Skip to main content

Στερλίνα: Μια κακή χρονιά και η «καλοσύνη των ξένων»

Η λίρα αναμένεται πως θα παραμείνει στα 1,10 και 1,30 δολάρια για κάποιο χρονικό διάστημα.

Από 40 κύματα πέρασε η βρετανική λίρα το 2022, και ενώ στη χώρα άλλαξαν τρεις πρωθυπουργοί και τέσσερις υπουργοί Οικονομικών.

Ενώ ήδη δεχόταν πιέσεις το νόμισμα, ήρθε και η ακόμη χειρότερη περίοδος με το καταστροφικό δημοσιονομικό σχέδιο της Λιζ Τρας το οποίο έστειλε τη στερλίνα στα τάρταρα.

Καθώς ξετυλίγονταν η αναταραχή, η στερλίνα συγκρίθηκε με νόμισμα αναδυόμενων αγορών και η μακροχρόνια αξιοπιστία του Ηνωμένου Βασιλείου στις διεθνείς αγορές είχε καταρρεύσει.

Τώρα, και ενώ υπάρχει μια σχετική σταθερότητα , η λίρα αναμένεται πως θα παραμείνει στα 1,10 και 1,30 δολάρια για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η λίρα, που άνοιξε τη χρονιά στα 1,35 δολάρια, έπεσε στο χαμηλό ρεκόρ των 1,035 δολαρίων στις 26 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά τον καταστροφικό μίνι προϋπολογισμό. Τελικά, οι ταραχές στις αγορές συναλλάγματος και χρυσού ανάγκασαν την κυβέρνηση σε μια στροφή και οδήγησαν στην παραίτηση της Λιζ Τρας ως πρωθυπουργού.

Ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακολουθεί ένα πιο αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα και η λίρα έχει ανακτήσει κάποιο έδαφος. Αυτήν τη στιγμή διαπραγματεύεται περίπου 1,20-1,23 δολαρίων, ακόμα ταλαιπωρημένο από τον “annus horribilis”του. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες ανισορροπίες και υποτονική οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα περιορίσει την ανοδική πορεία της στερλίνας.

Το αναμενόμενο νέο εύρος συνεχίζει μια μακροπρόθεσμη πτωτική τάση για το νόμισμα. Η ισοτιμία της με το δολάριο πέντε χρόνια πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 ήταν περίπου 1,59 δολάρια. Και τα πέντε χρόνια πριν από αυτό, περίπου στα 1,76 δολάρια.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε πρόσφατα ότι το μέγεθος και η σύνθεση του εξωτερικού ισολογισμού τον καθιστούν «ευάλωτο σε μειώσεις της όρεξης των ξένων επενδυτών». Ο πρώην κυβερνήτης Μαρκ Κάρνεϊ το συνόψισε προηγουμένως λέγοντας ότι η χώρα βασίζεται στην «καλοσύνη των ξένων».

Το νόμισμα πρέπει να παραμείνει «σχετικά αδύναμο», ενώ η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει μια επιβράδυνση, δήλωσε ο Aaron Hurd, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην State Street Global Advisors. Βλέπει αυτό το επίπεδο γύρω στα 1,15 έως 1,20 δολάρια.