Skip to main content

ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές για 7 δισ. ευρώ το 2023

Σημαντική η μείωση του μαξιλαριού ρευστότητας τους τελευταίους μήνες.

Την άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές σχεδιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για το 2023, με την έκδοση πράσινου ομολόγου να τοποθετείται χρονικά για το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα δανεισμού του 2023 που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, το ελληνικό δημόσιο σκοπεύει να προχωρήσει στην έκδοση χρέους 7 δισ. ευρώ το 2023, προσβλέπει σε έσοδα 4,2 δισ. από διάφορες πηγές (Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.α..), 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και μείωση των ταμειακών διαθεσίμων κατά 2,2 δις. ευρώ.

Το Δημόσιο θα καταβάλει 7,2 δισ. ευρώ για χρεολύσια, 4,7 δισ. ευρώ για τόκους, ενώ θα περιορίσει κατά 800 εκατ. ευρώ το στοκ των εντόκων γραμματίων κι άλλες ανάγκες στα 4,5 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση του ΟΔΔΗΧ, προκύπτει σημαντική μείωση του μαξιλαριού ρευστότητας τους τελευταίους μήνες. Το «μαξιλάρι» στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 ανέρχεται σε 30,6 δισ. ευρώ, έναντι 37,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 31,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης ενός πράσινου ομολόγου για το 2023, ο ΟΔΔΗΧ εξηγεί ότι αν και η ιδέα υπήρχε από φέτος, δεν υπήρξε η πολιτική απόφαση για την έκδοσή του λόγω της αναστάτωσης της αγοράς χρήματος και της έναρξης του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ από τον περασμένο Ιούλιο.

Πλέον τοποθετεί την έκδοσή του στο 2ο εξάμηνο του 2023 χωρίς να προσδιορίζει το ποσό που θα ζητήσει το δημόσιο από τις αγορές.