Skip to main content

Φυσικό αέριο: Άνοδος των τιμών καθώς ο κρύος καιρός ενισχύει τη ζήτηση

REUTERS/Hannibal Hanschke

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 4,3%

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κινούνται ανοδικά καθώς η πτώση της θερμοκρασίας τη ζήτηση και δοκιμάζουν τα ενεργειακά συστήματα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 4,3%. Οι προγνώσεις κάνουν λόγο για ψυχρές μάζες από την Αρκτική, με Βρετανία και Σκανδιναβικές χώρες να έχουν θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Μόνο η Ιβηρική και τμήματα της νότιας Ευρώπης γλιτώνουν από τον παγωμένο καιρό.

Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου διατηρούνται υπό έλεγχο από τοποθεσίες αποθήκευσης που παραμένουν κατά 91% γεμάτο κατά μέσο όρο, υψηλότερα από το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία κινήθηκαν 3,9% υψηλότερα στα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 8:28 π.μ. στο Άμστερνταμ, ανακτώντας ορισμένες από τις απώλειες από τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου προσέθεσε 2,9% στις 345 πένες το θερμόμετρο.

Εν τω μεταξύ, τα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν τις συζητήσεις για τρόπους μείωσης της αστάθειας της αγοράς μετά την άνοδο των λογαριασμών ενέργειας σε  επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα αυτό το έτος, προκαλώντας τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες.

Επτά μέλη του μπλοκ ζήτησαν αυστηρότερο ανώτατο όριο στο κόστος του φυσικού αερίου και η Ολλανδία πρότεινε να τεθεί ανώτατο όριο στις τιμές των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση, κάτι που θα βοηθούσε στην αναπλήρωση των δεξαμενών το επόμενο έτος. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν το θέμα την επόμενη εβδομάδα.

naftemporiki.gr