Skip to main content

Market Beat: Η Fed, τα ζέοντα γεωπολιτικά και η στατιστική προϊστορία δίνουν τάση εδώ και διεθνώς

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το μέγεθος της ανόδου που προκάλεσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ από την Πέμπτη και μετά, εκτός του εντυπωσιασμού που προκαλεί, δημιουργεί σε αρκετούς προβληματισμό για την ποιότητά του. Άρα και για την ικανότητα της αγοράς να διατηρήσει τα “κεκτημένα” του διημέρου.

Τα διεθνή

Οι ασιατικές αγορές μετοχών εμφάνισαν μεικτή εικόνα σήμερα Δευτέρα 14/11, καθώς κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ προειδοποίησε τους επενδυτές να μην παρασυρθούν από μια μέτρηση του πληθωρισμού, ενώ οι κινεζικές μετοχές κέρδισαν λόγω ενδείξεων για παροχή βοήθειας στον σκληρά πληγέντα τομέα ακινήτων της χώρας.

Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μια μέτρια απώλεια στον πληθωρισμό των ΗΠΑ ήταν αρκετή για να υποχωρήσουν  33 μονάδες βάσης για την εβδομάδα οι αποδόσεις του διετούς ομολόγου και το δολάριο να χάνει σχεδόν 4%. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τότε που ξεκίνησε η εποχή των ελεύθερων κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών πριν από 50 και πλέον χρόνια.

Ωστόσο, από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με τον κυβερνήτη Κρίστοφερ Γουόλερ ειδοποίησε  ότι θα χρειαζόταν μια σειρά από ανάλογες  αναφορές για να ξεφύγει η τράπεζα από τα φρένα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ποντάρουν σε μεγάλο βαθμό σε άνοδο του επιτοκίου κατά μισή μονάδα στο 4,25-4,5% τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια κινούνται δύο τρίμηνα σε ένα ανώτατο όριο στην περιοχή 4,75-5,0%. Οι αποδόσεις δύο ετών ανέβηκαν στο 4,42%, μετά την κατάδυση έως και 4,29% την Παρασκευή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 0,3% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq έχαναν 0,5%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 κέρδιζαν 0,4%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE σημείωσαν άνοδο 0,1%.

Στην Αθήνα

Στην περασμένη εβδομάδα η αγορά βάδισε αργά ανοδικά αποτυπώνοντας το δέος των συναλλασσόμενων μπροστά στο μύθο της αντίστασης για τον ΓΔ, στις 900 μονάδες. Η αίτια του “δέους” ήταν απλή και κατανοητή. Πώς θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή στα προς της εισβολής στην Ουκρανία επίπεδα, με τόσο χαμηλούς όγκους συναλλαγών; Αφού κάθε ξαφνικό σοκ από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά θα μπορούσε να την αναιρέσει για πλάκα, με ρευστοποιήσεις σε μια μέρα τριπλάσιες από το μέσο ημερήσιο όγκο του φετινού φθινοπώρου. Ωστόσο το σοκ προέκυψε, αλλά από την θετική επίδραση μετά τη μέτρηση του πληθωρισμού τις ΗΠΑ την Πέμπτη. Σ αυτό η Αθήνα συμμετείχε ταπεινά, καθώς την συντονισμένα παγκόσμια άνοδο επανέφερε το μόνιμο στήριγμα στη διάθεση για ρίσκο, η επανειλημμένα ζεσταμένη ελπίδα για μείωση της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της Fed.

Η αγορά με ποικίλα αίτια οδηγήθηκε ακριβώς εκεί που ειδοποιούσαν πως είναι τα όριά της σε περίπτωση ανόδου δηλαδή στη ζώνη μεταξύ 900 και 910 μονάδων. Αυτή που αναγνώριζαν όλοι με βάση τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης ως ισχυρή οροφή. Την Παρασκευή αποδείχθηκε πως ήταν σκληρή οροφή αφού μετά την εγγραφή των 910,38 μονάδων ακολούθησαν κύματα προσφοράς μετοχών που έφεραν το κατώτερο μέρας στο τελευταίο ημίωρο στις 895 μονάδες για να κλείσει στις 897,8 με απώλειες -0,13%. Η δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +2,12%, η απόδοσή του στον μήνα  διαμορφώθηκε στο +2,69%, έτσι στο 2022 αποδίδει +0,50%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +2,09% και στον μήνα +3,00% με ετήσια απόδοση +1,68%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +2,69%, στο μήνα +3,57%, ενώ ετησίως υποχωρεί -8,81%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +4,12%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση του ενδέκατου μήνα +6,16%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +11,59%.

Τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών μετά την τελευταία συνεδρίαση αποκάλυψαν την διατήρηση αισιοδοξίας. Παρά το γεγονός πως μετά την κορύφωση στο ξεκίνημα της Παρασκευής οι επενδυτές επέλεξαν να προβούν σε ενθυλάκωση κερδών μέσω βραχυπρόθεσμων κινήσεων. Από τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec. δόθηκε η βάση της δυναμικής: “Έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος δοκίμασε να περάσει σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους την εβδομάδα που πέρασε. Η άνοδος της Αγοράς βρήκε ‘πάτημα’ στα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ και στην προσδοκία επιβράδυνσης της αύξησης, ή σταθεροποίησης των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της FED. Ειδικότερα στο εξωτερικό, η υποδοχή των στοιχείων ήταν ιδιαίτερα θερμή από τους επενδυτές, καθώς η Αγορά ήταν αρνητικά φορτισμένη από τις συνεχείς και σημαντικές αυξήσεις, αλλά και από τα στοιχεία επιβράδυνσης της Οικονομίας”. Κατέληξε με επιχειρήματα από τη στατιστική: Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε το ανοδικό του σερί έως τα επίπεδα των 900 – 910 μονάδων, τα οποία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικά για τους αγοραστές. Η προσφορά είναι έντονη και το εν λόγω επίπεδο, εκτός του ότι συνιστά το σημείο καμπής για την απόδοση της χρονιάς, για το Γενικό Δείκτη, έχει τους ταλαντωτές βραχυπρόθεσμα σε υπερτιμημένες ζώνες, γεγονός που ενεργοποιεί αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών, σε όλο σχεδόν το φάσμα της κεφαλαιοποίησης.

Η Leon Depolas Sec. ειδοποίησε: “Μετά τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων μεγέθη του πληθωρισμού Οκτωβρίου των ΗΠΑ πυροδοτήθηκε ένα μίνι ράλι τιμών στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες, που συμπαρέσυρε και τον ΓΔΧΑ σε μικρότερο βαθμό. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία η FED θα πρέπει να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, ξεκινώντας κιόλας από τον Δεκέμβριο. Στο εσωτερικό και συγκεκριμένα στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, τα δεδομένα δείχνουν ότι παραμένουμε σταθερά σε μία δυναμική βελτίωση των μεγεθών σε όλους του κλάδους, παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες που επικρατούν. Επιπλέον, θετική έκπληξη αποτελεί η είσοδος της Τέρνα Ενεργειακής στον MSCI Standard Greece. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΓΔΧΑ είναι εξαιρετικά πιθανό να δοκιμάσει την ανοδική διαφυγή προς τα προηγούμενα υψηλά των 950 μονάδων”.

Τιμώντας τη σημαντική επίδραση ενός χρηματιστηριακού παράγοντα στον τρόπο που αντιμετωπίζω τα μηνύματα του ταμπλό, που έγραψε ιστορία στο Αθηναϊκό, παραθέτω επιβεβαιωμένη συμβουλή. Μια μαύρη μέρα για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά στην ερώτηση τι γίνεται τώρα, η λιτή απάντηση ήταν: Τώρα βλέπουμε την υπερβολή από το σοκ. Την επόμενη θα δούμε τις δεύτερες σκέψεις για την πρώτη αντίδραση και η κατεύθυνση που θα κυριαρχήσει θα σχηματιστεί στις επόμενες μέρες. Οι καιροί θα φέρουν το σκάσιμο σε πολλές επιμέρους φούσκες της παγκόσμιας υπερ-μοχλευμένης κεφαλαιαγοράς. Αλλά δεν θα είναι σε τόσο κεντρικά τμήματά της ώστε να την γκρεμίσουν. Το ΧΑ τίμια ειδοποίησε. Η υπέρβαση των 900 μονάδων θα γίνει με τις δικές μας δυνάμεις όποτε τις αποκτήσουμε, όχι με την ώθηση μιας εισαγόμενης ελπίδας. Η “εντιμότητα” ή το “ψεύδος” του κρύβεται ακόμα… στα προσεχώς.

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Το αφήγημα των αισιόδοξων “εκπληρώνεται… μαγικά”

Το μέγεθος της ανόδου που προκάλεσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ από την Πέμπτη και μετά, εκτός του εντυπωσιασμού που προκαλεί, δημιουργεί σε αρκετούς προβληματισμό για την ποιότητά του. Άρα και για την ικανότητα της αγοράς να διατηρήσει τα “κεκτημένα” του διημέρου. Αυτά επηρέασαν, σε διαφορετικό ανά ήπειρο βαθμό, τη διάθεση για ρίσκο με το δυνατότερο συντονισμό με τους δείκτες της Wall Street από τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στην Ευρώπη όμως, ήταν σαφής η παρακολούθηση της ανοδικής τάσης, αλλά κάτω από το βάρος της πληροφορίας πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν κάμπτεται το ίδιο αποτελεσματικά.

Ο δρόμος ως… το σταυροδρόμι

Από το τέλος του Οκτωβρίου είχαμε επισημάνει τον σαφή διαχωρισμό των συναλλασσόμενων στην μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του πλανήτη, ανάμεσα σε εκείνους που υποστήριζαν πως ως το τέλος της χρονιάς ήταν βέβαιο πως θα οριστούν νεώτερα χαμηλά και στους αισιόδοξους. Σημειώναμε τότε: Το νέο στοίχημα των επενδυτών σε μια λιγότερο επιθετική Fed οδήγησε σε πτώση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων κάτω του 4%. Όλες οι μικρότερες διάρκειες έχουν πλέον υψηλότερη απόδοση, πράγμα που σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, η αγορά φοβάται την επιστροφή της ύφεσης στις ΗΠΑ και δεύτερον, πιστεύει ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος.

Αυτό λοιπόν που περίμεναν πολύ καιρό ήρθε. Οι επενδυτές ζητούσαν ένα μήνυμα που θα ωθούσε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να μετριάσει την περιοριστική νομισματική πολιτική της. Τελικά το πήραν την Πέμπτη, με τη μορφή ενός ακόμη ισχυρού ετήσιου πληθωρισμού, αλλά χαμηλότερα από ότι αναμενόταν. Αυτό το στατιστικό είναι η μητέρα όλων των κινήσεων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Η ετήσια άνοδος των τιμών παραμένει ισχυρή (7,7%) και η μάχη μάλλον δεν έχει ακόμη κερδηθεί, αλλά αυτός είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας μετριασμού του πληθωρισμού, που μηχανικά φέρνει πιο κοντά τη στιγμή που η Fed δεν θα χρειάζεται πλέον να παρεμβαίνει τόσο επιθετικά.

Δεν ήταν μόνο τα πολύ κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς δεδομένα για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανέβασαν τη διάθεση για ρίσκο, επαναφέροντας την ελπίδα πως θα μειωθεί το βήμα της αύξησης των επιτοκίων. Ήταν ακόμα και το απροσδόκητο, λόγω των εσφαλμένων συμπερασμάτων που είχαν “προσφέρει” οι δημοσκοπήσεις για τις ενδιάμεσες εκλογές, σχεδόν ισόπαλο αποτέλεσμα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Το κόκκινο κύμα που θα ανέτρεπε δραστικά τις ισορροπίες δεν εμφανίστηκε τελικά και φάνηκε, ότι και οι θεσμικοί επενδυτές ανακουφίστηκαν καθώς αντιλήφθηκαν πως η πορεία στα δημοσιονομικά της χώρας δεν θα διαταραχθεί. Αλλά θα συμμαζευτεί. Από το σχόλιο μετά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου τονίσαμε: Σύμφωνα με πρόσφατες τοποθετήσεις από αναλυτές της Goldman Sachs, οι αντιδράσεις εκ των επιλογών που αναφέραμε συνεπάγονται κίνηση στον S&P 500 σχεδόν 3% προς κάθε κατεύθυνση, την επόμενη ημέρα των εκλογών αυτή την εβδομάδα.  Προστέθηκε σε αυτή τη στάση και η πρώτη σαφής επιβεβαίωση πως αποδίδει καρπούς η σκληρή πολιτική σύσφιξης

Οι αλληλεπιδράσεις

Επιτόκια: Η συνεχιζόμενη συγκράτηση του πληθωρισμού προκάλεσε την πτώση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πήγαν από περίπου 4,1% πριν από την ανακοίνωση σε 3,8% μετά. Η καμπύλη αποδόσεων παραμένει ανεστραμμένη: οι λήξεις 3 και 6 μηνών και οι λήξεις 2 και 5 ετών συνεχίζουν να αποδίδουν καλύτερα από τις λήξεις 10 ετών, αλλά αυτό είναι πολύ λογικό καθώς η αγορά έχει λάβει επιβεβαίωση ότι η οικονομία επιβραδύνεται. Στην Ευρώπη, η τάση ήταν επίσης υπέρ χαλάρωσης, παρά την επιβεβαίωση του ακόμη ανεξέλεγκτου πληθωρισμού στη Γερμανία τον Οκτώβριο (11,6%). Σε επίπεδο 10 ετών, το Bund αποδίδει 2,05%, το και τα Βρετανικά 10ετίας 3,33%. Είναι δηλαδή περίπου 20 μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Το ιταλικό χρέος μειώθηκε από 4,44% σε 4,04% μέσα σε λίγες μέρες.

Νομίσματα: Η τρίτη σημαντική συνέπεια της προοπτική να χαλαρώσει η Fed τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων ήταν πτώση του δολαρίου. Ο δείκτης του δολαρίου έχασε σχεδόν 2% μόνο στη συνεδρίαση της Πέμπτης, μια σπάνια αλλαγή του δείκτη που δεν είχε παρατηρηθεί από το 2010. Το ευρώ μπόρεσε να ανακάμψει στα 1,0263 USD, το καλύτερο επίπεδό του από τα μέσα Αυγούστου. Το γεν εκμεταλλεύτηκε επίσης την αδυναμία του δολαρίου για να επιστρέψει λίγο κάτω από τα 140 JPY ανά USD για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.

Κρυπτονομίσματα: Δύσκολη εβδομάδα για τα ψηφιακά νομίσματα. Στον απόηχο της κατάρρευσης της πλατφόρμας FTX, της δεύτερης μεγαλύτερης πλατφόρμας από άποψη όγκου συναλλαγών, ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει χάσει 180 δισεκατομμύρια δολάρια ως την Παρασκευή το απόγευμα. Μέσα στον γενικό πανικό, το bitcoin έχει υποχωρήσει κατά 20% από τη Δευτέρα έχοντας επιστρέψει γύρω από τα $16.500. Οι επενδυτές κρυπτογράφησης με σαφή στοιχεία κατάθλιψης φωτογραφίζονται θυμίζοντας χοντρά παιδιά που χαζεύοντας κρατούν το ψηφιακό τους απροσδόκητο κέρδος σαν παγωτό που λιώνει στον ήλιο…

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, απώλειες εμφάνισε μόνο η Βραζιλία (λόγω των εξαγγελιών του νέου Πρόέδρου της) από τους 18  βασικούς δείκτες που παρακολουθούμε. Στη βδομάδα  ο S&P500 εκτινάχθηκε +5,90%, ενώ στο 2022 χάνει -16,22%. Ο Dow κέρδισε +4,15%,  με επίδοση -7,13% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή +5,25%, με απώλειες στο 2022 -10,90%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο +4,60%, στο 2022 χάνει -16,15%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +8,10%, στο 2022 υποχωρεί κατά -27,62%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +0,04%, και στο έτος χάνει -0,63%. Ο DAX  με κέρδη +5,68%, στο 2022 υποχωρεί -10,42%, ο CAC με μεταβολή +2,78%, στο 2022 χάνει -7,81%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά +2,08% ψηλότερα, ενώ στο 2022 χάνει -6,96%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία σκαρφάλωσε +5,30%, με ετήσια απόδοση -10,35%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία κέρδη +3,66%, ενώ στο έτος χάνει -11,39%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε -5,00% χαμηλότερα, αλλά με επίδοση στο 2022 +7,09%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +1,53%, αποδίδει στο 2022 -2,47%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1774,20 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία άνοδο +5,25%  ενώ στο 2022 υποχωρεί -3,08%. Υποχώρησε σημαντικά  -4,04%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 88,86 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +17,77%.

Ο Nikkei, κέρδισε +3,91%, με απόδοση -1,83% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +5,74%, στο 2022 υποχωρεί -16,61%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +1,39%, με επίδοση έτους +6,08%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng εκτινάχθηκε +7,21%, στο 2022 χάνει -25,95%. Με ανοδική μεταβολή +0,54% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -15,18%.

Ο αποπληθωρισμός είναι ευπρόσδεκτος

Η εμφανής κάμψη του πληθωρισμού μετά τη δημοσίευση των στοιχείων του ΔΤΚ των ΗΠΑ έτυχε πολύ καλής υποδοχής από τις αγορές. Οι κύριοι δείκτες στη Wall Street εκτινάχθηκαν εμφανίζοντας τις καλύτερες συνεδριάσεις τους εδώ και δύο χρόνια. Ωστόσο, θα ήταν πολύ νωρίς να πούμε ότι το bear market του 2022 έχει τελειώσει ή ότι η πολυαναμενόμενη ύφεση δεν θα συμβεί τελικά. Υπάρχουν ωστόσο ελπίδες για μια επέκταση του ράλι εντός ενός bear market που εξελίσσεται αυτή την εποχή. Οι αναλυτές ειδοποιούν σε κάθε περίπτωση, ας μην είναι οι πελάτες τους υπερβολικά αισιόδοξοι. Ένα καλό νέο δεν δημιουργεί ανοδική αγορά.

Στις 11/11 η άνοδος από τον πυθμένα του S&P 500 στις 12 Οκτωβρίου έγινε 11,84%. Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας το δίλλημα ήταν:  Μήπως το χρηματιστήριο “ψήφισε” νωρίς; Είχε  αυξηθεί κατά 5% από τον πυθμένα του S&P 500. Εμφανίζοντας  πιθανότητες να αποδειχθεί ο απόλυτος πυθμένας του bear market. Οι ενδιάμεσες εκλογές έλπιζαν να τονώσουν περαιτέρω τις τιμές των μετοχών τους επόμενους μήνες, εάν η ιστορική παράδοση είναι οδηγός. Οι ήπιες οικονομικές προοπτικές που προσδοκούσαν οι αισιόδοξοι, εάν επαληθευτούν (με 60% υποκειμενικές πιθανότητες), μπορεί να είναι ακόμη ένας προωθητικός άνεμος στην πορεία του χρηματιστηρίου. … Ένας αντίθετος άνεμος την περασμένη εβδομάδα ήταν η κορυφαία επιθετικότητα του προέδρου της Fed Πάουελ, αλλά αναμένουμε να ακούσουμε αντισταθμιστικές απόψεις από άλλους αξιωματούχους της Fed την τρέχουσα.

Πλέον, τόσο οι οικονομικές προοπτικές όσο και αυτές της χρηματοπιστωτικής αγοράς εξαρτώνται από τις αναφορές για τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες. Την τρέχουσα εβδομάδα η αγορές θα κινηθούν κάτω από τον ίδιο προβληματισμό και για αυτό τα στατιστικά των ΗΠΑ θα παραμείνουν στο επίκεντρο των αποφάσεων επί των συναλλαγών. Θα υπάρξουν τιμές παραγωγού και ο δείκτης Empire State (Τρίτη) και στη συνέχεια λιανικές πωλήσεις την Τετάρτη. Επίσης  έχει προγραμματιστεί G20 για τις 15-16 Νοεμβρίου χωρίς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΧΑ

Εβδομάδα κατάκτησης  σπάνιου ρεκόρ

Με την έκτη διαδοχικά ανοδική εβδομαδιαία μεταβολή η αγορά οδηγήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της για το δεύτερο εξάμηνο και προσωρινά έστω, απόκτησε με την υπέρβαση των 910 μονάδων +1,91% ετήσια απόδοση, όταν η μικρότερη πτώση στα αναπτυγμένα του ευρώ είναι -7%. Αλλά ακόμα και το θετικό πρόσημο για την ετήσια μεταβολή αποτελεί μια αναγνώριση των διαφορετικών προσδοκιών που υπάρχουν για το ελληνικό χρηματιστήριο. Βέβαια αυτή την πορεία διαμόρφωσαν, μια σειρά εταιρικά αποτελέσματα που ανέπτυξαν τη διάθεση για ρίσκο αλλά συγκρατημένα, πριν από τις εξελίξεις της Πέμπτης. Όταν τα δεδομένα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ ενθουσίασε τους επενδυτές παγκόσμια.

Οι Τράπεζες έδειξαν ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο, από τα καλύτερα των τελευταίων πέντε ετών, όλες οι Τράπεζες ήταν κερδοφόρες, εμφανίζοντας συνολική τελική γραμμή κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, με μονοψήφιο μη εξυπηρετούμενο δανεισμό. Πρόσφατα τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Aegean ανακοίνωσαν μεγέθη τα οποία ήδη αποτελούν ρεκόρ χρήσης όλων των εποχών. Αυτά προστέθηκαν στις ήδη εμφανισθείσες ανακοινώσεις με κέρδη ρεκόρ των Autohellas και Μυτιληναίου, αλλά και στα ικανοποιητικά αποτελέσματα των TITC, ΟΤΕ και Coca Cola.

Η πρώτη συνεδρίαση με τζίρο στα 50,814 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 4,192 εκατ. ώθησε τον ΓΔ στις 885,30 από 879,10 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,71%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 624,38 μονάδες με μεταβολή +1,34%. Έτσι ο FTSE25 έκλεισε +0,86% ψηλότερα στις 2158,55 μονάδες από 2140,16 της Παρασκευής  4/11. Ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,52%. Την Τρίτη οι θεσμικοί κύρια, ώθησαν τον ΓΔ στις 887,54 μονάδες, με μεταβολή +0,25%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 626,48 μονάδες με μεταβολή +0,34%. Έτσι ο FTSE25 έκλεισε +0,24% ψηλότερα στις 2163,65 μονάδες. Ο FTSEΜ υποχώρησε -0,08%. Η συνεδρίαση την Τετάρτη με τζίρο στα 74,7 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 19 εκατ. ώθησε τον ΓΔ στις 891,80 μονάδες, με μεταβολή +0,71%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 636,54 μονάδες με μεταβολή +1,61%. Έτσι ο FTSE25 έκλεισε +0,63% ψηλότερα στις 2177,26 μονάδες. Ο FTSEΜ υποχώρησε -0,16%. Ενώ της Πέμπτης με τζίρο στα 57,4 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 4,9 εκατ. ώθησε τον ΓΔ στις 898,94 μονάδες, με μεταβολή +0,80%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 643,87 μονάδες με μεταβολή +1,15%. Έτσι ο FTSE25 έκλεισε +0,76% ψηλότερα στις 2193,80 μονάδες. Ο FTSEΜ κέρδισε +1,40%. Η τελευταία σύνοδος με τζίρο στα 86,7 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 9,5 εκατ. οδήγησε  τον ΓΔ στις 897,78 μονάδες, με μεταβολή -0,13%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 641,54 μονάδες με μεταβολή -0,36%. Έτσι ο FTSE25 έκλεισε -0,41% χαμηλότερα στις 2184,86 μονάδες. Ο FTSEΜ ενισχύθηκε +0,99%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,191 από τα 62,870 δις ευρώ της Παρασκευής  4/11.

Η δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +2,12%, η απόδοσή του στον μήνα  διαμορφώθηκε στο +2,69%, έτσι στο 2022 αποδίδει +0,50%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +2,09% και στον μήνα +3,00% με ετήσια απόδοση +1,68%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +2,69%, στο μήνα +3,57%, ενώ ετησίως υποχωρεί -8,81%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +4,12%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση του ενδέκατου μήνα +6,16%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +11,59%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Τις επιφυλάξεις τους αποτύπωσαν οι traders στα ΣΜΕ Ιανουαρίου  του 25άρη

Ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινείται επί 14 συνεδριάσεις πάνω από τους ΚΜΟ200 ημερών εκθετικό και απλό και ο FTSE25 9 στις 10 τελευταίες, οι traders αποτύπωσαν στα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Ιανουαρίου τις δυσοίωνες προσδοκίες τους. Ορίζοντας κλείσιμο δέκα μονάδες κάτω από του υποκειμένου. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε θετικό πεδίο από τις 10:30 ως τις 14:22 και μετά σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα στις 2215,19 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 21,39 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 8,94 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:33 και ήταν οι 2179,52 μονάδες (-0,65%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:33 και ήταν οι 2222,62 μονάδες (+1,31%). Το κλείσιμο στις 2184,86 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,41% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 14,850 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 821 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 2219,00 και κατώτερο στις 2180,00 με τελευταίες πράξεις στις 2183,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2183,75 από 2192,75 και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4062 στη σειρά αυτή. Διακινήθηκαν και 477 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με ανώτερο στις 2210,00 μονάδες κατώτερο τις 2173,50 και τιμή κλεισίματος στις 2174,00 από 2187,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 667.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν ασύμμετρη. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 41 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά έφερε 100 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 και τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη και τελευταία του 2022 το ενδιαφέρον αφορούσε  τα 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 και τις 2150 μονάδες.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Πέμπτης έκλεισε στις 643,87 μονάδες με μεταβολή +1,15%. Στην σύνοδο της Παρασκευής 11/11 κινούμενος μεταξύ των 636,81 μονάδων (-1,10%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 650,88 μονάδες (+1,09%), και ανώτερο τις 653,81 (+1,54%), έκλεισε στις 641,54 μονάδες με μεταβολή -0,36%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 32,057 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -1,16% απασχόλησε 7,557 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +0,29% απασχόλησε 7,016 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +2,90% απασχόλησε 7,160 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -1,38% απασχόλησε 4,319 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 3 συμβόλαια με τιμή κλεισίματος τις 635,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 27.

Μηνύματα της στατιστικής εικόνας των blue chip

Η ορμή της ανόδου έφερε νέα υψηλά τελευταίων 30 ημερών σε 20 blue chip και 3 τελευταίων 3 μηνών στα εξής οκτώ αλφαβητικά: ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΠΕΙΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Οι εβδομαδιαίες μεταβολές  αποκαλύπτουν πως οι περισσότερες μετοχές που προτιμούν οι θεσμικοί και πιέστηκαν ορίζοντας 10 καθοδικές στη βδομάδα, ήταν από τις κερδισμένες της χρονιάς. Ήτοι αλφαβητικά:  ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,74% με (+30,25% στο 2022), ΜΟΗ -1,12% με (+28,73%), ΜΠΕΛΑ -0,53% με (+18,41%), ΜΥΤΙΛ -0,12% με (+12,29%), ΟΠΑΠ -1,16% με (+2,65%). Τα υπόλοιπα πτωτικά ανήκουν στις ηττημένες του 2022 και αλφαβητικά ήταν: ΑΔΜΗΕ -0,60% με -31,26% στο 2022, ΛΑΜΔΑ -2,33% με (-15,13%), ΟΤΕ -1,33% με (-3,84%), και ΣΑΡ -1,90% με (-30,22%). Τα υπόλοιπα 15 χωρίζονται στα άνω του +4% κερδισμένα που ήταν δύο από τα υστερούντα  του 2022 με τις καλύτερες αποδόσεις  τις ΕΕΕ +8,20% με -22,34% στο 2022 και ΚΟΥΕΣ +8,64% με (-29,52%), ενώ οι άλλες είχαν ξεχωρίσει από καιρό ήταν οι ΕΛΠΕ +4,90% με (+10,13%), ΕΥΡΩΒ +6,07% με (+20,60%), ΠΕΙΡ +8,33% με (+7,33%). Με μεταβολές σαν των ΓΔ και FTSE25 εμφανίστηκαν οι ΒΙΟ +2,11% με (-15,47%), ΤΕΝΕΡΓ +2,12% με (+41,75%), και TITC +2,09% με (-12,56%).

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν ενώ δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 18753 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,979 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 121.421. Διακινήθηκαν επίσης 178 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 214 ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2626 με τιμή κλεισίματος στα 3,78 ευρώ και έγιναν 19.592 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 20 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 110 ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 3844 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,07 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 13.772.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 15627 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,38 ευρώ και έγιναν 39.491 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 855 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 324 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ για τη κυρίαρχη σειρά ως το Δεκέμβρη.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν απλωμένο στα 5000 συμβόλαια για ΠΕΙΡ, στα 2230 για ΟΠΑΠ, στα 1176 για ΤΙΤC, στα 365 για ΜΥΤΙΛ  και στα 69 για ΜΠΕΛΑ.

Σήμερα

Μεικτά και κύρια καθοδικά κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια στον απόηχο της τεράστιας εβδομαδιαίας ανόδου των δεικτών των αναπτυγμένων αγορών του πλανήτη την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές αναφέρουν την πρώτη αντίδραση των αρμοδίων της Fed που ήταν να υποβαθμίσουν την σπουδαιότητα  της επιμέτρησης του πληθωρισμού.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με απώλειες -1,06%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -0,16%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -0,42%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή +1,39%.

Αλλά ο βασικός δείκτης της Σαγκάης υποχωρούσε -0,19%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε μεταβολή +0,45% και ήταν στις 489,05 μονάδες.