Skip to main content

Market Beat: Με τάση φυγής από το ρίσκο διεθνώς, η Αθήνα κοντά στην οροφή των 929 -930 μονάδων

Στα διεθνή 

Στα διεθνή μετά την άνοδο της Τετάρτης στη Wall Street με τον S&P500 στο +3,1% τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά και ανάλογη ήταν η έναρξη στα ευρωπαϊκά. Αυτά όμως επηρεασμένα από τη δυναμική στις αγορές των ΗΠΑ έκλεισαν με κέρδη αλλά μικρότερα από εκείνα που εμφάνισαν στο πρώτο μέρος. Οι αγορές παρά την υπόσχεση του επικεφαλής της Fed δεν ξεχνούν πως οι αποφάσεις για τη νομισματική σύσφιξη είναι καθοδηγούμενες από τη ροή των δεδομένων της μεγαλύτερης οικονομίας.  Έτσι τα ασιατικά σήμερα εμφανίζουν απώλειες συντονισμένα της τάξης -1%.

Στις ΗΠΑ

·         Από το μέτωπο του πληθωρισμού η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο για πρώτη φορά τα τελευταία 2,5 χρόνια καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού περιορίζει τη ζήτηση για αγαθά.

Ο Κώστας Ιωαννίδης

·         Ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM βούτηξε στις 49 μονάδες τον Νοέμβριο από 50,2 τον Οκτώβριο που είναι αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022.

·         Ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών (PCE) κινήθηκε 6% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Τον Σεπτέμβριο είχε ενισχυθεί 6,3%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 6,2%. O δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε 5% σε ετήσια βάση. Τον Μάρτιο είχε σημειώσει άνοδο 5,1%.

·         Οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν 0,9% έναντι πρόβλεψης για κέρδη 0,8%. Τον προηγούμενο μήνα είχαν πραγματοποιήσει άλμα 1,4%. Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,4%.

·         Στην Ευρώπη ωστόσο, η ανάπτυξη επιβραδύνεται με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στο 47,1, να παραμένει στην περιοχή συρρίκνωσης.

·         Ο Δείκτης Μεταποιητικής Παραγωγής της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 46 μονάδες τον Νοέμβριο, από 43,8 τον Οκτώβριο.

·         Ετήσια πτώση 5% σημείωσε ο ημερολογιακός και ο εποχικά προσαρμοσμένος κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία τον Οκτώβριο,

Οι αλλαγές της διάθεσης είναι τόσο συχνές που συνειδητοποιούν οι διαχειριστές πως χρειάζεται έλεγχος των κινήσεων της προηγούμενης. παγκόσμια ξεσκεπάζεται συχνά αυτή τη χρονιά. Γιατί λειτουργώντας  σε μια διαρκώς ανοδική αγορά που όταν λύγιζε της παροχέτευαν κεφάλαια με μηδενικό επιτόκιο  προφανώς… καλόμαθαν. Δεν δυσκολεύτηκαν, ώστε να ακονίσουν τις δεξιότητές τους και τώρα, ξεπουλάνε τη μία μέρα και την άλλη αγοράζουν, χωρίς να το πολυσκεφτούν. Ενώ ο Γουώρεν  Μπάφετ “κεντάει”

Στην Αθήνα

Η πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ήταν μια σχεδόν διαρκής από τις 11:15 αναζήτηση οροφής. Αυτή εμφανίστηκε στις 17:00. Τα πισωγυρίσματα που πρωταγωνιστήσανε στο δεύτερο εξάμηνο και το σοκ από την απότομη πτώση  καθίστα το επίπεδο των  925 μονάδων ένα παράθυρο προς ακόμα υψηλότερα επίπεδα σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση.

Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από τον Οίκο της Morgan Stanley σε overweight από equal-weight, καθώς η ανάκαμψη των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών συνεχίζεται, με τους οικονομολόγους της να αναμένουν σχετική ανθεκτικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Περιττό να αραδιάσουμε πόσες φορές με άλλα ή και τα ίδια λόγια, έχουμε αναφερθεί σε αυτό το θέμα. Αποδώσαμε τον δισταγμό των θεσμικών στην αναγνώριση των βελτιώσεων που έφεραν τα μνημόνια και τα διδάγματα της πανδημίας στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας στην ανωριμότητα της νέας γενιάς των διαχειριστών χαρτοφυλακίων.

Το ρόλο των Τραπεζών ανεξάρτητα από τα διεθνή τονίζει η Leon Depolas Sec.: “Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι Αμερικανικοί βασικοί μετοχικοί δείκτες μετά την ομιλία Πάουελ, όπου ο ίδιος επισφράγισε πως η επόμενη αύξηση επιτοκίων, πιθανότατα, να ανέλθει στις 50μβ. Παρά ταύτα, εκτιμούμε ότι η παράμετρος που θα αξιολογηθεί και θα επηρεάσει τις Αγορές δεν είναι μόνο το τελικό επιτόκιο, αλλά η χρονική διάρκεια κατά την οποία αυτό θα διατηρηθεί πριν αρχίσει η υποχώρησή του. Ο ΓΔΧΑ ενδέχεται να προσπαθήσει εκ νέου ανοδικά προς την περιοχή των 950 μονάδων, καθώς Δεικτοβαρείς Εισηγμένες, όπως ο ΟΤΕ, αποτελούν αντίβαρο στις πιέσεις. Ωστόσο, το κλειδί της ανόδου κρατάνε και πάλι οι Τράπεζες. Το κρισιμότερο επίπεδο στήριξης, μέχρι το οποίο δεν κινδυνεύει η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, το εντοπίζουμε στην περιοχή των 870 μονάδων”.

Ενώ η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ήταν πιο συγκεκριμένη ως προς την επόμενη οροφή “Η ισχυρή άνοδος στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της FED, δημιουργούν προϋποθέσεις συνέχισης της ανοδικής κίνησης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με στόχο τις 930 μονάδες”.

Μια τοποθέτηση για τα διεθνή από το ανώτατο στέλεχος της ΚΕΠΕΥ Πέτρο Στεριώτη:  “Οι Ξένοι Διαχειριστές κλείνουν, ή έχουν ήδη κλείσει τα “βιβλία” τους για τη φετινή χρήση, με ότι (αρνητικό) αυτό συνεπάγεται για τον όγκο συναλλαγών. Στο τρέχον περιβάλλον, η “διελκυστίνδα” μετρήσεων πληθωρισμού και δηλώσεων από τους κεντρικούς τραπεζίτες συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Αγορών και ενώ η “παγίωση” των γεωπολιτικών εντάσεων, η οποία παραδόξως συντρέχει με το “bear market” του Πετρελαίου, επιτείνει το κλίμα δυσπιστίας σε ότι αφορά την εισροή νέων κεφαλαίων στα μεγαλύτερα Χρηματιστήρια του Πλανήτη. Σε επίπεδο εταιρικού ομολογιακού δανεισμού, η εικόνα είναι εμφανώς πιο σύνθετη, καθώς το αυξανόμενο κόστος χρήματος έχει γίνει ορατό σε νέες, αλλά και σε παλαιότερες εκδόσεις χρέους”.

ΗΠΑ

Μια ημέρα μετά το ράλι που πυροδότησε η ομιλία του Πάουελ που δήλωσε την Τετάρτη σε ομιλία του στο ινστιτούτου Brookings ότι έχει έρθει η ώρα να επιβραδύνει η κεντρική τράπεζα τις αυξήσεις επιτοκίων οι δεύτερες σκέψεις επικράτησαν.

Από το μέτωπο του πληθωρισμού η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο για πρώτη φορά τα τελευταία 2,5 χρόνια καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού περιορίζει τη ζήτηση  για  αγαθά.

Ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM βούτηξε στις 49 μονάδες τον Νοέμβριο από 50,2 τον Οκτώβριο που είναι αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022.

Ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών (PCE) κινήθηκε 6% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Τον Σεπτέμβριο είχε ενισχυθεί 6,3%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 6,2%. O δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε 5% σε ετήσια βάση. Τον Μάρτιο είχε σημειώσει άνοδο 5,1%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν 0,9% έναντι πρόβλεψης για κέρδη 0,8%. Τον προηγούμενο μήνα είχαν πραγματοποιήσει άλμα 1,4%. Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,4%.

Έτσι : Ο Dow Jones υποχώρησε -0,56% στις 34.395 μονάδες, ο Nasdaq είχε άνοδο 0,13% στις 11.482,5  μονάδες, ενώ ο S&P 500 έγραψε απώλειες  -0,09% στις 4.077 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 1% έναντι του ευρώ και 1,5% έναντι της βρετανικής λίρας, ενώ καταγράφει απώλειες και έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0526 δολάρια ανά ευρώ.

ΕΥΡΩΠΗ

Η ύφεση στη μεταποίηση της ευρωζώνης συνεχίστηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την τελική έκθεση της S&P Global  Πέμπτη χθες. Οι ρυθμοί μείωσης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ωστόσο ήταν λιγότερο επιθετικοί σε σύγκριση με τα ρεκόρ σχεδόν δυόμισι ετών τον Οκτώβριο. Κέρδη στις ευρωαγορές μετά το σήμα από τον Τζέρομ Πάουελ για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Ωστόσο, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στο 47,1, παραμένει στην περιοχή συρρίκνωσης. Ο Δείκτης Μεταποιητικής Παραγωγής της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 46 μονάδες τον Νοέμβριο, από 43,8 τον Οκτώβριο. Ετήσια πτώση 5% σημείωσε ο ημερολογιακός και ο εποχικά προσαρμοσμένος κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία τον Οκτώβριο,

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,89% στις 444 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,19% στις 7.559 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,65% στις 14.490 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,23% στις 6.754 μονάδες.

Το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0510 δολάρια.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Η εγγραφή μέγιστου τελευταίων 6 μηνών (925,04) στηρίχθηκε στις Τράπεζες και τη… FED

Η υψηλή μεταβλητότητα στην Αθήνα και στις αγορές του ευρώ και των ΗΠΑ τροφοδοτήθηκε από τις ειδοποιήσεις από την FED για ηπιότερη σύσφιξη από τον Δεκέμβρη που άνοιξαν ανοδικά και υπήρξε με νευρικότητες τα διεθνή διατήρηση της  ανόδου από το πρωί. Η απόφαση των θεσμικών για επιστροφή στο μετοχικό ρίσκο από την έναρξη αυτής της συνοδού  ως το φινάλε της συνόδου έγινε πραγματικότητα. Με  αποτέλεσμα την εμφάνιση τιμών κοντά στο ανώτερο της μέρας στις δημοπρασίες.

Οι επενδυτές στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, με καλύτερο  τζίρο και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 925,04 μονάδες. Μετά τις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο 11,3 εκατ. αλλά ώθησαν χαμηλότερα τις αποτιμήσεις, οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 922,42 από 912,33 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,11% ή 10,09 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 30/11.

Εμφανίστηκαν 19 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 80,04 εκατ. ευρώ) που συγκέντρωσαν το μέγιστο της ζήτησης ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν 5  με κέρδη πάνω από +2,00% οι ΜΟΗ +3,90%, ΑΛΦΑ +3,51%,  ΕΛΧΑ +2,24%,  ΒΙΟ 2,24% και ΕΥΡΩΒ +2,06%. Στον αντίποδα πτωτικά  έκλεισαν 5 και με απώλειες άνω του -3% ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,30% και ακολούθησαν ΠΕΙΡ -0,71%, ΛΑΜΔΑ -0,52%, ΟΛΠ -0,37%, και ΤΙΤC -0,16% και χωρίς μεταβολή βρέθηκε η ΣΑΡ από τις μετοχές του 25άρη.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,9 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 9,021 εκατ. ευρώ και τον ΟΤΕ αφορούσαν 3,451 εκατ. ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 3,1 εκατ..  την ΕΤΕ 1,971 εκατ. ευρώ, την ΕΛΛΑΚΤΩΡ 440.000 εκατ. την ΜΟΗ 431.581 και τον ΟΠΑΠ 321.860 εκατ. ευρώ.

Η πορεία

Η αγορά κινήθηκε από την έναρξη ως τις 17:00 με δυναμική που αντιστοιχούσε σε σταθερής κλίσης ανοδική πορεία. Με εγγραφή ανώτερου μέρας στις 925,04 στις 17:00 και διατήρηση τιμών πάνω από τις 912 μονάδες. Από τις  11:13 που εμφανίστηκε το κατώτερο στις 912,48 μονάδες υπήρξε διαρκής αναζήτηση της οροφής για τη σύνοδο που εμφανίστηκε στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης οι 925 μονάδες που αποτελεί ανώτερο οκταμήνου και Β εξαμήνου και ανώτερο τελευταίων 6 μηνών.

Στατιστικά

Σημείωσαν άνοδο 61 μετοχές και 41 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 15. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,450 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,135% την προηγούμενη έγινε 3,864% έχοντας φθάσει στο 4,184% ενδοσυνεδριακά.

Ο FTSE25 έκλεισε +1,25% ψηλότερα στις 2250,37 από 2222,59 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 27,78 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο Τετάρτης 30/11, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή +0,87%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η άνοδος αύξησε όγκους όχι τις προσδοκίες

Με μικρή αλλαγή στις θετικές προσδοκίες και μεγάλο ενδιαφέρον στα ΣΜΕ επί μετοχών των Τραπεζών έκλεισε η συνεδρίαση της Πέμπτης.

Στην προτελευταία  συνεδρίαση της εβδομάδας στην αρχή του Δεκεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα στις 2233,70 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 11,11 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 27,78 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:13 και ήταν οι 2223,51 μονάδες (+0,04%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 17:00 και ήταν οι 2258,75  μονάδες (+1,63%). Το κλείσιμο στις 2250,37 από 2222,59 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,25% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 11,515  εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 531 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2252,00 μονάδες κατώτερο τις 2219,00 με τελευταίες πράξεις στις 2245,50 και τιμή κλεισίματος στις 2237,00 από 2209,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4538. Επίσης διακινήθηκαν 115 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου με τιμή κλεισίματος τις 2234,25 και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 216.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν αισθητά καλύτερη. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 243 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2350 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Ιανουαρίου έφερε 80 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 8 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Για την επόμενη και πρώτη  του 2023, το ενδιαφέρον προκάλεσε όγκο 61 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2300 μονάδες.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Τετάρτης 30/11 έκλεισε στις 653,15 μονάδες με μεταβολή +0,52%. Χθες Πέμπτη  1/12 κινούμενος μεταξύ των 656,8 μονάδων (+0,56%), με τιμή ανοίγματος τις 659,98  +1,05% και ανώτερο τις 669,61 +2,52% και έκλεισε στις 666,6 μονάδες με μεταβολή +2,06%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 23,755 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +3,51% απασχόλησε 6,474 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +1,86% απασχόλησε 7,244 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ -0,71% απασχόλησε 4,364 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +2,06% απασχόλησε 3,702 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια και ορίστηκε  τιμή κλεισίματος τις 660,75  μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 5.

Ο επικεφαλής Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ένρια τόνισε χθες: “Οι Τράπεζες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν αξιοσημείωτη επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους, αλλά πολλές εξακολουθούν να εργάζονται με υπερβολικά ευνοϊκές υποθέσεις, επομένως οι Εποπτικές Αρχές θα πρέπει να τις αναγκάσουν να γίνουν πιο συντηρητικές στη διαχείριση κεφαλαίου”.

Από τα blue chip

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ και ΜΟΗ και με το θετικό ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΒΙΟ, ΕΛΧΑ και ΤΕΝΕΡΓ και στο χαμηλό η ΠΕΙΡ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι δεν ανέβηκαν ούτε άλλαξαν υπολογίσιμα επιλεκτικά οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 9049  ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,05 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 143.969 από 140.969. Διακινήθηκαν 1853 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 7358 ΣΜΕ.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2208 με τιμή κλεισίματος στα 3,94 ευρώ και έγιναν 18.536 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν 475 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 409 ΣΜΕ.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 1810 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,11 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.090. Διακινήθηκαν 341 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 303 ΣΜΕ.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3143 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,40 ευρώ και έγιναν 37394 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 404 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 535 ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν και τα 1311 ΣΜΕ του ΟΤΕ για τη κυρίαρχη σειρά και τα 531 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 2263 συμβόλαια για ΟΤΕ, τα 1662 για ΜΠΕΛΑ και στα 974 για ΕΤΕ.

Σχόλιο εγχώριων αναλυτών

To ανώτατο στέλεχος της ΚΕΠΕΥ Πέτρος Στεριώτης

“Το ‘απλόχερο’ τελευταίο δίμηνο των Παγκόσμιων μετοχικών Αγορών, έχει δώσει και στη Λεωφόρο Αθηνών την απαιτούμενη ώθηση, ώστε να ‘γράψει’ υψηλά 8 μηνών, με την εν λόγω ανοδική κίνηση, μάλιστα, να μην έχει εμφανίσει τα αναμενόμενα, ή και επίφοβα σημάδια διόρθωσης, ή συσσώρευσης,

Διαγραμματικά, η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 900 μονάδων, το οποίο αποτέλεσε “μπαμπούλα” καθ’ όλη τη διάρκεια του δευτέρου μισού του τρέχοντος έτους, εμπνέει εμπιστοσύνη στους πιο προσεκτικούς, ή και σκεπτικιστές μεταξύ των εν Αθήναις επενδυτών.

Κρίσιμη η διατήρηση των εν λόγω επιπέδων και σε μηνιαίο κλείσιμο Νοεμβρίου, η οποία έλυσε το δίλημμα “ρευστοποίηση κερδών, ‘window dressing’, ή ψύχραιμη παραμονή του Χ.Α. στα υψηλά του”.

Εν τω μεταξύ οι Ξένοι Διαχειριστές κλείνουν, ή έχουν ήδη κλείσει τα “βιβλία” τους για τη φετινή χρήση, με ότι (αρνητικό) αυτό συνεπάγεται για τον όγκο συναλλαγών.

Στο τρέχον περιβάλλον, η “διελκυστίνδα” μετρήσεων πληθωρισμού και δηλώσεων από τους κεντρικούς τραπεζίτες συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Αγορών και ενώ η “παγίωση” των γεωπολιτικών εντάσεων, η οποία παραδόξως συντρέχει με το “bear market” του Πετρελαίου, επιτείνει το κλίμα δυσπιστίας σε ότι αφορά την εισροή νέων κεφαλαίων στα μεγαλύτερα Χρηματιστήρια του Πλανήτη.

Σε επίπεδο εταιρικού ομολογιακού δανεισμού, η εικόνα είναι εμφανώς πιο σύνθετη, καθώς το αυξανόμενο κόστος χρήματος έχει γίνει ορατό σε νέες, αλλά και σε παλαιότερες εκδόσεις χρέους.

Ευπρόσδεκτος, βέβαια, από τους “ταύρους” ο χθεσινός ήπιος τόνος του προέδρου της Αμερικάνικης Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τις επόμενες αυξήσεις παρεμβατικών επιτοκίων από την Νομισματική Αρχή, που ρυθμίζει σε σημαντικό βαθμό τη νομισματική κυκλοφορία στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη.

Ας μην ξεχνούμε ότι οι Αγορές θεμελιωδώς “λατρεύουν” τον χαμηλότοκο δανεισμό και οι φετινές αυξήσεις των επιτοκίων σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη κλπ “τάραξαν” τα Παγκόσμια χρηματιστηριακά “ύδατα”.

Αν και δε διαφαίνεται αναστροφή και αλλαγή πλεύσης (pivot) από πλευράς της Fed οι επενδυτές, αλλά και οι εταιρικοί Δανειολήπτες (Εισηγμένοι και μη), θα χαιρέτιζαν την υποχώρηση του κυμαινόμενου κόστους επί των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Οι δε αναλυτές θα χρησιμοποιήσουν χαμηλότερα επιτόκια προεξόφλησης των ταμειακών ροών στους παρονομαστές του κλάσματος των αποτιμήσεων, κάτι που νομοτελειακά θα ενισχύσει τις παρούσες αξίες (net present values) και κατά συνέπεια τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Έχοντας πλέον μπει στον Δεκέμβριο, οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές προσδοκούν την επιβεβαίωση της ανοδικής εποχικότητας τύπου ‘Santa Claus rally’, με τις τεχνικές/θεμελιώδεις προϋποθέσεις να συντρέχουν στη διάχυση μέρους αυτής και προς τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία ούτως ή άλλως ευνοείται από τη βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών και σε επίπεδο micro, από την κερδοφορία της ‘bottom line’ επιλεγμένων Ελληνικών Εισηγμένων.

Σήμερα

Οι συντηρητικοί και υπέρ της συνέχειας στην κάθοδο θεσμικοί απαξίωσαν το ράλι της Τετάρτης του χρηματιστηρίου, υποστηρίζοντας ότι η ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell στο Brookings Institution ήταν επιθετική και δεν δικαιολογούσε την ανοδική περιστροφή της αγοράς. Εκτιμούμε εδώ και μέρες ότι οι αισιόδοξοι αντιλαμβάνονται σωστά ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε αυτό το καλοκαίρι και ανακουφίστηκαν όταν άκουσαν τον Πάουελ να λέει ότι η Fed μπορεί να είναι πρόθυμη να αφήσει τον πληθωρισμό να υποχωρήσει χωρίς να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση.

Η σημερινή παρτίδα ανακοινώσεων των οικονομικών δεικτών την Πέμπτη επιβεβαίωσε το σενάριο ήπιας προσγείωσης για την οικονομία και όχι το εναλλακτικό σενάριο σκληρής προσγείωσης.

Ο πληθωρισμός κορυφώνεται. Οι ρυθμοί πληθωρισμού και δομικού πληθωρισμού PCED του Οκτωβρίου ήταν 0,3% και 0,2%, ελαφρώς χαμηλότεροι από το αναμενόμενο. Ο δείκτης τιμών M-PMI του Νοεμβρίου υποχώρησε 3,6 μονάδες στο 43%, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί στον μεταποιητικό τομέα.

Υπάρχει επιβράδυνση του πραγματικού ΑΕΠ & του M-PMI. Το μοντέλο παρακολούθησης GDPNow της Fed της Atlanta ενημερώθηκε για τη χθεσινή παρτίδα οικονομικών εκθέσεων. Τώρα προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,8% (σε ετήσια λαση) κατά το τέταρτο τρίμηνο, από 4,0% που εκτιμούσαν προηγούμενα. Η συνολική ένδειξη M-PMI του Νοεμβρίου ήταν 49%. Αυτό εξακολουθεί να είναι σε περιοχή μικρής επέκτασης, και βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020, όταν τα lockdown κατέστρεψαν την οικονομία.  Ωστόσο οι καταναλωτικές δαπάνες, σε αντίθεση με τα lockdown, έδειξαν πως οι καταναλωτές είναι ελεύθεροι να ξοδεύουν και το κάνουν. Το προσωπικό εισόδημα του Οκτωβρίου σημείωσε άλμα 0,7% m/m και οι δαπάνες αυξήθηκαν 0,8%. Και οι δύο ξεπέρασαν τον πληθωρισμό. Ωστόσο, το μοντέλο GDPNow αναθεώρησε την πρόβλεψή του για το τέταρτο τρίμηνο για την αύξηση των πραγματικών καταναλωτικών δαπανών σε 3,2% από 4,8%.

Υπάρχει κατασκευαστική αποδυνάμωση. Οι κατοικίες βρίσκονται σε βαθύτερη ύφεση. Η εκτίμηση του GDPNow για την κατασκευή κατοικιών μειώθηκε από -18,5% σε -21,3%. Οι δαπάνες για μη οικιστικές κατασκευές μειώθηκαν από 0,8% σε -4,9%. Συμπερασματικά: Όλα αθροίζονται σε μια ήπια προσγείωση, η οποία σε ισορροπία παραμένει ανοδική για τα ομόλογα και τις μετοχές, κατά τη γνώμη μας.

Στις 8:15 δική μας ώρα:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με απώλειες -1,68%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -0,64%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -1,60%
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή -0,29%.
  • Αλλά ο βασικός δείκτης της Σαγκάης υποχωρούσε -0,27%.