Skip to main content

Η μεγαλύτερη νίκη του Dow Jones έναντι του S&P 500 εδώ και σχεδόν έναν αιώνα

Το πλεονέκτημα του Dow έναντι του S&P 500 φέτος είναι το μεγαλύτερο από το 1933.

Το 2022 έχει εξελιχθεί σε ένα επώδυνο έτος για τα χρηματιστήρια. Όλοι οι κλάδοι και όλες οι μεγάλες αγορές εμφανίζουν απώλειες. Ωστόσο ο «πόνος» για τον ιστορικό δείκτη Dow Jones είναι κατά πολύ μικρότερος από εκείνον του S&P 500, αλλά και του Nasdaq στον οποίο έχουν μεγαλύτερο βάρος οι εταιρείες τεχνολογίας.

Όπως επισημαίνεται σε ανάλυση της Wall Street Journal η «νίκη» του Dow Jones επί του Nasdaq είναι η πιο ευρεία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Συγκεκριμένα ο δείκτης με τα 30 βαριά χαρτιά της Wall Street υποχωρεί 5,3% φέτος, την ώρα που S&P 500 (ο ευρύτερος δείκτης της αμερικανικής αγοράς) καταγράφει απώλειες 15% και ο Nasdaq έχει κάνει βουτιά 27%.

Το πλεονέκτημα του Dow έναντι του S&P 500 φέτος είναι το μεγαλύτερο από το 1933. Το προβάδισμά του έναντι του Nasdaq αυτή τη στιγμή του έτους είναι το μεγαλύτερο από το 2000. Από τους τρεις δείκτες, ο Dow είναι ο μόνος που δεν βρίσκεται σε bear market, που ορίζεται ως πτώση 20% ή περισσότερο από ένα πρόσφατο υψηλό.

Η απόκλιση είναι ένα άλλο σημάδι για το πώς οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων φέτος έχουν κλονίσει κάθε γωνιά της αγοράς. Με τη Fed να προσπαθεί να επιβραδύνει την οικονομία και μια πιθανή ύφεση στον ορίζοντα, οι επενδυτές αναζητούν μετοχές των λεγόμενων εταιρειών αξίας που παράγουν μετρητά για τους κατόχους τους άμεσα.

Οι εταιρείες τεχνολογίας που υπόσχονται υψηλή ανάπτυξη έχουν δει τις μετοχές τους να αιμορραγούν. Αυτό δίνει ώθηση στον Dow, ο οποίος θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει τους ισχυρούς της αμερικανικής οικονομίας.

Στα 30 μέλη του περιλαμβάνονται οι McDonald’s Corp., Boeing Co. και JPMorgan Chase & Co. Ο Nasdaq, με περισσότερα από 3.700 μέλη, θεωρείται γενικά σημείο αναφοράς για τον κλάδο τεχνολογίας.

Ο S&P, με 500 μέλη, θεωρείται εδώ και καιρό ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης του αμερικανικού χρηματιστηρίου και οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν σημαντικό βάρος και σε αυτόν.

Ο Dow δεν είναι πάντα ο ηγέτης της αγοράς. Το 2020 και το 2021, όταν τα επιτόκια ήταν σχεδόν μηδενικά, οι επενδυτές είχαν λιγότερες επιλογές για καλές αποδόσεις. Αυτό τους έκανε πιο πρόθυμους να στοιχηματίσουν σε πιο ριψοκίνδυνες μετοχές όπως οι  εταιρείες τεχνολογίας.

Η πανδημία, η οποία έστειλε ανθρώπους στο Διαδίκτυο για δουλειά και παιχνίδι, ενίσχυσε επίσης τις εταιρείες τεχνολογίας. Το 2020, ο Dow κέρδισε 7%. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 44%.

H αιμορραγία των τεχνολογικών

Οι πρώτοι 10 μήνες του έτους ήταν για τις Big Tech οι χειρότεροι όλων των εποχών. «Η άμαξα που τις οδηγούσε μεταμορφώθηκε ξαφνικά σε κολοκύθα» είχε σχολιάσει πριν από λίγες ημέρες η Wall Street Journal. Το μαγικό ραβδί με το οποίο είχε ακουμπήσει τις FAANG – Facebook (πλέον META), Apple, Amazon, Netflix, Google– έχασε τη δύναμή του. Και οι 5 μετοχές καταγράφουν φέτος μεγάλες απώλειες. Εξ αυτών μόνο η Apple παρουσιάζει μικρότερη πτώση (- 17%) από τις αρχές του έτους σε σχέση με τον Nasdaq (-29%).

Η κεφαλαιοποίηση του Nasdaq έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 8 τρισ. δολάρια φέτος. Όταν έσκασε η φούσκα του dot.com είχε δει την αξία του να συρρικνώνεται κατά 5 τρισ. δολάρια σε μία περίοδο τριών ετών, από το 2000 έως και το 2002. Το ποσό εκείνο προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα θα ήταν περίπου 8,6 τρισ. δολάρια.