Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με το ένα «μάτι» στα διεθνή και το άλλο στο ελληνικό οικονομικό αφήγημα

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗ

 Στην Αθήνα για άλλη μια μέρα το ταμπλό φώναξε πως το ΧΑ έχει τη δική του ιστορία που  την έγραψαν οι δυνατές εταιρίες παράγωγης ενέργειας κάποιες κατασκευαστικές και εκείνες που ωφελούνται άμεσα από την επιτάχυνση της τουριστικής βιομηχανίας.

Το παράλογο να αποτελούν τα καλά νέα από το πεδίο των μακροοικονομικών δεδομένων  αρνητικό μήνυμα για τις μετοχικές αξίες φέτος έχει εμφανιστεί αρκετές φορές. Τα χρηματιστήρια είχαν εθισθεί στο περιβάλλον της φθηνής ρευστότητας, που ανετράπη δραστικά μόλις οι Κεντρικοί Τραπεζίτες κατάλαβαν πως οι πληθωριστικές πιέσεις που εμφανίστηκαν από το τέλος του 2021 δεν θα είναι περαστικές. Η εξέλιξη στο 2022 έδειξε πως ήδη η προσδοκία για αύξηση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες έχει περάσει στον δομικό πληθωρισμό και κύρια στις μισθοδοσίες. Όποτε συμβαίνει αυτό ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί εύκολα και υπάρχει μακρά περίοδος που μένει ψηλά.

Τα διεθνή

Ενώ κυριαρχούν οι πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια και οι απώλειες των βασικών δεικτών σε ΗΠΑ και ΕΥΡΩΠΗ έχουν σημαντικές απώλειες οι επενδυτές στην Αθηναϊκή αγορά επί δυο συνεδριάσεις διαμορφώνουν πορεία σχήματος V ή U. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι η παραμονή του μέσου όρου πάνω από τις 900 μονάδες.

Οι αγορές της Ασίας σήμερα κινούνται πλάγια. Το δολάριο ισχυροποιείται.

Οι εισαγωγές της Κίνας αλλά  και οι εξαγωγές πέφτουν. Η Ινδία αυξάνει τα επιτόκια

Τα χρηματιστήρια της Ασίας υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη καθώς η πραγματικότητα διέλυσε τις ελπίδες για μια ήπια οικονομική προσγείωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι επενδυτές περιόρισαν περαιτέρω τον ενθουσιασμό τους για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων της Κίνας.

Ο S&P 500 (.SPX) έπεσε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τρίτη και τα φρένα μπήκαν για τα καλά σε ένα ράλι που κράτησε σχεδόν δύο μήνες. Το πετρέλαιο επίσης υποχώρησε απότομα και, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent στα 79,50 δολάρια το βαρέλι, επέστρεψε εκεί που ξεκίνησε τη χρονιά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξήθηκαν 0,2%. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο 0,3%. Η Κίνα δημοσίευσε πολύ πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα εμπορικά στοιχεία, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές να υφίστανται τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους από το 2020 – προμηνύοντας άσχημες προοπτικές για την ανάκαμψη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μεγάλες τράπεζες προετοιμάζονται για επιδείνωση της οικονομίας το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων απειλούν τη ζήτηση των καταναλωτών, με κορυφαία στελέχη της Goldman Sachs, της J.P. Morgan και της Bank of America να εκφράζονται αρνητικά σε δηλώσεις τους την Τρίτη.

Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο επιδίωκε να παραμείνει σταθερό αφού ο ενθουσιασμός για την επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ το έριξε από τα υψηλά του έτους.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα για άλλη μια μέρα το ταμπλό φώναξε πως το ΧΑ έχει τη δική του ιστορία που  την έγραψαν οι δυνατές εταιρίες παράγωγης ενέργειας κάποιες κατασκευαστικές και εκείνες που ωφελούνται άμεσα από την επιτάχυνση της τουριστικής βιομηχανίας. Τώρα οι παρασκηνιακές κινήσεις περνούν στο προσκήνιο και το ταμπλό το φωνάζει αμέσως. Τα χρηματιστήρια του ευρώ εμφάνιζαν χθες απώλειες της τάξης του -0,2% ως -0,4% με τον ΓΔ να διατηρεί οριακές μεταβολές με θετικό ή αρνητικό πρόσημο.

Το πείσμα των ισχυρών θεσμικών για συσσώρευση και διαφορά στην συνολική εικόνα της αγοράς επέβαλε τιμές για το μέσο όρο γύρω από τις 903 μονάδες. Στις 16:30 με τον ΔΤΡ σε πτώση πάνω από -1,5%, ο ΓΔ ήταν στις 902,70 και ο συνολικός τζίρος έπιασε τα 47,3 εκατ.  Τα ευρωπαϊκά στο πρώτο δίωρο έγραψαν υψηλό μέρας και κατόπιν πέρασαν μόνιμα σε απώλειες.  Εδώ το ανώτερο ήρθε επίσης νωρίς και ήταν οι 908,6 μονάδες με κατώτερο στις 901,50 από τις 12:30. Σημαντικό και υπό όρους απελευθερωτικό το γεγονός της μείωσης της  συμμετοχής στην ΑΛΦΑ από τον κ. Paulson που κατείχε πρόσφατα το 5,66%. Μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος είναι πλέον η Reggeborgh με ποσοστό 6,5%.

ΜΙα “δημοσκόπηση” μεταξύ εγχώριων αναλυτών μέσα από τα σχόλιά τους για την πιθανή τάση, αποκάλυψε πως πέντε στους επτά περιμένουν συσσώρευση και πλάγια κίνηση. Συνεπώς όλοι αναγνωρίζουν τον ρόλο του εμποδίου από τα Τραπεζικά blue chip στην κίνηση του μέσου όρου. Δεν απέχει δε πολύ από την αλήθεια η άποψη  πως η μέρα για την οποία προετοιμάζεται η αγορά είναι η 16 Δεκεμβρίου. Με τη εκπνοή  όλων των παράγωγων  προϊόντων και γνωστά τα επιτόκια των FED  & ΕΚΤ.

Δεν συναντήσαμε, μετά τη δεύτερη  στη σειρά  σύνοδο χωρίς ουσιαστική αλλαγή, σχόλια που να ειδοποιούν πως επίκειται πτώση αν και το φαινόμενο να μην την αναμένουν συνήθως την προκαλεί ξαφνικά. Ωστόσο μια δέσμη τοποθετήσεων όπου αναγνωρίζεται η πιθανότητα συσσώρευσης και αποδίδεται το φρένο στην άνοδο του ΓΔ στις Τραπεζικές μετοχές.

Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ τόνισαν: “Το ανοδικό κανάλι, που συμπτωματικά ήταν και το επίπεδο που ξεκίνησε το 2022, αλλά και πιθανή επιβεβαίωση της πρόσφατης διάσπασης, έδωσε αντίδραση, σώζοντας στην παρούσα και την τάση. Όλα δείχνουν ότι είμαστε σε μία πλάγια κίνηση μέχρι να δούμε νέα δεδομένα. Αυτό που έχει καταφέρει η Εγχώρια Αγορά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, είναι ότι έχει μαζέψει 3 τρίμηνα πτώσης, μέσα σε 2 και κάτι μήνες. Σε κάθε περίπτωση, το χτεσινό χαμηλό θα πρέπει να συντηρήσει τον μήνα αν δεν θέλει οι πωλητές, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους, να πετύχουν ένα χαμηλό κλείσιμο στην λήξη. Ιδανικά θα θέλαμε μία επαναπροσέγγιση της σημαντικής ζώνης του 930, θυμίζοντας ότι έχουμε και ένα πτωτικό ‘χάσμα’ από τον Απρίλιο στο 932 – 937”.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατήρησαν: “Ελάφρυνση του χρέους κατά 6 δις ευρώ αποφάσισε το Εurogroup, που αναγνωρίζει ότι έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη Χώρα και την Οικονομία μας. Δεν διαφαίνεται ωστόσο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τιμολογηθεί αναλόγως, στην παρούσα φάση και στο Χρηματιστήριο η σημαντική αυτή ψήφος εμπιστοσύνης της Ευρώπης για την Ελληνική Οικονομία”.  Η Beta Sec. ανέφερε: “Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις Βιομηχανικές Εταιρείες”.

Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας στο τακτικό του σχόλιο αναφέρθηκε στην εικόνα των Τραπεζικών blue chip: “Η ανάγκη προστασίας των ευάλωτων Νοικοκυριών από τις επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων στις δόσεις των δανείων τους, άνοιξε το ενδεχόμενο να αναγκαστούν οι Τράπεζες να ταξινομήσουν στα ΜΕΑ (Μη εξυπηρετούμενα Ανοίγματα) αυτά τα δάνεια, σύμφωνα με την πιθανή οδηγία που θα εκδώσουν. Σαν αποτέλεσμα, αν και το κόστος για τις Τράπεζες είναι μικρό (το πολύ 100 εκατ. ευρώ), η διαδικασία απειλεί να “γκριζάρει” το ελπιδοφόρο σενάριο, που υπόσχεται από το 2023 ο Τραπεζικός κλάδος, σαν αποτέλεσμα της ουσιαστικής βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας του, λόγω κυρίως της πιστωτικής επέκτασης και των αυξημένων επιτοκίων των δανείων.

Σαν αποτέλεσμα, η ολοκλήρωση του 11μηνου, με το ΓΔ να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τις 900 μονάδες και στις 922,42 μονάδες, στο ξεκίνημα του Δεκεμβρίου, οριοθετεί πιθανότατα την καταγραφή των υψηλότερων επιδόσεων του 2ου εξαμήνου, με το rebalancing της 30/11/2022 να διαμορφώνει την κορύφωση των ημερήσιων συναλλαγών στα €282,27 εκατ. Την ίδια ώρα, τα δεδομένα του εξωτερικού περιβάλλοντος, αυξάνουν την αβεβαιότητα, σε σχέση με το ενδεχόμενο διαφόρων αρνητικών παρενεργειών: η ανακοίνωση για τιμή οροφής για το Ρωσικό Πετρέλαιο στα $60/βαρέλι δημιουργεί προϋποθέσεις νέας αναρρίχησης της τιμής του Πετρελαίου, με το συνωστισμό των τάνκερς στα στενά του Βοσπόρου, να αποτελεί σοβαρό λόγο για διαμόρφωση συνθηκών μείωσης της προσφοράς του στις Αγορές της Ευρώπης, κυρίως”.