάδες που υπολογίζει αυτή τη στιγμή η αγορά ακόμη και σε περίπτωση ήπιας ύφεσης.

«Η μέση εκτίμηση μπορεί να είναι σωστή από πλευράς κατεύθυνσης, αλλά λάθος ως προς το μέγεθός της», είπε ο Γουίλσον, προειδοποιώντας ότι ο βασικός δείκτης της Wall Street θα μπορούσε να υποχωρήσει για τις 3.000 μονάδες – σημειώνοντας πτώση δηλαδή περίπου 22% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο αναλυτής δεν είναι μόνος σε αυτήν την άποψη του. Οι ομόλογοί του στην Goldman Sachs αναμένουν πίεση στα περιθώρια κέρδους, αλλαγές στις εταιρικές φορολογικές πολιτικές των ΗΠΑ και την πιθανότητα ύφεσης να επισκιάσουν τον θετικό αντίκτυπο από το οικονομικό άνοιγμα της Κίνας.

Ένας από τους παράγοντες που καθοδηγούν την πτωτική άποψη του Γουίλσον είναι ο αντίκτυπος του  πληθωρισμού. Οι αμερικανικές μετοχές έκαναν ράλι την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ενδείξεων ότι μια μέτρια υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές θα μπορούσε να δώσει στη Federal Reserve περιθώριο να επιβραδύνει πιθανώς τις αυξήσεις των επιτοκίων της. Ο Γουίλσον , ωστόσο, προειδοποίησε ότι ενώ μια κορύφωση του πληθωρισμού θα υποστήριζε τις αγορές ομολόγων, «λειτουργεί αρνητικά για την κερδοφορία». Εξακολουθεί να αναμένει ότι τα περιθώρια θα συνεχίσουν να απογοητεύουν μέχρι το 2023.

Πηγή: Bloomberg