Skip to main content

Σιτηρά: Οι δηλώσεις Ερντογάν για παράταση της συμφωνίας εξαγωγών έριξαν τις τιμές

SOOC

Η Ρωσία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την παράταση της συμφωνίας για τις εξαγωγές των σιτηρών, όπως επιβεβαίωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η δήλωσή του έριξε τις τιμές του σιταριού.

Οι τιμές του σιταριού υποχωρεί αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην επέκταση μιας συμφωνίας που διασφαλίζει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας.

Η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου, πριν δηλώσει ότι τελικά επιστρέφει σε αυτήν. Η συμφωνία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Ερντογάν είπε στη σύνοδο των G20 στην Ινδονησία ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν του έδωσε «πράσινο φως» σε σχέση με μια παράταση της συμφωνίας για τις εξαγωγές. «Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα παραταθεί», τόνισε.

Η συμφωνία ενίσχυσε τις παγκόσμιες προμήθειες σιτηρών. Αυτό βοήθησε να ωθήσουν τις τιμές του σιταριού σχεδόν κατά 40% κάτω σε σχέση με το υψηλό κλεισίματος στις αρχές Μαρτίου και άμβλυνε τις πιέσεις στις φτωχότερες χώρες που δυσκολεύτηκαν να πληρώσουν για τρόφιμα τις εβδομάδες μετά την εισβολή.

Το αρχικό σύμφωνο, που συνήφθη στα τέλη Ιουλίου με την Τουρκία και την Ουκρανία, αναβίωσε τις θαλάσσιες εξαγωγές από την Ουκρανία μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας στα λιμάνια της χώρας μετά την εισβολή της. Με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ υπεγράφη για αρχικές 120 ημέρες, οι οποίες πρόκειται να λήξουν το Σάββατο.

naftemporiki.gr