Skip to main content

Χατζηδάκης: Η Κομισιόν ενέκρινε το Σχέδιο Δράσης για τις αγροτικές επιδοτήσεις – Στην τελική ευθεία οι πληρωμές

Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο συνέδριο «Greece Talks Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή τουριστικό χάρτη»
Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Τι ανέφερε για το χρονοδιάγραμμα ενισχύσεων, την ανακατανομή υπέρ των έντιμων παραγωγών, καθώς και για τον ρόλο των λιμανιών Ελευσίνας και Πειραιά

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Την έγκριση του Σχεδίου Δράσης της ελληνικής κυβέρνησης για την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

Όπως τόνισε, η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση των πληρωμών έως το τέλος του έτους και αποτρέπει τον κίνδυνο προστίμων ή αναστολής ενισχύσεων.

«Πήραμε την επίσημη έγκριση — μια πολύ σημαντική εξέλιξη»

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι η θετική απόφαση της Κομισιόν έφθασε το βράδυ της Τρίτης, επισημαίνοντας ότι είχε προηγηθεί δημόσια αμφισβήτηση για το κατά πόσο θα εγκριθόταν εγκαίρως το σχέδιο.

«Το περιμέναμε και ήταν αυτό το οποίο αμφισβητείτο από πολλές πλευρές. Έγραφαν κάποιοι ότι θα χρειαστούν δύο μήνες, ή “πώς θα πληρώσετε χωρίς επίσημη έγκριση;”. Τώρα έχουμε τη συναίνεση της Επιτροπής για τις αλλαγές που έγιναν, ώστε να αντιμετωπιστούν υπαρκτά προβλήματα», ανέφερε.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε καταβολή ενισχύσεων χωρίς έγκριση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα πρόστιμα ή ακόμη και σε αναστολή πληρωμών.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών έως το τέλος του έτους

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανέφερε ότι η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, σε ποσοστό 70%, αναμένεται να καταβληθεί «σε περίπου δέκα ημέρες». Θα ακολουθήσει το υπόλοιπο 30%, μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους.

Παράλληλα:

  • Λίγο μετά την προκαταβολή θα πληρωθεί το Μέτρο 23.
  • Έως το τέλος του έτους θα εξοφληθούν προγράμματα μικρότερης κλίμακας, που είχαν καθυστερήσει λόγω των αναταράξεων των τελευταίων μηνών.
  • Θα καταβληθούν σημαντικά ποσά στο πλαίσιο του Πυλώνα 2 της ΚΑΠ, για δράσεις αναδιάρθρωσης του πρωτογενούς τομέα.

Ανακατανομή ενισχύσεων υπέρ των έντιμων αγροτών

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι, με την εφαρμογή του νέου συστήματος, προβλέπεται να περισσέψουν πόροι, καθώς θα εντοπιστούν περιπτώσεις δήλωσης υπερβολικής παραγωγής που δεν τεκμηριώνονται.

«Τα χρήματα που θα περισσέψουν δεν θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες. Θα ανακατανεμηθούν στους έντιμους αγρότες», σημείωσε, τονίζοντας ότι η διαδικασία έχει ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.

Υπενθύμισε επίσης ότι στις αρχές του νέου έτους θα πληρωθούν:

  • οι συνδεδεμένες ενισχύσεις,
  • και τα οικολογικά σχήματα.

Λιμάνια Ελευσίνας και Πειραιά: «Τιμούμε τις συμφωνίες μας»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ελευσίνας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα:

«Δεν μπορεί να απορρίπτει ευκαιρίες ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα σέβεται απολύτως τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

Υπογράμμισε ότι:

  • τα ελληνικά λιμάνια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με βάση το ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο,
  • ο Πειραιάς έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά από το 2008 και μετά, κυρίως στα containers,
  • ενώ η Ελευσίνα μπορεί να αποκτήσει εξειδίκευση στον τομέα των bulk carriers.

«Τα δύο λιμάνια μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά», σημείωσε.

«Στόχος η αυτοδυναμία» – Τα πολιτικά μηνύματα

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επανέλαβε ότι στρατηγικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές παραμένει η αυτοδυναμία, παρά τις δυσκολίες που ενδέχεται να φαίνονται σήμερα.

Υπενθύμισε ότι αντίστοιχες προβλέψεις διαψεύστηκαν και πριν τις εκλογές του 2023, επισημαίνοντας ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις:

«Το έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν ότι χρειαζόμαστε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Από εκεί και πέρα, ο λαός αποφασίζει», τόνισε.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.