Skip to main content

1,5 δισ. ευρώ για το 2026: Ποιες εξαγγελίες Μητσοτάκη «ζυμώνονται»

Press conference held by Greece’s Prime Minister and president of the New Democracy, Kyriakos Mitsotakis, during the 88th Thessaloniki International Fair (TIF) in Thessaloniki, Greece on September 8, 2024. / Συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της 88ης ΔΕΘ, 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο οριστικοποιούνται τα μέτρα - Προτεραιότητα θα δοθεί στους συνεπείς  φορολογούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους

Μετά τον δεκαπενταύγουστο αναμένεται να διαμορφωθεί το πακέτο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου. Όσο μάλιστα πλησιάζουμε στα τέλη Αυγούστου, οι συσκέψεις αναμένεται να είναι όλο και πιο συχνές με στόχο οι όποιες αποφάσεις ληφθούν να μην θέτουν υπό αμφισβήτηση την πορεία των δημόσιων οικονομικών.

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο  Ertnews, το δημοσιονομικό περιθώριο για το 2026 ανέρχεται σε 1,5 δις. ευρώ και θα στοχεύει στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με προτάσεις για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα εξεταστούν από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη κάλυψης των αναγκών της μεσαίας τάξης, των μονογονεϊκών οικογενειών και των νοικοκυριών με δύο ή περισσότερα παιδιά, καθώς, όπως επεσήμανε «το πρόβλημα έχει και δημογραφική διάσταση, εκτός από την οικονομική».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, 2024 η μετανάστευση στην Ευρώπη συνέβαλλε στην αύξηση του πληθυσμού της σε επίπεδα ρεκόρ στα 450,4 εκατ. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου η δημογραφική συρρίκνωση λόγω θανάτων δεν αντισταθμίστηκε από γεννήσεις, αλλά αποκλειστικά από μετανάστευση. Πιο συγκεκριμένα, ο πληθυσμός στην Ελλάδα έφτασε τους 10.409.500 κατοίκους. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους καταγράφηκαν:

  • 68.300 γεννήσεις
  • 125.900 θάνατοι

Η μείωση ουσιαστικά κατά 57.600 άτομα αντισταθμίστηκε από τις εισερχόμενες μετακινήσεις πληθυσμού, οδηγώντας τελικά σε καθαρή πληθυσμιακή αύξηση.

Στον πυρήνα του πακέτου που εξετάζει η κυβέρνηση και θα οριστικοποιηθεί στα τέλη του καλοκαιριού, οπότε θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία  του προϋπολογισμού και τις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, περιλαμβάνονται μειώσεις συντελεστών στη φορολογική κλίμακα  (ιδιαίτερα για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ), ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων με νέες παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, πιθανή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους συνεπείς  φορολογούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι μόνο μέσω φοροελαφρύνσεων μπορεί να επιτευχθεί η μόνιμη στήριξη τους.

Πώς προκύπτει το 1,5 δισ. ευρώ

Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο το επόμενο έτος η χώρα μας έχει ένα περιθώριο αύξησης των δαπανών 3,6% σε σχέση με φέτος, ποσοστό που μεταφράζεται σε 3,6 δις. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν περίπου 700-750 εκατ. ευρώ ως απόθεμα που μπορεί να δαπανηθεί εξαιτίας του καλύτερου αποτελέσματος το 2024, από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το ποσό διαμορφώνεται συνολικά σε 4,4 δις. ευρώ.

Από τα 4,4 δις. ευρώ,

·        1 δις. ευρώ αφορά την αύξηση των τακτικών δαπανών του κράτους,

·        1,2 δις. ευρώ θα δαπανηθεί για την αύξηση των συντάξεων,

·        500 εκατ. ευρώ έχουν υπολογιστεί για την αύξηση των αμυντικών δαπανών και

·        περίπου 600 εκατ. ευρώ τα μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί (π.χ. επίδομα επικινδυνότητας στα σώματα ασφαλείας).

Απομένει έτσι 1 δις. ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται περαιτέρω, γύρω στα 500 εκατ. ευρώ λόγω της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής με τα 500 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αμυντικών δαπανών να μην προσμετρώνται στο σκέλος αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Δηλαδή απομένει συνολικά 1,5 δις. ευρώ για παρεμβάσεις το 2026.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το παραπάνω ποσό μπορεί να διαφοροποιηθεί στην περίπτωση που τα μέτρα για την αντιμετώπιση της  φοροδιαφυγής αποδώσουν καλύτερα ή/και υπάρξει μεγαλύτερη εξοικονόμηση δαπανών από την πλευρά του Δημοσίου.