Skip to main content

Market Beat: Με προσανατολισμό το τέλος του απροσδόκητου 2022, χωρίς εστίαση στο 2023  

Τα χρηματιστήρια κινήθηκαν στην πλειονότητα τους ανοδικά ενώ το δολάριο εξασθένισε μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα εγκαταλείψει τις απαιτήσεις καραντίνας για τους εισερχόμενους επισκέπτες.

Σήμερα

·        Στις ασιατικές συναλλαγές σήμερα η εικόνα με βάση τη δυναμική που επικρατεί ήταν μεικτή αλλά με τους περισσότερους δείκτες με άνοδο.

·        Τα ΣΜΕ του S&P500 ήταν στις 07:00 δική μας ώρα στο +0,60% αλλά θετικές μεταβολές είχαν και τα futures του DAX και του Euro Stoxx50 που διαπραγματεύονται στις ασιατικές συναλλαγές.

Από την Παρασκευή 23/12

Ο Κώστας Ιωαννίδης

·        Ανοδικά έκλεισε ο Φάρος των μετοχικών δεικτών παγκοσμίως  S&P 500 την Παρασκευή 23/12, σε μια ήπια ημέρα διαπραγμάτευσης ενόψει ενός μακρού  Σαββατοκύριακου καθώς και τη Δεύτερα υπήρξε αργία λόγω Χριστουγέννων.

·        Οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έναντι των φόβων για αύξηση των επιτοκίων και ύφεση, ενώ οι μετοχές της ενέργειας εκτινάχθηκαν λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου. Μια έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου έδειξε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν οριακά τον Νοέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε περαιτέρω, αλλά όχι αρκετά για να αποθαρρύνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από το να οδηγήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα το επόμενο έτος.

·        Ο S&P και ο Nasdaq έχασαν έδαφος για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, με τον δείκτη αναφοράς να υποχωρεί 0,2% σε σύγκριση με την εβδομαδιαία πτώση 1,9% για τον Nasdaq. Ωστόσο, ο Dow κέρδισε 0,9% εμφανίζοντας την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο από τους τρεις.

·        Αξίζει να λάβουμε υπόψη ότι στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ 7 άλλαξαν χέρια την Παρασκευή ,75 δισεκατομμύρια μετοχές σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 11,41 δισεκατομμυρίων για τις τελευταίες 20 συνεδριάσεις.

·        Οι φόβοι για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, μετά από τα καλά στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ, και οι κίνδυνοι ύφεσης στην Ευρώπη, επιβάρυναν την τάση κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, καθώς πλησιάζουν οι αργίες στο τέλος του έτους. Ενώ η Ευρώπη κατέληξε σε αταξία, η Wall Street εξακολουθεί να χάνει έδαφος και η αστάθεια θα μπορούσε να συνεχιστεί ακόμα και κατά την περίοδο… των διακοπών.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην τέταρτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ήταν  μεικτή η εικόνα που εμφάνισαν οι αγορές μετοχών αλλά υπήρξε για αρκετές ενοχλητικό σερί από  απώλειες.

·        Στη Wall Street  ο S&P500 υποχώρησε -0,20%, ενώ αντέδρασε στο 2022 χάνει -19,33%. Ο Dow ενισχύθηκε  κατά +0,86%,  και έχει απώλειες -8,63% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή +0,77%, με απώλειες στο 2022 -14,32%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε απώλειες -0,14%, στο 2022 χάνει -21,57%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -1,94%, στο 2022 υποχωρεί κατά -32,90%.

·        Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε κατά +1,92%, και στο έτος +1,20%. Ο DAX  με άνοδο  +0,34%, στο 2022 υποχωρεί -12,24%, ο CAC με μεταβολή +0,81%, στο 2022 χάνει -9,06%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά 1,93% ψηλότερα, ενώ στο 2022 χάνει -5,10%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία σκαρφάλωσε +0,80%, με ετήσια απόδοση -12,69%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία άνοδο +0,64%, ενώ στο έτος χάνει -12,37%.

·        Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε +6,65% ψηλότερα, με επίδοση στο 2022 +4,65%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +1,91%, αποδίδει στο 2022 -5,06%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1806 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία άνοδο +0,17%  ενώ στο 2022 υποχωρεί -1,34%. Ενισχύθηκε σημαντικά  κατά +6,51%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 79,35 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται  κατά +5,17%.

·        Ο Nikkei, έχασε -4,69%, με απόδοση -8,88% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε κατά -1,96%, στο 2022 υποχωρεί  -22,30%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε  -2,43%, με επίδοση έτους +2,73%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +0,73%, στο 2022 χάνει -16,26%. Με πτωτική μεταβολή -3,85% έκλεισε και ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -16,32%.

Στην Αθήνα

Μπορεί να φάνηκε ως κεντρικός στόχος των ισχυρών χεριών της Αθηναϊκής αγοράς η συσσώρευση, αλλά τελικά έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1%. Παράλληλα επετεύχθη μετακίνηση του χαμηλού εβδομάδας κοντά στις 910 μονάδες και εγγραφή νέου υψηλού δεύτερου εξάμηνου και τελευταίων έξη μηνών στις 929 μονάδες (928,80 για την ακρίβεια). Το ανώτερο της εβδομάδας έγινε ανώτερο τελευταίων 3 μηνών για τις ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, και ΤΕΝΕΡΓ. Ενώ το κατώτερο της ΕΥΔΑΠ έγινε πυθμένας τελευταίων τριών μηνών. Οι εγχώριοι αναλυτές ειδοποιούν πως απομένουν μόλις 4 συνεδριάσεις για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, για όσους τίτλους θα ενδιαφερόντουσαν να καλυτερεύσουν τις αποτιμήσεις τους.

·        Μια αγορά που κατάφερε να εμφανίζει θετική απόδοση στο τραγικό για τις μετοχικές αξίες παγκόσμια 2022, χαίρει της αναγνώρισης των μεγάλων επενδυτικών οίκων, αλλά είναι αδιάφορη  για τους πολίτες αυτής της χώρας. Μπορεί γιατί η επιδοματική πολιτική ευνοεί την κατανάλωση και μάλιστα την ανεβάζει σε υπερθετικό βαθμό, αλλά δεν αφήνει περιθώρια αναζήτησης άλλων δρόμων για ενίσχυση του εισοδήματος, κλασικών για τον καπιταλισμό όπως είναι οι επενδύσεις. Παντού στους δρόμους αυτές τις μέρες υπήρχαν μποτιλιαρίσματα την ώρα που όλοι γκρίνιαζαν για την ακριβή βενζίνη, αλλά στο μετρό η κίνηση ήταν υποτονική. Με άλλα λόγια ποια νεοφιλελεύθερη πολιτική βλέπει η αντιπολίτευση που απλά θέλει να κάνει την κατανάλωση ακόμα μεγαλύτερη με οριζόντιες μειώσεις του ΦΠΑ.

·        Η Ελλάδα φαίνεται να υφίσταται λιγότερες επιπτώσεις από τις αντίστοιχες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και οι προοπτικές ανάπτυξης για το επόμενο έτος φαίνονται σταθερές, καθώς τα κεφάλαια της Ε.Ε. θα παίξουν τον ρόλο τους, εξηγεί η JP Morgan. Για όσους εγχώριους επενδυτές έχουν ενδιαφέρον, ένας από τους μεγάλους για τη στήλη δασκάλους μας τόνισε, είναι η εισαγωγή του αεροδρομίου με βάση το πλάνο που θα ακολουθηθεί.

·        Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η  ανταμοιβή έναντι του κινδύνου που αναλαμβάνεται στην Ελλάδα είναι η πιο ελκυστική. Η προτίμησή της για την Ελλάδα έναντι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας οφείλεται στη χαμηλότερη έκθεση σε πιθανή επιβράδυνση στην Ευρώπη, δεδομένης της μικρότερης εξάρτησης από το εμπόριο της ΕΕ. Αλλά επίσης στην υποστηρικτική προοπτική για την ανάπτυξη των μακροοικονομικών μεγεθών και των δανείων που καθοδηγούνται από τα Ταμεία Ανάκαμψης της Ε.Ε., τα οποία συνεχίζουν να εξελίσσονται καλά.

·        Για τη στήλη από τις κινήσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα το ενδιαφέρον αξίζει να εστιαστεί   σε μετοχές με μεταβολές της τάξης των βασικών δεικτών όπως οι: ΑΛΦΑ +1,16% και (-7,34%), ΜΥΤΙΛ +1,33% και (+30,73%), ΟΤΕ +1,29% και (-8,52%), και ΤΕΝΕΡΓ +1,00% και (+48,75%). Γενικά οι νικητές του 2022 οδηγούν την κούρσα ως το τέλος του. Αλλά υπάρχουν και μια σειρά άλλων εισηγμένων που η κεφαλαιοποίησή τους δεν ανταποκρίνεται στις εξαιρετικές επιδόσεις που έχουνε καταγράψει, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Αυτές δεν θα  αναζητήσουμε στο διάστημα που απομένει, αλλά στο 2023.

Μια ποιοτική αλλαγή που καλό είναι να αντιληφθούν οι εγχώριοι επενδυτές

Αν κρίνουμε από τον μέσο ημερήσιο τζίρο της περασμένης βδομάδας θα λέγαμε πως οι εγχώριοι επενδυτές δεν προσδοκούν την άνοδο  αλλά οι μεγάλοι επενδυτικοί Οίκοι προβλέποντας δυσκολίες για τις ευρωπαϊκές οικονομίες ανακαλύπτουν πως η Αθήνα θα τους τις προσφέρει.

Αυτή την προσδοκία στηρίζουν σε συγκεκριμένα επιχειρήματα μέρος των οποίων ασπάζονται και οι εγχώριοι αναλυτές. Θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε τα αίτια της αρνητικής προκατάληψης των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών με την ελπίδα να τους διαφωτίσουμε  σχετικά με όσα την έχουν προκαλέσει.

·        Το 1998 είχε σχεδόν τις διπλάσιες Εταιρείες (251) οι οποίες έφθασαν κατόπιν εορτής στις 350 το 2005. Σύμφωνα με στοιχεία από την Beta Sec. πάνω από 130 Εισηγμένες Εταιρείες έχουν αποχωρήσει από την Αγορά μετά το 2009, ως αποτέλεσμα εξαγορών, συγχωνεύσεων, ή πτωχεύσεων, λόγω της πολυετούς κρίσης. Παράλληλα υπήρξαν σε αυτήν την περίοδο και εγχειρήματα, διπλής εισαγωγής σε Αγορές. Σήμερα 122 Εταιρείες διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., 11 στην Εναλλακτική, 18 στην Επιτήρηση και 8 είναι σε Αναστολή Διαπραγμάτευσης επ’ αόριστον. Μάλιστα ενδέχεται αυτή η ένδεια επενδυτικών επιλογών να ενταθεί στο ξεκίνημα toy 2023. Η απόσυρση  Εταιρειών από το ταμπλό δεν φαίνεται να σταματά και η προεκλογική περίοδος του 2023 ήδη βάζει μια σοβαρή αναστολή, τουλάχιστον σε κεφάλαια Ξένων Επενδυτών, αλλά και σε εγχειρήματα άντλησης κεφαλαίων με νέες δημόσιες προσφορές.

·        Όσο για τη χρονιά που τελειώνει είχαμε μόλις δύο εισαγωγές Εταιρειών στο πλήθος των εισηγμένων , της Dimand και της Μπλε Κέδρος και άλλες δύο έμμεσες (ΓΚΜΕΖΖ και ΣΑΝΜΕΖΖ) ενώ από την αρχή της χρονιάς έχουν βαδίσει προς την έξοδο οι Νίκας, Καραμολέγκος, Ευρ. Πίστη και Byte. Αν και μετά την εξαγορά της από την Ιντεάλ, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έμμεσα συνεχίζει να διαπραγματεύεται. Από το μέτωπο της αγοράς Κρατικών Ομολόγων, η UBS τοποθετεί στις κορυφαίες επιλογές της τα Εγχώρια Κρατικά ομόλογα λήξεως 2024 και 2025, με τρέχουσες αποδόσεις κοντά στο 3,5%. Ενώ η Leon Depolas τόνισε ότι η απόδοση του 10ετους είναι η μικρότερη καταγεγραμμένη, παρόλο που αυτή έχει ανέβει στην περιοχή του 4,45%.

·        Από τον πρόεδρο και διευθύνοντα συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη οι παρατηρήσεις ήταν αρκετά αυστηρές: “ Το 2022 είχε και αρκετές αυξήσεις κεφαλαίων, με το 2023 να ακολουθούν και άλλες, με τους μετόχους να βάζουν το χέρι στην τσέπη, βλέποντας τι έρχεται στο μέλλον. Άλλωστε οι Α.Μ.Κ. σε καθοδικής δυναμικής αγορές  ήτοι με τις αποτιμήσεις σε χαμηλά επίπεδα είναι οι καλύτερες. Τρεις μετοχές κατάφεραν να κάνουν την έκπληξη σε λιγότερο από 1 μήνα και πιο συγκεκριμένα οι ΑΤΤΙΚΑ, ΛΥΚ και ΠΛΑΙΣΙΟ, όπως σημειώνει. Και οι 3 Εταιρείες είχαν νέα, μιας και η πρώτη έχει εξαγορά, η δεύτερη συγχώνευση και η τρίτη δημόσια πρόταση. Η Αγορά έχει νέα τα οποία πιάνουν τους περισσότερους στον ύπνο. Δεν έχουμε μόνο αυτές τις Εταιρείες με ενδιαφέρον. Υπάρχουν και άλλες απαξιωμένες που κάποια στιγμή θα τις δει το ευρύ Κοινό”. Από την Merit Sec. προτείνεται η παρακολούθηση των εξελίξεων για σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες για παράδειγμα αυτή , μεταξύ  ΔΕΗ – Enel Romania  καθώς είναι πιθανόν να ολοκληρωθούν σύντομα.

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Μια χρονιά τόσο διαφορετική τελειώνει και διαφορετικά

Ανοδικά έκλεισε ο Φάρος των μετοχικών δεικτών παγκοσμίως, S&P 500 την Παρασκευή 23/12, σε μια ήπια ημέρα διαπραγμάτευσης ενόψει ενός μακρού  Σαββατοκύριακου καθώς και τη Δεύτερα υπάρχει αργία Χριστουγέννων. Οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έναντι των φόβων για αύξηση των επιτοκίων και ύφεση, ενώ οι μετοχές της ενέργειας εκτινάχθηκαν λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου. Μια έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου έδειξε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν οριακά τον Νοέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε περαιτέρω, αλλά όχι αρκετά για να αποθαρρύνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από το να οδηγήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα το επόμενο έτος.

Βραχυπρόθεσμοι ορίζοντες

Ο S&P και ο Nasdaq έχασαν έδαφος για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, με τον δείκτη αναφοράς να υποχωρεί 0,2% σε σύγκριση με την εβδομαδιαία πτώση 1,9% για τον Nasdaq. Ωστόσο, ο Dow κέρδισε 0,9% εμφανίζοντας την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο από τους τρεις. Αξίζει να λάβουμε υπόψη ότι στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ 7 άλλαξαν χέρια την Παρασκευή ,75 δισεκατομμύρια μετοχές σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 11,41 δισεκατομμυρίων για τις τελευταίες 20 συνεδριάσεις.

Οι μετοχές της ενέργειας ξεχώρισαν ως οι έχουσες η μεγαλύτερη άνοδο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν μετά τα νέα για τα σχέδια της Μόσχας να μειώσει την παραγωγή αργού. Αφού πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας χαμηλά, ακόμη και οι τομείς της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης οι πιο αδύναμοι του S&P σε επιδόσεις για τη συνεδρίαση, κατάφεραν να σημειώσουν μικρά κέρδη με την τεχνολογία να προσθέτει 0,08% και την υγειονομική περίθαλψη να προσθέτει 0,12%.

Οι μετοχές της Tesla είχαν φτάσει σε χαμηλά άνω των δύο ετών με ασταθείς συναλλαγές καθώς η υπόσχεση του Έλον Μασκ να μην πουλήσει τις μετοχές του για τουλάχιστον δύο χρόνια δεν καθησύχασε τους επενδυτές. Η Dow Jones News Corp κέρδισε 2,8%, καθιστώντας την τη δεύτερη της κατάταξης με τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη στον δείκτη υπηρεσιών S&P Communications Services μετά την αναφορά ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μάικλ Μπλούμπεργκ ενδιαφερόταν να εξαγοράσει είτε την Dow Jones είτε την Washington Post.

Οι φόβοι για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, μετά από τα καλά στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ, και οι κίνδυνοι ύφεσης στην Ευρώπη, επιβάρυναν την τάση κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, καθώς πλησιάζουν οι αργίες στο τέλος του έτους. Ενώ η Ευρώπη κατέληξε σε αταξία, η Wall Street εξακολουθεί να χάνει έδαφος και η αστάθεια θα μπορούσε να συνεχιστεί ακόμα και κατά την περίοδο… των διακοπών.

Προϋποθέσεις επικράτησης αντίπαλων ομάδων

Από τις μεταβολές της διάθεσης την περασμένη βδομάδα προκύπτει πως είναι σε εξέλιξη μια διελκυστίνδα ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν πως οι τρέχουσες αποτιμήσεις είναι υψηλές, τους λένε οι αγοραίοι “αρκούδες ” και σε όσους θωρούν πως τα χειρότερα έχουν ενσωματωθεί ήδη στις αποτιμήσεις και λέγονται σε παγκόσμια κλίμακα “ταύροι”. Την Τρίτη, το χρηματιστήριο ξεπούλησε υπό τους φόβους μιας σκληρής προσγείωσης. Την Τετάρτη, η αγορά σημείωσε άνοδο λόγω των καλύτερων από τις αναμενόμενες αναφορές κερδών από τη Nike και τη FedEx και την καλύτερη από την αναμενόμενη εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Την Πέμπτη, η αγορά ξεπούλησε με την είδηση ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, αυξάνοντας τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων της Fed για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, ο Δείκτης Κορυφαίων Οικονομικών Δείκτη, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, ήταν πολύ αδύναμος. Για την ώρα κερδίζουν στο ταμπλό οι αρκούδες. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν οι ταύροι είναι εάν ο πληθωρισμός μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Fed και η προσγείωση της οικονομίας το 2023 είναι ήπια παρά σκληρή. Αυτό συμβαίνει να είναι το σενάριό μας. Τα δεδομένα προσωπικού εισοδήματος της Παρασκευής για τον Νοέμβριο στηρίζουν  το σενάριο αυτό.

Γιατί δεν ενδιαφέρει το 2023

Το χρηματιστήριο, το οποίο βρισκόταν σε φάση ανοδικής αντίδρασης  για μια εβδομάδα ανατράπηκε αμέσως μετά από τη δήλωση του Πάουελ πως τα υψηλά επιτόκια θα μείνουν για καιρό, ο Dow έχει χάσει περισσότερες από 1.400 μονάδες ή περίπου 4,1%. Η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς δεν είναι η μόνη ένδειξη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν συμβαδίζει με τις οικονομικές τάσεις, ότι προσπαθεί να προσγειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να αναγνωρίζει πλήρως, ή τουλάχιστον να αναγνωρίζει, ότι η πρόσφατη περίοδος πληθωρισμού δεν μοιάζει καθόλου με προηγούμενα περιστατικά ως προς τις αιτίες του.

Από το Forbes ειδοποιούν διακριτικά και εύστοχα:  Στο βιβλίο του το 2014 Creativity, Inc., ο ιδρυτής της Pixar, Ed Catmull, παρατήρησε ότι «οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν το λάθος όσο πιο γρήγορα μπορούν». Οι οικονομίες είναι άτομα και τα άτομα ευνοούνται περισσότερο όταν συνειδητοποιούν τα λάθη τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στην περίπτωση της Pixar, αυτό που οι οικονομολόγοι φαντάζονται ότι είναι «υφέσεις» που γεννήθηκαν από ανεπαρκείς κρατικές δαπάνες (Keynes) ή ένα στάδιο του «επιχειρηματικού κύκλου» (Αυστριακό Σχολείο) είναι απλώς καθημερινές ανακαλύψεις λαθών που είναι καλύτερα να διορθωθούν αμέσως. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι φαντάζονται τις οικονομίες σαν σταγόνες. Όλα είναι μια υπενθύμιση ότι αν δεχθούμε την «ύφεση» ως κάτι πραγματικό, τότε το να μην κάνουμε τίποτα είναι η απλή απάντηση σε αυτό που είναι αληθινό.

Αυτόν τον μήνα στην Κίνα, διαδόθηκε μια φήμη ότι ο ιδρυτής και πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande πήδηξε από ένα κτίριο για να αυτοκτονήσει. Μεταγενέστερες αναφορές δείχνουν ότι η «αυτοκτονία» του Hui Ka Yan ήταν σκηνοθετημένη. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν θα ήταν έκπληξη εάν τα «νέα θανάτου» ήταν αληθινά. Η Evergrande, ο μεγαλύτερος κάποτε κατασκευαστής της Κίνας σε όγκο πωλήσεων, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση όλο το χρόνο. Η μετοχή της που είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ είναι κάτω από ένα Σεντ  (στις 9 Δεκεμβρίου 2022), από 4 $ στο αποκορύφωμά της. Το άνοιγμα δε της δραστηριότητας που διαδέχθηκε τη μηδενική ανοχή σε κρούσματα COVID-19 εκτίναξε τις πρώτες ύλες και το πετρέλαιο αλλά υπάρχει τώρα η αγωνία για το πλήθος των θανάτων από την πανδημία. Τίποτε δεν μοιάζει σταθερό  στον κόσμο και για αυτό οι επενδυτικές προσδοκίες αφορούν στο “δος ημίν σήμερον”

ΧΑ

Εβδομάδα ήπιων συναλλαγών με νέο υψηλό Β εξαμήνου 

Μπορεί να φάνηκε ως κεντρικός στόχος των ισχυρών χεριών της Αθηναϊκής αγοράς η συσσώρευση, αλλά τελικά έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1%. Παράλληλα επετεύχθη μετακίνηση του χαμηλού εβδομάδας κοντά στις 910 μονάδες και εγγραφή νέου υψηλού δεύτερου εξάμηνου και τελευταίων έξη μηνών στις 929 μονάδες (928,80 για την ακρίβεια). Το ανώτερο της εβδομάδας έγινε ανώτερο τελευταίων 3 μηνών για τις ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, και ΤΕΝΕΡΓ. Ενώ το κατώτερο της ΕΥΔΑΠ έγινε πυθμένας τελευταίων τριών μηνών. Οι εγχώριοι αναλυτές ειδοποιούν πως απομένουν μόλις 4 συνεδριάσεις για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, για όσους τίτλους θα ενδιαφερόντουσαν να καλυτερεύσουν τις αποτιμήσεις τους.

Οι επενδυτές στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 916,50 από 911,85 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,51%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,890 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,962 εκατ.  Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 632,41 μονάδες με μεταβολή 1,23%.  Ο FTSE25 κατέληξε με κέρδη +0,71% στις 2226,07 από 2210,36 μονάδες το κλείσιμο της Παρασκευής  16/12, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή -0,25%. Την Τρίτη οι θεσμικοί οδήγησαν την τιμή του ΓΔ στις 915,51 μονάδες, με μεταβολή -0,11%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,450 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4 εκατ. ευρώ. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 631,98 μονάδες με μεταβολή -0,07%. Ο FTSE25 κατέληξε με απώλειες -0,26% στις 2220,36 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή -0,63%. Την Τετάρτη  με το συνολικό τζίρο στα 42,854 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 2,339 εκατ. οι επαγγελματίες διαχειριστές  οδήγησαν την τιμή του ΓΔ στις 923,86 μονάδες, με μεταβολή +0,91%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 637,46 μονάδες με μεταβολή +0,87%. Ο FTSE25 εμφάνισε κέρδη +0,85% στις 2239,19 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή +1,59%. Την Πέμπτη ήρθε η κορύφωση για τον μέσο όρο. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,656 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,576 εκατ. Για τον ΓΔ ορίστηκε κλείσιμο στις 924,20 με άνοδο +0,04%, με ανώτερο μέρας τις 928,80 μονάδες. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 640,48 μονάδες με μεταβολή +0,47%. Ο FTSE25 έκλεισε με οριακές απώλειες -0,0003% στις 2239, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή -0,24%. Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας  οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στο ελάχιστο μέρας στις 921,25 μονάδες, με μεταβολή -0,32%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 633,21 μονάδες  με απώλειες -1,14%. Ο FTSE25 έκλεισε με μεταβολή -0,41% στις 2229,99 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή +0,23%.  Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,341 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,343 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,139 από 64,534 δις ευρώ την Παρασκευή  16/12.  Ενώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος περιορίστηκε στα 37,44 εκατ. ευρώ και των πακέτων  στα 3,64 εκατ.

Η τέταρτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου έφερε στον Γενικό  Δείκτη εβδομαδιαία άνοδο  +1,03%, έτσι στο μήνα ενισχύεται +0,98% και στο 2022 αποδίδει +3,12%. Στον FTSE25 προκάλεσε εβδομαδιαία  ενίσχυση +0,89% και ετήσια απόδοση +3,78%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +0,69%, ενώ ετησίως υποχωρεί -5,81%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με άνοδο +1,36%. Ο ΔΤΡ τον Δεκέμβριο χάνει -3,05% ενώ στο 2022 αποδίδει πλέον +10,14%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση στα κατέληξε στα 65,139 από 64,534 δις ευρώ στο τέλος της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου.

Η εικόνα των blue chip

Προετοιμασία για το φινάλε του 2022 θεωρήσαμε τις κινήσεις στις αποτιμήσεις των μετοχών που ενδιαφέρουν του ξένους θεσμικούς.

Με κέρδη ανώτερα των δεικτών εμφανίστηκαν οι:

ΓΕΚΤΕΡΝΑ  +8,16% με ετήσια επίδοση (+12,93%),  ΜΟΗ +4,75% και (+57,09%) στο 2022, ΕΥΔΑΠ +2,74% και (-13,70%), ΠΕΙΡ +2,72% και (+8,29%), ΕΥΡΩΒ +2,55% και (+17,46%), ΑΡΑΙΓ  +2,45% και (+13,22%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,14% και (+32,26%).  Στον αντίποδα με πτώση σημαντική οι: ΚΟΥΕΣ  -3,97% και (-26,48%), ΒΙΟ -3,15% και (-12,85%), ΟΠΑΠ -2,19% και (-12,85%), ΕΛΧΑ -1,94% και (-12,54%), ΕΛΠΕ -1,84% και (+20,10%), αλλά επίσης με οριακή πτώση στη βδομάδα εμφανίστηκαν οι ΜΠΕΛΑ -0,70% και (+24,05%), ΕΤΕ -0,54% και (+25,51%), και ΤΙΤC  -0,16% και (-8,82%).

Αλφαβητικά μεταβολές της τάξης των βασικών δεικτών εμφάνισαν οι: ΑΛΦΑ +1,16% και (-7,34%), ΛΑΜΔΑ +1,73% και (-14,70%), ΜΥΤΙΛ +1,33% και (+30,73%), ΟΤΕ +1,29% και (-8,52%), και ΤΕΝΕΡΓ +1,00% και (+48,75%), ενώ οριακά κέρδη εμφάνισαν ΣΑΡ +0,76% και (-25,73%), ΟΛΠ +0,63% και (-7,08%), ΟΤΟΕΛ +0,59% και (+13,72%), ΕΕΕ +0,50% και (-26,50%), ΔΕΗ +0,23% και (-30,37%).

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Οι traders προτίμησαν τις διακοπές και εκμηδένισαν όγκους στα ΣΜΕ

Μεγάλωσαν την απόσταση ανάμεσα στην τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Ιανουαρίου και του υποκείμενου δείκτη καθώς έγινε 15 μονάδες.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την εκπνοή του Δεκεμβρίου,, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε αρνητικό πεδίο ως τις 11:05 και αποκλειστικά  σε θετικό πεδίο από τις 11:07 ως τις 13:05 και κατόπιν αποκλειστικά σε αρνητικό. Το άνοιγμα στις 2238,14 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό  χάσμα 0,97  μονάδων. Η εγγραφή του υψηλού ημέρας στις 11:27  οδήγησε στις 2242,03 μονάδες (+0,13%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 17:11  και ήταν οι 2229,99  μονάδες (-0,41%). Τον έκλεισαν τελικά 9,12 μονάδες χαμηλότερα για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 1,422  εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 50 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2234,75 μονάδες κατώτερο τις 2226,00  με τελευταίες πράξεις στις 2226,00  και τιμή κλεισίματος στις 2214,00 από 2223,00  μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 4392 από 4378. Επίσης άλλαξαν χέρια 6  ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με τιμή κλεισίματος 2212,00 από 2223,25 και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 94 από 88

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν εξαιρετικά μειωμένη. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Φεβρουαρίου δεν έφερε όγκο. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου  ο όγκος ανήλθε σε 2 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης τις 2200 μονάδες.  Για την επόμενη και δεύτερη  σειρά του 2023 δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Πέμπτης 22/12 έκλεισε στις 640,48 μονάδες με μεταβολή +0,47%. Την  Παρασκευή 23/12 κινήθηκε  μεταξύ των 632,8 μονάδων (-1,20%), με τιμή ανοίγματος τις 640,56 ( +0,01%)  και ανώτερο τις 640,56 μονάδες  έκλεισε στις 633,21 μονάδες με μεταβολή -1,14%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου περιορίστηκε  στα 9,717 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής ΑΛΦΑ -1,09% απασχόλησε 1,359 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -1,89% απασχόλησε 1,245  εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ -1,90% απασχόλησε 1,074 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,29% απασχόλησε 492.410 ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 628,50 από 635,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν  6.

Με κέρδη ανώτερα των δεικτών εμφανίστηκαν οι:

ΓΕΚΤΕΡΝΑ  +8,16% με ετήσια επίδοση (+12,93%),  ΜΟΗ +4,75% και (+57,09%) στο 2022, ΕΥΔΑΠ +2,74% και (-13,70%), ΠΕΙΡ +2,72% και (+8,29%), ΕΥΡΩΒ +2,55% και (+17,46%), ΑΡΑΙΓ  +2,45% και (+13,22%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,14% και (+32,26%).  Στον αντίποδα με πτώση σημαντική οι: ΚΟΥΕΣ  -3,97% και (-26,48%), ΒΙΟ -3,15% και (-12,85%), ΟΠΑΠ -2,19% και (-12,85%), ΕΛΧΑ -1,94% και (-12,54%), ΕΛΠΕ -1,84% και (+20,10%), αλλά επίσης με οριακή πτώση στη βδομάδα εμφανίστηκαν οι ΜΠΕΛΑ -0,70% και (+24,05%), ΕΤΕ -0,54% και (+25,51%), και ΤΙΤC  -0,16% και (-8,82%).

Από τα blue chip

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν δραματικά αλλά δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις  σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 1089 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,01 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 140337   ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 574 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 3,65  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 15831 από 15654 ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 133 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,03  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 16280 από 16233.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 776  ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,40  ευρώ και οι  ανοικτές θέσεις έγιναν 48150 από 47731 ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 273  ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ για σειρά Μαρτίου  και τα 263  ΣΜΕ της ΜΙΓ για την τρέχουσα σειρά.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο  στα 36.000 συμβόλαια για  ΕΥΡΩΒ.

Σήμερα

Τα χρηματιστήρια κινήθηκαν στην πλειονότητα τους ανοδικά ενώ το δολάριο ΗΠΑ εξασθένισε σήμερα Τρίτη 27/12 μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα εγκαταλείψει τις απαιτήσεις καραντίνας για τους εισερχόμενους επισκέπτες, χαλαρώνοντας περαιτέρω τους τριετείς συνοριακούς ελέγχους με στόχο τον περιορισμό του COVID-19.

Η Κίνα θα σταματήσει να απαιτεί από τους εισερχόμενους ταξιδιώτες να μπαίνουν σε καραντίνα από τις 8 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Θα υποβαθμίσει επίσης τη σοβαρότητα του COVID-19 καθώς έχει γίνει λιγότερο λοιμογόνος και σταδιακά θα εξελιχθεί σε κοινή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Το πρωί σήμερα στο ξεκίνημα στο Χονγκ Κονγκ, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας  σημείωσε άνοδο 0,5%. Ο δείκτης των bluechip της Κίνας κέρδισε 0,6% και ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας (.N225) σημείωσε άνοδο 0,43%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών των ΗΠΑ, ο S&P 500 e-minis, σημείωσαν άνοδο 0,61%, υποδεικνύοντας ότι η αγορά πρόκειται να ανέβει καθώς οι traders επιστρέφουν στα τερματικά τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Στις 7:15 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με κέρδη αλλά μικρότερα των αρχικών στο +0,25%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -0,63%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας είναι άνοδο +0,38%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή -0,44%.

Αλλά ο βασικός δείκτης της Σαγκάης ενισχυόταν +0,78%