Skip to main content

Σε υψηλό εξαμήνου οι τιμές του χρυσού

Οι τιμές του χρυσού κινούνται γενικά ανοδικά από τις αρχές Νοεμβρίου

Η τιμή του χρυσού βρέθηκε σε υψηλό έξι μηνών νωρίς την Τρίτη, με τους αναλυτές να πιστεύουν ότι το ράλι θα συνεχιστεί το 2023.

Η τιμή σποτ κορυφώθηκε λίγο κάτω από τα 1.850 δολάρια ανά ουγγιά τις πρώτες πρωινές ώρες, πριν υποχωρήσει και διαπραγματευτεί περίπου 1.838,60 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1% στα 1.845,10 δολάρια.

Οι τιμές του χρυσού κινούνται γενικά ανοδικά από τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς η αναταραχή στην αγορά, οι αυξανόμενες προσδοκίες ύφεσης και περισσότερες αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες υποστήριξαν τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον Όλε Χάνσεν, αναλυτή εμπορευμάτων στην Saxo Bank, ο οποίος μίλησε στο CNBC, «γενικά, το 2023 αναμένουμε ένα έτος φιλικό προς τις τιμές. Το ενδεχόμενο ύφεσης και τα ρίσκα στις αξιολογήσεις των χρηματιστηριακών αγορών -δηλαδή η αποκορύφωση στις αυξήσεις των επιτοκίων των τραπεζών, η προοπτική για εξασθένιση του αμερικανικού δολαρίου και το να μην επιστρέψει ο πληθωρισμός κάτω από τα επίπεδα του 3% μέχρι το τέλος του έτους- προσφέρουν στήριξη» στον χρυσό, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε πως «η απο-δολαριοποίηση στην οποία βλέπουμε να προχωρούν αρκετές κεντρικές τράπεζες το 2022 (όταν και σημειώθηκε ρεκόρ στις αγορές χρυσού) φαίνεται πως θα συνεχιστεί, στηρίζοντας τις αγορές».

Ο Χάνσεν τόνισε ότι για την τρέχουσα εβδομάδα ο χρυσός αναμένει τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία νομισματική συνεδρίαση της Federal Reserve και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Δεκέμβριο.

naftemporiki.gr