Skip to main content

Θέλετε καλύτερο μισθό; Μείνετε εκεί που είστε

Γιατί η μετακίνηση σε άλλη εργασία δεν αποδίδει πια - Τι έχει αλλάξει στην αγορά εργασίας - Πώς θα διεκδικήσετε καλύτερες αποδοχές

Για δεκαετίες, η πιο απλή συμβουλή για όποιον ήθελε καλύτερες αποδοχές ήταν ξεκάθαρη: άλλαξε δουλειά.

Οι εργαζόμενοι που έφευγαν από την εταιρεία τους για άλλη, εξασφάλιζαν αύξηση στον μισθό τους που ξεπερνούσαν κατά πολύ εκείνες που δίνονται εσωτερικά. Όμως αυτό αλλάζει – και αλλάζει γρήγορα.

Σύμφωνα με ανάλυση του Economist, οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ όσων αλλάζουν δουλειά και όσων παραμένουν, μειώνονται. Στις ΗΠΑ, στοιχεία από την κεντρική τράπεζα δείχνουν πως οι αυξήσεις των “stayers” (όσων μένουν για πολλά χρόνια σε μία εταιρεία) είναι ανάλογες με εκείνες των “switchers” (όσων αλλάζουν συνεχώς). Και η παραμονή στον ίδιο εργασιακό χώρο έχει άλλα προνόμια, όπως το δέσιμο με το αντικείμενο και τους ανθρώπους.

Οι εργοδότες, μετά την εμπειρία της Μεγάλης Παραίτησης και της εξ αποστάσεως εργασίας καταβάλλουν επίσης μεγαλύτερη προσπάθεια να κρατήσουν τους ανθρώπους τους.

Αντίστοιχα, το Business Insider σημειώνει πως η διαδικασία εύρεσης νέας δουλειάς γίνεται όλο και πιο δύσκολη, κοστοβόρα και ψυχοφθόρα. Οι αγγελίες έχουν πληθύνει, αλλά οι προσδοκίες των εργοδοτών αυξάνονται, οι συνεντεύξεις πολλαπλασιάζονται και οι τελικές προσφορές συνοδεύονται από όλο και περισσότερα «ψιλά γράμματα». Έτσι, πολλοί καταλήγουν να αναλογίζονται: «Αξίζει τελικά;»

Η φθίνουσα απόδοση της αλλαγής εργασίας

Όπως εξηγεί ο Economist, ενώ παλιότερα η αλλαγή δουλειάς οδηγούσε σε αύξηση 10%-15%, σήμερα το premium αυτό έχει περιοριστεί σε 5%-7% κατά μέσο όρο.

Και αυτό, χωρίς να συνυπολογίσουμε τον κίνδυνο να μη «δέσει» κάποιος στο νέο περιβάλλον ή να βρεθεί ξανά στην αγορά μέσα σε λίγους μήνες.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις επενδύουν περισσότερο στην επιβράβευση της αφοσίωσης. Προσφέρουν εσωτερικές προαγωγές, bonus, ακόμη και εξατομικευμένες αυξήσεις για να αποτρέψουν την αποχώρηση εργαζομένων με κρίσιμες δεξιότητες.

 Πώς να διαπραγματευτείτε

Το Business Insider προτείνει μια δοκιμασμένη τακτική: συζήτησε με στοιχεία.

«Πριν ζητήσετε αύξηση, κάντε έρευνα. Παρουσιάστε τη συνεισφορά σας με παραδείγματα, παρουσιάστε τα επιτεύγματά σας με δεδομένα, τονίστε πώς ενισχύσατε την ομάδα ή εξοικονομήσατε πόρους. Δείξτε ότι γνωρίζετε την αξία σας στην αγορά, αλλά χωρίς να απειλείσετε με αποχώρηση».

Αντί να πειτε «έχω πρόταση αλλού», μπορείτε να επισημάνετε: «Έχω μείνει προσηλωμένος στους στόχους της ομάδας και πιστεύω πως ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί η συμβολή μου με μια αναπροσαρμογή στις αποδοχές μου».

Νέες ισορροπίες στην αγορά εργασίας

Οι εργοδότες αντιλαμβάνονται ότι το κόστος αντικατάστασης ενός εργαζομένου είναι πλέον υψηλό – και επενδύουν περισσότερο στους ήδη υπάρχοντες.

Η συχνή κινητικότητα εργαζομένων κατά την πανδημία δημιούργησε «κόπωση αλλαγής» και ανάγκη σταθερότητας.

Στο περιβάλλον αυτό οι εργαζόμενοι με εξειδίκευση μπορούν να επιτύχουν καλύτερους όρους χωρίς να μετακινηθούν, αν διαπραγματευτούν έξυπνα και τεκμηριωμένα.

H εποχή που η αλλαγή δουλειάς ήταν το μαγικό ραβδί της αύξησης φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. H νέα στρατηγική δεν είναι να φεύγεις – αλλά να χτίζεις εσωτερική αξία και να τη διαπραγματεύεσαι σωστά.