Skip to main content

Εγκρίθηκε η ενίσχυση της ρευστότητας της Attica Bank

Την απόφασή της για την έκδοση ομολόγων της Attica Bank, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, γνωστοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφαινόμενη ότι δεν προσκρούει στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Η Attica Bank σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα που μπορούν να λειτουργήσουν ως ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας από τον μηχανισμό Έκτακτης Βοήθειας σε Ρευστότητα (ELA) της ΕΚΤ.

Η εκτίμηση της Επιτροπής έδειξε ότι το μέτρο είναι στοχευμένο, αναλογικό και περιορισμένο, από άποψη διάρκειας και πεδίου εφαρμογής και επομένως δεν αντιβαίνει στη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η προβλεπόμενη εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προς την Attica Bank προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβαση της τράπεζας σε ρευστότητα, είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων. Η Attica Bank σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα που μπορούν να λειτουργήσουν ως ενέχυρα για χρηματοπιστωτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος. Τα ομόλογα αυτά, ονομαστικής αξίας 380 εκατ. ευρώ, θα εκδοθούν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, σε αντάλλαγμα τέλους που θα καταβάλει η Attica Bank. Η εκτίμηση της Επιτροπής έδειξε ότι το μέτρο είναι στοχευμένο, αναλογικό και περιορισμένο από άποψη διάρκειας και πεδίου εφαρμογής.  Συνεπώς, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω μέτρο ενίσχυσης της ρευστότητας είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων, και ειδικότερα με την Ανακοίνωση του 2013 για τις τράπεζες.