Αύξηση τόσο στις αφίξεις όσο και στις διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα της χώρας καταγράφηκε στο σύνολο του 2024 σε σχέση με το 2023,σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Στα τουριστικά καταλύματα περιλαμβάνονται τα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου, τα κάμπινγκ και τα συλλογικά καταλύματα σύντομης διαμονής (ενοικιαζόμενα δωμάτια).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ:
- Το 2024 καταγράφηκε αύξηση 3,8% στις αφίξεις και 3,9% στις διανυκτερεύσεις.
- Όσον αφορά τα στοιχεία των αλλοδαπών, παρουσιάστηκε αύξηση 4,2% στις αφίξεις και αύξηση 4,1% στις διανυκτερεύσεις.
- Όσον αφορά τα στοιχεία των ημεδαπών, παρουσιάστηκε αύξηση 2,8% στις αφίξεις και αύξηση 2,7% στις διανυκτερεύσεις.
- Η συνολική πληρότητα κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύματα (πλην κάμπινγκ και συλλογικών καταλυμάτων σύντομης διαμονής) ανήλθε σε 50,6% έναντι 54,7% το 2023.
- Το μεγαλύτερο μερίδιο αφίξεων και διανυκτερεύσεων παρατηρείται στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου (79,4% και 76,4%, αντίστοιχα).
Οι «καυτοί» μήνες
Από τη μηνιαία κατανομή των στοιχείων προκύπτει ότι το 56,9% των αφίξεων και το 63,8% των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ και στα συλλογικά καταλύματα σύντομης διαμονής της χώρας συγκεντρώνεται στους μήνες Ιούλιο έως Οκτώβριο.
Η εικόνα ανά περιφέρεια
Κατά περιφέρεια, η μεγαλύτερη αύξηση κατά απόλυτες τιμές αφίξεων παρατηρείται στις Περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου (5,6% στις αφίξεις και 8,2% στις διανυκτερεύσεις), της Κεντρικής Μακεδονίας (6% στις αφίξεις και 5,9% στις διανυκτερεύσεις), των Ιονίων Νήσων (5,6% στις αφίξεις και 3,9% στις διανυκτερεύσεις), της Αττικής (3,3% στις αφίξεις και 2,7% στις διανυκτερεύσεις) και της Κρήτης (1,8% στις αφίξεις και 0,6% στις διανυκτερεύσεις).
Οι χώρες προέλευσης
Το μεγαλύτερο μερίδιο κίνησης των καταλυμάτων αναλογεί σε αλλοδαπούς ή το 73,7% του συνόλου των αφίξεων και το 83,8% του συνόλου των διανυκτερεύσεων.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων και διανυκτερεύσεων των αλλοδαπών στο σύνολο των καταλυμάτων αναλογεί σε τουρίστες με χώρα μόνιμης διαμονής στην Ευρώπη (80,4% των αφίξεων και 89,1% των διανυκτερεύσεων), με σημαντικότερη συμβολή από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (53,7% των αφίξεων και 59,2% των διανυκτερεύσεων).
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή, με βάση τις αφίξεις, από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζουν η Γερμανία (12,9% των αφίξεων και 16,3% των διανυκτερεύσεων) και η Γαλλία (6,6% των αφίξεων και 5,8% των διανυκτερεύσεων). Από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή παρουσιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο (16% των αφίξεων και 18,8% των διανυκτερεύσεων).
Από τη σύγκριση των στοιχείων της κίνησης καταλυμάτων κατά χώρα μόνιμης διαμονής των τουριστών το 2024 ως προς το 2023, η μεγαλύτερη αύξηση κατά απόλυτες τιμές αφίξεων παρατηρείται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ιταλία (7,2% στις αφίξεις και 10,7% στις διανυκτερεύσεις), την Πολωνία (7,3% στις αφίξεις και 12,6% στις διανυκτερεύσεις) και τη Γερμανία (1,8% στις αφίξεις και 0,6% στις διανυκτερεύσεις).
Από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, σε απόλυτες τιμές των αφίξεων, παρατηρείται αύξηση από το Ηνωμένο Βασίλειο (7,6% στις αφίξεις και 3,8% στις διανυκτερεύσεις), τη Σερβία (48,5% στις αφίξεις και 45,1% στις διανυκτερεύσεις) και την Τουρκία (44,5% στις αφίξεις και 54,9% στις διανυκτερεύσεις).
Από τις υπόλοιπες ηπείρους, κατά απόλυτες τιμές των αφίξεων, σημαντική αύξηση παρατηρείται από την Ασία και ειδικότερα από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (32,3% στις αφίξεις και 24% στις διανυκτερεύσεις).