Την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων στη χώρα με τη λογική της συγκέντρωσης, έθεσε ως πρώτο βήμα η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λειψυδρίας.
Βάσει των ανακοινώσεων, αλλά και των πληροφοριών που συνέλεξε η «Ν», η συγκέντρωση θα αφορά τόσο τους φορείς παροχής νερού ανά την Ελλάδα, περίπου 740 (!) όσο και τους χρηματοδοτικούς πόρους που διατίθενται ή θα εξασφαλιστούν, προκειμένου να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα.
Η χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου για την λειψυδρία, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ουσιαστικά έθεσε το πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος, χωρίς να συζητηθούν συγκεκριμένα έργα ή οι τελικές αποφάσεις για το νέο μοντέλο διαχείρισης των υδάτων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ειπώθηκε πως η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας με έναν εθνικό σχεδιασμό αποτελεί επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη και μένει να φανεί κατά πόσον η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί άμεσα και θα περάσει από τις γενικόλογες διαπιστώσεις σε αποφάσεις και πράξεις.
Σύμφωνα με στελέχη επιστημονικών φορέων η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πολύ όσο αφορά τη διαχείριση του εν λόγω προβλήματος.
Τα σενάρια
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ανέφεραν ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα συγκεκριμενοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, πιθανότατα μέχρι τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Ως εκ τούτου πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες περί συνένωσης των 740 φορέων παροχής νερού σε 3 (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ενός τρίτου) συνιστά ένα από τα σενάρια που έχουν τεθεί προς συζήτηση.
Όπως εξηγείται η συγχώνευση φορέων ενέχει πολλές δυσκολίες και χρειάζεται διαβούλευση. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν γίνουν τρεις, η μεγάλης κλίμακας ενοποίηση θεωρείται αναγκαία καθώς ο κατακερματισμός που υπάρχει σήμερα δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος.
Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που στερεύουν οι ταμιευτήρες νερού και αν δεν κάνουμε τίποτα σε δύο χρόνια η κατάσταση θα γίνει επείγουσα, να τσακώνονται οι δήμοι μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει το νερό από το ποτάμι ή οι δήμοι με τη ΔΕΗ για το ποιος θα προλάβει πρώτα να επωφεληθεί από τους υδάτινους πόρους».
Τα επιστημονικά δεδομένα
Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, περιλαμβάνεται στις χώρες που προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα σχετικά µε το νερό στο μέλλον.
Βάσει της κατάταξης του δείκτη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση και στη βαθμίδα εξαιρετικά υψηλού ρίσκου.
Πέρα από την ενοποίηση των φορέων, προκειμένου να γίνεται καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, υπάρχει και το οικονομικό σκέλος του προβλήματος. Τα έργα που απαιτούνται, τόσο για την ύδρευση, όσο για την άρδευση (το 80% της κατανάλωσης νερού) είναι πολλά και απαιτούν σημαντικά κεφάλαια.
Την ίδια στιγμή αρκετοί πάροχοι νερού στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν γνωρίζουν τι σημαίνει χρηστή διαχείριση και δεν κάνουν τη δουλειά τους.
Η κυβέρνηση εξετάζει το πως θα δημιουργήσει ένα ταμείο στο οποίο θα μπαίνουν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι (από τα διαρθρωτικά ταμεία κ.λ.π.) οι οποίοι θα διατίθενται με ορθολογικότερο τρόπο.
Σημειώνεται ότι κατακερματισμένες είναι και οι αρμοδιότητες στο πλαίσιο της κυβέρνησης μιας και στο θέμα του νερού εμπλέκονται εκτός από το ΥΠΕΝ, το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Εσωτερικών.
Οι 5 άξονες
Οι πέντε βασικοί άξονες του σχεδιασμού, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση είναι:
- Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
- Βιώσιμες εταιρίες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις.
- Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων.
- Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
- Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση).
Διαβάστε ακόμα:
→ Τι προβλέπει το εθνικό σχέδιο για τα ύδατα – Ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης σε 5 άξονες