Skip to main content

Από κόσκινο περνούν οι φορείς πιστοποίησης βιολογικών

Μετά τις καταγγελίες για νέα υπόθεση υπεξαίρεσης αγροτικών ενισχύσεων

Στο μικροσκόπιο των δύο συναρμόδιων υπουργείων (ΥΠΑΝ – ΥΠΑΑΤ) τέθηκαν τις τελευταίες ημέρες καταγγελίες για ένα ακόμα «παραμάγαζο« στη «φαμπρικά» του σκανδάλου των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων, που αφορά στις πιστοποιήσεις βιολογικών προϊόντων.

Η νέα υπόθεση στο πολυεπίπεδο “πάρτυ” υπεξαίρεσης αγροτικών ενισχύσεων σχετίζεται με αθρόες πιστοποιήσεις βιολογικής γεωργίας που εμφανίζονται -με βάση καταγγελίες που απεστάλησαν ανώνυμα με εταιρεία ταχυμεταφορών – να χορηγούσαν ιδιωτικές εταιρείες που εντάσσονται στη λίστα με τους 16 εγκεκριμένους Φορείς Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικής Γεωργίας.

Οι πληροφορίες που διαρρέονται στο Τύπο κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στους “ύποπτους” φορείς που αναφέρουν οι καταγγελίες: την IRIS με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και την Terracert με έδρα στο κέντρο της Αθήνας.

Η IRIS μάλιστα έχει ήδη «εμφανιστεί» και στους καυτούς διαλόγους της δικογραφίας που απέστειλε η ευρωπαϊκή εισαγγελία στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ωστόσο η εταιρεία, μέχρι στιγμής, δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο.

Σε ο,τι αφορά στην Terracert, υπήρξαν πληροφορίες που υποστηρίξαν ότι μια εβδομάδα πριν αποσταλούν οι καταγγελίες διενεργήθηκε προγραμματισμένος έλεγχος, από τον οποίο δεν φέρεται να προέκυψε ζήτημα παρατυπίας. Πάντως, με χθεσινή της ανακοίνωση η Terracert μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι: «Όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, δεν προκύπτουν από στοιχεία και γεγονότα, αλλά από ανώνυμη και ανυπόστατη – φυσικά – καταγγελία, την οποία οι αρμόδιες αρχές, και ορθώς, ερευνούν, όπως επιβάλλεται σε κάθε τέτοια περίπτωση” προσθέτοντας ότι οι καταγγελίες αποτελούν μέρος “ενδοεταιρικών διαφορών, οι οποίες θα κριθούν στα δικαστήρια».

Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω καταγγελίες άνοιξαν το κεφάλαιο πιστοποίησης των βιολογικών δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για το καθεστώς που επικρατεί μέχρι σήμερα στο σύστημα.

Αρχικά να ξεκαθαριστεί ότι οι φορείς πιστοποίησης βιολογικής γεωργίας φέρουν την έγκριση από τον ΕΛΓΟ -Δήμητρα που αποτελεί την αρμόδια αρχή εποπτείας των εγκεκριμένων Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) προϊόντων βιολογικής γεωργίας, που ανήκει στην εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το  Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) που εποπτεύει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην ουσία της υπόθεσης, δημιουργείται σκεπτικισμός καθώς οι εγκεκριμένοι (από το ΕΣΥΔ και το ΕΛΓΟ) φορείς ελέγχου και πιστοποίησης δημοσιοποιήθηκαν από την Δ/νση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας στις 23 Μαΐου 2025 στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ. Ακριβώς δύο μήνες μετά προκύπτουν καταγγελίες που γνωστοποιούνται από το “συναρμόδιο” Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο μάλιστα ένα μηνα πριν είχε ήδη ενεργοποιηθεί ελεγκτικά μέσω του ΕΣΥΔ και αυτό διότι διαπιστώθηκε ότι τελευταία οι πιστοποιήσεις είχαν αυξηθεί εκθετικά.

Ετήσιες εκθέσεις

Με γνώμονα ότι όλοι οι φορείς πιστοποίησης οφείλουν να υποβάλλουν σχηματική έκθεση σε ετήσια βάση στον ΕΛΓΟ για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς, θεωρητικά υπάρχει «αρχείο» με τις «επιδόσεις» στην έκδοση πιστοποιητικών κάθε εταιρείας, συνεπώς μπορεί να υπάρχει διαχρονική αποτύπωση και σύγκριση δεδομένων. Εξάλλου πρόκειται για φορείς που οφείλουν να ακολουθούν συγκεκριμένες κοινοτικές διαδικασίες για την έκδοση πιστοποίησης.

Τόσο ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος όσο και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας κοινοποίησαν τις καταγγελίες στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και δήλωσαν ότι θα γίνει μπαράζ ελέγχων. Και τα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία διατείνονται ότι εφεξής ενεργοποιούν μηχανισμούς ελέγχου όλων των εγκεκριμένων φορέων πιστοποίησης στον τομέα των βιολογικών προϊόντων αλλά και στους πιστοποιημένους από αυτούς παραγωγούς