Skip to main content

Wall Street: Άνοδος παρά το «φρένο»

Ράλι αρχικά, μετά τα στοιχεία που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση του πληθωρισμού για το μήνα Νοέμβριο. 

Mε άνοδο έκλεισε τελικά η Wall Street μετά από μία ταραχώδη συνεδρίαση, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τα βλέμματα ωστόσο να είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Fed για την απόφαση που θα λάβει για την περαιτέρω νομισματική πολιτική της.

O Dow Jones έκλεισε με άνοδο 103,6 μονάδων ή 0,3% στις 34.108,64 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,73% στις 4.019,67 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,01% στις 11.256,81 μονάδες.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Dow ενισχύθηκε περισσότερο από 700 μονάδες ή 2,08%, ο S&P 500 2,77%, ενώ ο Nasdaq 3,84%, καθώς επιδόθηκαν σε ράλι αμέσως μετά τα στοιχεία που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση του πληθωρισμού για το μήνα Νοέμβριο.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,1% σε ετήσια βάση έναντι 7,3% που περίμεναν οι αναλυτές και 7,7% του Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών ενέργειας και τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε 0,2% στο μήνα και 6% σε ετήσια βάση συγκριτικά με τις εκτιμήσεις για 0,3% και 6,1% αντίστοιχα.

Ωστόσο, πολύ γρήγορα και οι τρεις δείκτες εξανέμισαν τα αρχικά κέρδη τους, διολισθαίνοντας μάλιστα προς στιγμή και σε αρνητικό έδαφος για να επιστρέψουν ωστόσο σε άνοδο.

Τώρα, traders προεξοφλούν μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στην αυριανή συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο για τον πληθωρισμό. Έτσι πολύ γρήγορα, η Wall Street μάζεψε τα κέρδη της καθώς υπερίσχυσε η στάση αναμονής εν όψει της αυριανής συνεδρίασης, όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο Αρτ Χόγκαν, στρατηγικός αναλυτής της Riley Wealth.

H απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αποκλιμακώθηκε εννέα μονάδες βάσης, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, υποχωρώντας κάτω από το 3,5% στην αρχή της συνεδρίασης.

Οι μετοχές ενέργειας ήταν αυτές που καθοδήγησαν τα κέρδη με τη μετοχή της Chevron να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στο δείκτη Dow Jones.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές τεχνολογίας που έχουν πληγεί τα μέγιστα από την άνοδο του πληθωρισμού και τις επιτοκιακές αυξήσεις στη διάρκεια του 2022. Η μετοχή της Meta και της Alphabet ενισχύθηκαν 4% και 2% αντίστοιχα