Skip to main content

Από τον Αύγουστο μηδενισμός ή μειώσεις στις τραπεζικές χρεώσεις και προμήθειες

Την Τετάρτη ή την Πέμπτη η τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον τελωνειακό κώδικα - Μέσα στον επόμενο μήνα η εφαρμογή

Εντός του Αυγούστου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες χρεώσεις από τράπεζες και παρόχους ΑΤΜ, μετά και την παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Οικονομία και Οικονομικών, ο οποίος φέρνει νέα τροπολογία στη Βουλή.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με τροπολογία που θα κατατεθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη στο νομοσχέδιο για τον τελωνειακό κώδικα θα προβλέπονται:

  • κατάργηση προμηθειών για πελάτες τραπεζών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών που είναι μέλη της ΔΙΑΣ. Δηλαδή καταργείται πλήρως η προμήθεια 1,5 – 2 ευρώ που επιβαρύνει μέχρι σήμερα τους καταθέτες, όταν πραγματοποιούν αναλήψεις από ΑΤΜ όχι απλά της τράπεζας τους, αλλά και από ΑΤΜ κάθε άλλης τράπεζας που είναι μέλος της ΔΙΑΣ.
  • Μηδενική προμήθεια για αναλήψεις από ΑΤΜ παρόχου, με τον οποίο η τράπεζα έχει μετοχική σύνδεση για τους πελάτες της συγκεκριμένης τράπεζας. Εφόσον η τράπεζα στην οποία ο πολίτης διατηρεί τον λογαριασμό του έχει μετοχική σύνδεση με πάροχο ΑΤΜ (ATM operator), οι αναλήψεις στα ΑΤΜ του παρόχου, δεν θα υπόκεινται σε οποιαδήποτε επιβάρυνση.

  • Πλαφόν προμήθειας 1,50 ευρώ για οποιαδήποτε άλλη χρέωση της τράπεζας σε ΑΤΜ (π.χ. ξένες τράπεζες που δεν συμμετέχουν στη ΔΙΑΣ), είτε χρεώσεις τρίτων παρόχων.
  • Ορίζεται ανώτατο όριο προμήθειας 1,50 ευρώ. Σήμερα, για τέτοιες συναλλαγές, οι χρεώσεις μπορούν να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 5 ευρώ.

  •  Δωρεάν αναλήψεις σε περιοχές με ένα μόνο διαθέσιμο ΑΤΜ είτε για τράπεζες , είτε για παρόχους. Σε όλες τις δημοτικές κοινότητες όπου λειτουργεί μόνο ένα ΑΤΜ (είτε τραπεζικό είτε παρόχου), οι αναλήψεις μετρητών θα πραγματοποιούνται χωρίς καμία προμήθεια, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας του ΑΤΜ. Δηλαδή, επεκτείνεται η ήδη ισχύουσα ρύθμιση για τις τράπεζες και σε τρίτους παρόχους.
  • Δωρεάν ερωτήσεις υπολοίπου και εναρμόνιση παρόχων με τις χρεώσεις των τραπεζών για τα εμβάσματα. Καταργούνται πλήρως οι χρεώσεις για ερωτήσεις υπολοίπου σε ΑΤΜ, είτε αυτά ανήκουν σε τράπεζες είτε σε παρόχους.
  • Επιπλέον, οι πάροχοι ΑΤΜ εντάσσονται στο ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει για τις τράπεζες όσον αφορά τα εισερχόμενα και εξερχόμενα εμβάσματα, με εφαρμογή πλαφόν χρέωσης στο 0,50 ευρώ.

Πώς φτάσαμε στην παρέμβαση

Αφορμή για να προχωρήσει η κυβέρνηση στις παραπάνω αποφάσεις στάθηκαν οι καταγγελίες για υπέρογκες χρεώσεις για ανάληψη μετρητών μετά από πώληση ΑΤΜ τράπεζας σε ιδιωτική εταιρία. Τα μηχανήματα αυτά βρίσκονται κυρίως σε χώρους εκτός τραπεζικών καταστημάτων, όπως σταθμούς μετρό, νοσοκομεία, βενζινάδικα και απομακρυσμένες περιοχές.

«Χρεώσεις οι οποίες, δικαίως, χαρακτηρίζονται υπέρογκες. Και θα ήθελα να το πω με απόλυτη καθαρότητα: αυτό που συνέβη με την πώληση ΑΤΜ από ελληνική τράπεζα, τα οποία μετέπειτα χρέωναν τους πελάτες της σε συγκεκριμένο επίπεδο, είναι μια κατάσταση που δεν είναι αποδεκτή — ούτε από τον Πρωθυπουργό, ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε από εμένα προσωπικά, ως Υπουργό Οικονομικών» δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι οι 4 συστημικές τράπεζες διαθέτουν περισσότερα από 5.000 ΑΤΜ. Η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί 1.300 μηχανήματα, η Εθνική Τράπεζα περισσότερα από 1.400 ΑΤΜ ενώ Eurobank και Αlpha Bank διαθέτουν από 1.200 ΑΤΜ η κάθε μια.

Ποιες προμήθειες έχουν καταργηθεί ή μειωθεί

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 2025, η κυβέρνηση με νομοθετική παρέμβαση προχώρησε στην κατάργηση ή μείωση 6 βασικών τραπεζικών προμηθειών:

  • Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς γενικής κυβέρνησης, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και τις ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω web–banking και mobile–banking.
  • Καθιέρωση μέγιστου ύψους χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών εντός Ελλάδας. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Πρόκειται για μείωση του κόστους προμηθειών από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 2,5 έως 5 ευρώ που κοστίζει σήμερα). Σημειώνεται ότι από τις αρχές του νέου έτους, βάσει του κανονισμού 2024/88, προβλέπεται η ισοδύναμη επιβάρυνση των άμεσων μεταφορών πίστωσης με τις απλές μεταφορές πίστωσης.
  • Mηδενικές χρεώσεις για ανάληψη μετρητών σε δημοτικές ενότητες όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο ενός τραπεζικού ιδρύματος.
  • Μηδενικές χρεώσεις για ερώτηση υπολοίπου σε κάθε ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε όλη τη χώρα (σήμερα το κόστος ανέρχεται σε 0,2 ευρώ).
  • Μηδενική χρέωση για φόρτιση έως 100 ευρώ προπληρωμένων καρτών (από περίπου 1 ευρώ σήμερα).
  • Επέκταση της μείωσης κατά 50% των προμηθειών για αγορές από 10 ευρώ μέσω POS στην λεγόμενη «Μικρή Λιανική» στα 20 ευρώ.