Skip to main content

Πώς ο Sam Bankman Fried παρέσυρε στον γκρεμό το κρυπτονόμισμα που θα άλλαζε τα δεδομένα

Το Solana θα αμφισβητούσε την κυριαρχία των Bitcoin και Ether. Η στήριξη από τον SBF όμως δεν του βγήκε σε καλό.

Προβλήθηκε ως το κρυπτονόμισμα που θα αμφισβητούσε το Ether, ακόμη και το Bitcoin, με μια πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση, υψηλότερες ταχύτητες συναλλαγών και πιο σταθερή αποτίμηση. Οι επενδυτές που στοιχημάτισαν σε αυτό, είχαν μία ζοφερή χρονιά. Το Solana είδε την κεφαλαιοποίησή του να συρρικνώνεται από πάνω από 55 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο σε μόλις 3 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα.

Μεταξύ των μεγαλύτερων προβλημάτων του Solana προς τα τέλη του 2022 ήταν η στενή του σχέση με τον ιδρυτή της FTX, Sam Bankman-Fried, ο οποίος αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες για απάτη μετά την πτώχευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων τον περασμένο μήνα.

Η σύνδεση με την FTX

Ο  πρώην δισεκατομμυριούχος ήταν ένας από τους πιο δημόσιους υποστηρικτές του συγκεκριμένου ψηφιακού νομίσματος, διαφημίζοντας τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας blockchain και επενδύοντας πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε Solana.

«Πούλησε μου ό,τι θέλεις», είπε ο Bankman-Fried σε έναν σκεπτικιστή τον Ιανουάριο του 2021. Οι εταιρείες του Bankman-Fried κατείχαν Solana αξίας σχεδόν 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με έγγραφα που εξετάστηκαν από το CoinDesk.

Όταν η FTX κατέρρευσε, οι επενδυτές έδωσαν εγγύηση στο Solana ύψους περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο υπόλοιπος κόσμος των κρυπτονομισμάτων ήταν σχετικά ήσυχος και οι τιμές σταθερές, το ψηφιακό νόμισμα συνέχιζε να υποχωρεί.

Δύο από τα μεγαλύτερα non-fungible token (NFT) έργα που χτίστηκαν στην πλατφόρμα του Solana ανακοίνωσαν τη μετεγκατάστασή τους την ημέρα των Χριστουγέννων. Την τελευταία εβδομάδα, το Solana έκανε βουτιά πάνω από 30%. Την ίδια περίοδο Ether και Bitcoin είχαν πτώση μόλις 1,2% και 1,7% αντίστοιχα. Ο δεύτερος μεγαλύτερος ηττημένος σε αυτό το διάστημα είναι το Dogecoin , το οποίο έχει υποχωρήσει 9%.

Σε μόλις μία ώρα διαπραγμάτευσης την Πέμπτη, το Solana υποχώρησε 5,8%, γεγονός που του οδήγησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, περίπου τη στιγμή που ο Bankman-Fried άρχισε να εκφράζει δημοσίως την υποστήριξή του σε αυτό.

Τι καθιστούσε το Solana ελκυστικό

Κατά τη διάρκεια της ακμής της αγοράς κρυπτογράφησης το 2021, ο Bankman-Fried δεν ήταν μόνος που δήλωνε οπαδός του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος. Οι προγραμματιστές ενθουσιάστηκαν με τα έξυπνα συμβόλαια του Solana, κομμάτια κώδικα που εκτελούν προ-προγραμματισμένες οδηγίες, καθώς και με έναν καινοτόμο μηχανισμό απόδειξης.

Οι μηχανισμοί αυτοί είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πλατφόρμες blockchain αξιολογούν την εγκυρότητα μιας εκτελεσθείσας συναλλαγής, παρακολουθώντας ποιος κατέχει τι και πόσο καλά λειτουργεί το σύστημα με βάση μια συναίνεση μεταξύ πολλών υπολογιστών τήρησης αρχείων που ονομάζονται κόμβοι.

naftemporiki.gr