Skip to main content

Φορολογικές δηλώσεις: 4 τρόποι για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Πάνω από 2,3 εκατ. φορολογούμενοι έχουν λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα

Σε πολλές μηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ με εκπτώσεις 2%-4% μπορούν να εξοφλήσουν φέτος περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι τα ποσά των οφειλών που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά, τα οποία αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς τους στο TAXISnet από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μπορούν να εξοφληθούν από τους υπόχρεους φορολογούμενους με τους ακόλουθους 4 εναλλακτικούς τρόπους:

1) Σε 8 μηνιαίες δόσεις

H ισχύουσα νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τις οφειλές των φετινών εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα του τρέχοντος μηνός -στις 31-7-2025- και η όγδοη την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Φεβρουαρίου 2026. Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα λήξης των δόσεων, τα ποσά τους και ο κωδικός αριθμός της συνολικής οφειλής -η λεγόμενη «Ταυτότητα Οφειλής» (Τ.Ο.)- έχουν αναρτηθεί από την ΑΑΔΕ στην πλατφόρμα «Ο Λογαριασμός μου», στην οποία ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να εισέλθει από το κεντρικό μενού της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ (από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr) με τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Ο φορολογούμενος αφού εισέλθει στην πλατφόρμα «Ο Λογαριασμός μου», πρέπει στη συνέχεια να επιλέξει «Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή» για να πληροφορηθεί τα στοιχεία αυτά.

Η πληρωμή κάθε μιας μηνιαίας δόσης μπορεί να γίνει:

α) με την καταβολή μετρητών σε οποιοδήποτε ΑΤΜ της τράπεζας στην οποία έχει καταθετικό λογαριασμό ο φορολογούμενος, με πληκτρολόγηση του κωδικού που αντιστοιχεί στην πληρωτέα οφειλή, δηλαδή της «Ταυτότητας Οφειλής» (Τ.Ο.),

β) μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking), με μεταφορά του ποσού της δόσης από τον καταθετικό λογαριασμό του φορολογούμενου στον λογαριασμό του Δημοσίου, αφού προηγουμένως ο φορολογούμενος επιλέξει, από το μενού της ιστοσελίδας web banking της τράπεζάς του, την «πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ» και αφού συμπληρώσει σε ειδική φόρμα ορισμένα στοιχεία αναγκαία για τη συναλλαγή, όπως η «Ταυτότητα Οφειλής» και το ποσό της δόσης,

γ) με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα από το μενού της εφαρμογής «Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή», στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Ο φορολογούμενος θα χρειαστεί να επιλέξει πρώτα το ποσό που θέλει να πληρώσει και στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξει διαδοχικά, πληρωμή με «κάρτα», «Έλεγχος και πληρωμή» και «Πληρωμή». Στη συνέχεια, πρέπει να συμπληρώσει σε ειδική φόρμα τα στοιχεία που αναγράφει η κάρτα του, δηλαδή ονοματεπώνυμο με λατινικούς χαρακτήρες, αριθμό κάρτας, μήνα και έτος λήξης της κάρτας και τριψήφιο κωδικό ασφαλείας που αναγράφεται στο πίσω μέρος της κάρτας. Η πληρωμή με αυτή τη μέθοδο γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Με την ολοκλήρωσή της, το υπόλοιπο της οφειλής εμφανίζεται μειωμένο κατά το ποσό της δόσης που πλήρωσε ο φορολογούμενος.

δ) απευθείας με χρέωση του λογαριασμού του φορολογούμενου στην τράπεζά του με πληρωμή μέσω του συστήματος IRIS από την εφαρμογή «Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή» στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Ο φορολογούμενος αναγράφει και πάλι το ποσό της δόσης που θέλει να πληρώσει και στη συνέχεια επιλέγει διαδοχικά πληρωμή μέσω «IRIS», «Έλεγχος και πληρωμή» και «Πληρωμή». Η εφαρμογή τον συνδέει, στη συνέχεια, με το web banking της τράπεζάς του από όπου με ένα κλικ μπορεί να χρεώσει το ποσό της δόσης στον τραπεζικό του λογαριασμό, ώστε το σχετικό ποσό να αφαιρεθεί από το υπόλοιπο και να μεταφερθεί στον λογαριασμό του Δημοσίου. Η πληρωμή με αυτή τη μέθοδο γίνεται σε πραγματικό χρόνο και με την ολοκλήρωσή της, το υπόλοιπο της οφειλής εμφανίζεται μειωμένο κατά το ποσό της δόσης που πλήρωσε ο φορολογούμενος.

2) Eφάπαξ με έκπτωση 2%-4% επί της συνολικής οφειλής

Αντί της τμηματικής καταβολής σε 8 μηνιαίες δόσεις, ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του συνολικού οφειλόμενου ποσού του εκκαθαριστικού του. Εάν η εφάπαξ εξόφληση επιλεγεί να γίνει μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής της 1ης μηνιαίας δόσης, δηλαδή μέχρι τις 31-7-2025, τότε ισχύει έκπτωση 2%-4%. Συγκεκριμένα, η συνολική πληρωτέα οφειλή μειώνεται κατά ποσοστό:

– 4%, αν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος έχει υποβληθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2025

– 3%, αν η δήλωση έχει υποβληθεί από 1 Μαΐου 2025 έως 15 Ιουνίου 2025

– 2%, αν η δήλωση έχει υποβληθεί από 16 Ιουνίου 2025 έως 21 Ιουλίου 2025

Και η εφάπαξ πληρωμή που συνεπάγεται έκπτωση 2% μπορεί να γίνει:

α) με την καταβολή μετρητών σε οποιοδήποτε ΑΤΜ της τράπεζας στην οποία έχει καταθετικό λογαριασμό ο φορολογούμενος, με πληκτρολόγηση του κωδικού που αντιστοιχεί στην πληρωτέα οφειλή, δηλαδή της «Ταυτότητας Οφειλής» (Τ.Ο.),

β) μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking), με μεταφορά του ποσού της δόσης από τον καταθετικό λογαριασμό του φορολογούμενου στον λογαριασμό του Δημοσίου, αφού προηγουμένως ο φορολογούμενος επιλέξει, από το μενού της ιστοσελίδας web banking της τράπεζάς του, την «πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ» και αφού συμπληρώσει σε ειδική φόρμα ορισμένα στοιχεία αναγκαία για τη συναλλαγή, όπως η «Ταυτότητα Οφειλής» και το ποσό της δόσης,

γ) με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μέσα από το μενού της εφαρμογής «Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή», στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Για την πληρωμή με κάρτα ο φορολογούμενος, αφού εισέλθει στην εφαρμογή θα χρειαστεί να επιλέξει πρώτα «Εξόφληση» ολόκληρου του ποσού, στη συνέχεια να επιλέξει, διαδοχικά, πληρωμή με «κάρτα», «Έλεγχος και πληρωμή» και «Πληρωμή». Στη συνέχεια, πρέπει να συμπληρώσει σε ειδική φόρμα τα στοιχεία που αναγράφει η κάρτα του, δηλαδή ονοματεπώνυμο με λατινικούς χαρακτήρες, αριθμό κάρτας, μήνα και έτος λήξης της κάρτας και τριψήφιο κωδικό ασφαλείας που αναγράφεται στο πίσω μέρος της κάρτας. Η πληρωμή με αυτή τη μέθοδο γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Με την ολοκλήρωσή της, το υπόλοιπο της οφειλής μηδενίζεται.

δ) απευθείας με χρέωση του λογαριασμού του φορολογούμενου στην τράπεζά του κατόπιν πληρωμής μέσω του συστήματος IRIS από την εφαρμογή «Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή» στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Ο φορολογούμενος αφού εισέλθει στην εφαρμογή πρέπει να επιλέξει πρώτα «Εξόφληση» ολόκληρου του ποσού και στη συνέχεια, διαδοχικά, πληρωμή μέσω «IRIS», «Έλεγχος και πληρωμή» και «Πληρωμή». Η εφαρμογή τον συνδέει, στη συνέχεια, με το web banking της τράπεζάς του από όπου με ένα κλικ μπορεί να χρεώσει στον τραπεζικό του λογαριασμό ολόκληρο το ποσό της οφειλής μειωμένο κατά το ποσοστό έκπτωσης που δικαιούται, ώστε το σχετικό ποσό να αφαιρεθεί από το υπόλοιπο και να μεταφερθεί στον λογαριασμό του Δημοσίου. Η πληρωμή με αυτή τη μέθοδο γίνεται σε πραγματικό χρόνο και με την ολοκλήρωσή της, το υπόλοιπο της οφειλής μηδενίζεται.

3) Έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με τη χρήση πιστωτικής κάρτας

Εφόσον ο φορολογούμενος διαθέτει πιστωτική κάρτα με υπόλοιπο τουλάχιστον ίσο με το ύψος τη συνολικής οφειλής του εκκαθαριστικού, έχει τη δυνατότητα να πληρώσει μέσω της κάρτας του ολόκληρο το ποσό της οφειλής και να χρεωθεί άμεσα στον μηνιαίο λογαριασμό της κάρτας του μόνο με ένα μέρος της οφειλής. Συγκεκριμένα, ανάλογα με τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που θα επιλέξει μεταξύ 2 και 12, θα χρεωθεί άμεσα με το ½ ή με το 1/3 ή με το ¼ ή με το 1/5 ή με το 1/6 ή με το 1/7 ή με το 1/8 ή με το 1/9 ή με το 1/10 ή με το 1/11 ή με το 1/12 της οφειλής. Στη συνέχεια η τράπεζα που διαχειρίζεται την κάρτα θα τον χρεώνει και στους λογαριασμούς των επομένων μηνών με το ίδιο κλάσμα της οφειλής.

Η πληρωμή της οφειλής μέσω πιστωτικής κάρτας μπορεί να γίνει από την ιστοσελίδα web banking της τράπεζας στην οποία ο φορολογούμενος έχει εκδώσει την κάρτα του. Για την ηλεκτρονική πληρωμή του ποσού θα χρειαστεί να επιλεγεί η «πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ» και στη συνέχεια να συμπληρωθούν σε ειδική φόρμα, στην ιστοσελίδα web banking της τράπεζας, ορισμένα απαραίτητα στοιχεία, όπως το ποσό της οφειλής, η «Ταυτότητα Οφειλής» (Τ.Ο.) και ο αριθμός των δόσεων (2 έως 12).

4) Έως και σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013

Οι φόροι των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων μπορούν και φέτος να εξοφληθούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οι μηνιαίες δόσεις της πάγιας ρύθμισης δεν θα είναι άτοκες αλλά θα επιβαρύνονται με τόκους υπολογιζόμενους με ετήσια επιτόκια 4,34% εάν επιλεγούν μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις και 5,84% εάν επιλεγούν 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Από την ιστοσελίδα αυτή, ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει κατά σειρά «Ψηφιακές Υπηρεσίες», «Πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή». Στη συνέχεια πρέπει να πληκτρολογήσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης TAXISnet προκειμένου να εισέλθει στο κυρίως μενού της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς την εφορία.

Από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4646/2019» και, κατόπιν, «Υποβολή νέας» αίτησης. Ακολούθως, πρέπει να επιλέξει «ρύθμιση έως 24 δόσεις», οπότε θα εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή του όλες οι οφειλές του, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Από τις οφειλές που εμφανίζονται μπορεί να επιλέξει να κάνει ξεχωριστή ρύθμιση για κάθε μία ή ενιαία ρύθμιση για όλες. Στη συνέχεια, σε κάθε αίτηση ρύθμισης, θα πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθα, θα καθορίσει και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 24. Όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ μηνιαίων εσόδων και μηνιαίων εξόδων τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα του εγκρίνει το σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν επιτρέπεται να οριστεί μικρότερο των 30 ευρώ.

Εφόσον ο φορολογούμενος επιλέξει, στη συνέχεια, «επόμενη σελίδα», θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή του η φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με προσυμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία της ταυτότητάς του στην οποία θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9. Εφόσον διαθέτει εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις, οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτως. Πρέπει επίσης να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγής.

Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης των στοιχείων της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, ο φορολογούμενος πρέπει να «κλικάρει» πάνω στην ένδειξη «υποβολή αίτησης». Η αίτηση υποβάλλεται και τίθεται, τότε, άμεσα υπό επεξεργασία από το σύστημα ΤΑΧΙSnet το οποίο εμφανίζει όλα τα βασικά στοιχεία της ρύθμισης μαζί την Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής (ΤΡΟ).

Η αίτηση λίγο αργότερα γίνεται αποδεκτή. Όμως για να επικυρωθεί οριστικά από το σύστημα η αιτούμενη ρύθμιση, ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης. Η πληρωμή της πρώτης δόσης μπορεί να γίνει είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε στο ΑΤΜ ενός υποκαταστήματος της τράπεζας του φορολογούμενου. Η εξόφληση της δόσης είναι εφικτή με την πληκτρολόγηση της Ταυτότητας Ρυθμιζόμενης Οφειλής (ΤΡΟ).

Το αργότερο τρεις μέρες μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης, το σύστημα εμφανίζει τη ρύθμιση επικυρωμένη και παρουσιάζει τον κατάλογο με τις προθεσμίες πληρωμής των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης. Κάθε δόση, από τη δεύτερη έως την τελευταία, πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του κάθε επόμενου μήνα. Η πληρωμή της κάθε επόμενης δόσης μπορεί να γίνει από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, μέσω της πλατφόρμας «Ο Λογαριασμός μου» και της εφαρμογής «Οφειλές σε ρύθμιση και πληρωμή», όπου υπάρχουν δύο εναλλακτικές επιλογές: η πληρωμή μέσω τραπεζικής χρεωστικής κάρτας ή η άμεση πληρωμή μέσω συστήματος IRIS και e-banking, με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού του φορολογούμενου.