Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Προσέγγιση χωρίς αρνητική προκατάληψη

Αν λάβουμε υπόψη την εβδομαδιαία άνοδο του DAX κατά 4,93%, του CAC 40 κατά 5,98%, του ιταλικού FTSE MIB κατά 6,22%, του ισπανικού IBEX 35 κατά 5,74% και του πανευρωπαϊκού Stoxx EUROPE 600 κατά 4,60%

Αν λάβουμε υπόψη την εβδομαδιαία άνοδο του DAX κατά 4,93%, του CAC 40 κατά 5,98%, του ιταλικού FTSE MIB κατά 6,22%, του ισπανικού IBEX 35 κατά 5,74% και του πανευρωπαϊκού Stoxx EUROPE 600 κατά 4,60%, τότε το 2,33% για τον Γ.Δ. ή το 2,61% για τον 25άρη φαίνονται λίγα. Μόνο που στη δική μας αγορά είχαμε την πέμπτη στη σειρά ανοδική εβδομάδα. Το γιατί εκτινάχθηκαν οι μετοχικές αξίες της Ευρωζώνης, καλό είναι να το αναζητήσουν οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές στις εκθέσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων. Δεν θα αναφέρουμε πολλά επ’ αυτού, παρά μόνο πως η Citigroup υποβαθμίζει τις μετοχές των ΗΠΑ σε «underweight», ενώ ευνοεί τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2023.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως το μεγαλύτερο μέρος της απαισιοδοξίας για τις ευρωπαϊκές μετοχές έχει ήδη τιμολογηθεί. Για το 2023 η Citigroup προτιμά αμυντικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι φθηνότεροι κυκλικοί κλάδοι, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών, έναντι της ακριβότερης τεχνολογίας και των εταιρειών παραγωγής καταναλωτικών αγαθών διακριτικής ευχέρειας. Καλό είναι, συνεπώς, να ληφθούν υπόψη αυτές οι τοποθετήσεις και οι ιδιώτες επενδυτές να προσεγγίσουν τις μετοχικές αξίες του ταμπλό χωρίς αρνητική προκατάληψη. Καθώς με σαφή ανοδική ορμή την πρώτη εβδομάδα του 2023 βρέθηκαν 13 blue chips. Ήτοι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΕΥΡΩΒ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ και ΤΕΝΕΡΓ.

Από αυτές πόσες είναι εκτός των προτιμήσεων της Citigroup; Ενώ για τις τράπεζες έχουν σπεύσει να αναφερθούν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι οίκοι της επενδυτικής βιομηχανίας. Αξίζει, επίσης, να μετρήσουν οι ιδιώτες επενδυτές το άλμα στην εβδομάδα στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, που υπογραμμίζει την άμεση αποδοχή της αισιοδοξίας των αναλυτών για την Ευρώπη. Διαπιστώσαμε πως φρέσκια ανοδική ορμή απέκτησαν και επτά μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που είναι γνωστές στο retail εδώ και χρόνια. Αναφερόμαστε στις ΑΒΑΞ, ΕΠΣΙΛ, ΙΝΚΑΤ, ΙΝΤΕΚ, ΙΝΤΚΑ, ΚΡΙ και ΟΛΥΜΠ.

Να πώς στο ξεκίνημα του 2023 όλοι οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν υψηλό ημέρας (την περασμένη Πέμπτη, που ήταν και η τελευταία για την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους) που έγινε υψηλό εβδομάδας, 30 τελευταίων ημερών και τριών τελευταίων μηνών. Με τη συμμετοχή πολλών επιμέρους μετοχών. Η εκτίμησή μας είναι πως από την ώρα που ο ΔΤΡ πέρασε τις 661 μονάδες έχει ανοίξει ο δρόμος για τις 751 για αυτόν και με δεδομένη την επίδρασή του στους FSE 25 και Γ.Δ., δεν αποκλείεται σε λίγο η τιμή του μέσου όρου να γίνει τετραψήφια. Η παρέμβαση αυτή ίσως καταρρακωθεί την τρέχουσα εβδομάδα. Αν όχι, είναι κρίμα και άδικο να απέχουν οι ιδιώτες.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Είναι θέμα ψυχολογίας…

Ποτέ δεν ήταν αποδεκτό για την γκρινιάρικη στήλη μας το λιβάνισμα του κυβερνητικού έργου από την ΕΡΤ. Αλλά η ζώνη της πρωινής ενημέρωσης της ΕΡΤ έχει γεμίσει με μικρούς Ρουμπινί. Ο Ρουμπινί είναι αναλυτής της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Προέβλεψε την ύφεση του 2008, μάλλον τυχαία. Διότι οι προβλέψεις του για την επόμενη καταστροφή ως σήμερα διαψεύδονται. Άνθρωποι που δεν ξεχωρίζουν την EKT από τη Fed δηλώνουν βέβαιοι πως θα επικρατήσουν μαύρα σύννεφα για όλο το 2023. Προσοχή, ένας Κινέζος στρατηγός, ειδικός επί του ψυχολογικού πολέμου, είχε πει ότι αν αυτός διεξαχθεί επιτυχώς, δεν θα χρειαστεί να διεξαχθεί ένας πραγματικός ποτέ. Οι προσωπικότητες που μαυρίζουν την ψυχή των πολιτών μπορεί να είναι απλά από τη φύση τους απαισιόδοξοι. Αλλά ας ακούσουν μια συμβουλή από άνθρωπο σε χημειοθεραπεία. Είναι τεράστια η διαφορά της αντιμετώπισης κάθε προβλήματος της καθημερινότητας, όταν το άτομο βρίσκεται με θετική ψυχολογία, έναντι της περίπτωσης που μαύρα σύννεφα υπάρχουν στον ορίζοντα όσο φθάνει το μάτι.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης