Skip to main content

ΤτΕ: Κάτω του 2% ο ονομαστικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – στο 3,6 για την Ελλάδα

(EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Επικρατέστερος ο Δεκέμβριος για επόμενη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Στο 1,9% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο ονομαστικός πληθωρισμός για την Ευρωζώνη, και για την Ελλάδα στο 3,6% ενώ μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται μόνο για το Δεκέμβριο του 2025 κατά 25 μ.β., σύμφωνα με την ανανεωμένη οικονομική ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Ελλάδα

Οι διαφορές του πληθωρισμού τόσο για τον ονομαστικό όσο και για τον δομικό πληθωρισμό μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης φαίνεται πως διευρύνθηκαν περαιτέρω τον Ιούνιο, παρατηρεί η ΤτΕ.

Σύμφωνα με την νέα μηνιαία έκθεση της ΤτΕ, για την Ευρωζώνη, ο ονομαστικός πληθωρισμός με βάση τον ΕνΔΤΚ (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή), διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 1,9% από το 2,0% τον Μάιο.  Οι οριακές αυξήσεις του πληθωρισμού των υπηρεσιών και του πληθωρισμού των μη επεξεργασμένων τροφίμων μαζί με έναν λιγότερο αρνητικό πληθωρισμό της ενέργειας αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση του πληθωρισμού των επεξεργασμένων τροφίμων και του πληθωρισμού των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών. Ο δομικός πληθωρισμός (ΕνΔΤΚ χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα) παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,3%, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός των υπηρεσιών αντισταθμίστηκε από τον χαμηλότερο πληθωρισμό των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών.

Για τις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα φθάνοντας το 2,7% τον Ιούνιο, από 2,4% τον Μάιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ αυξήθηκε στο 2,9% από 2,8%.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο ονομαστικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,6% τον Ιούνιο από 3,3% τον Μάιο, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού της ενέργειας και του πληθωρισμού των υπηρεσιών. Ομοίως, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,2% τον Ιούνιο από 4,0% τον Μάιο, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση του πληθωρισμού των υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την οριακή μείωση του πληθωρισμού των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών.

Τα επιτόκια και οι εκτιμήσεις

Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της ΤτΕ «Inflation Monitor», οι αγορές αναμένουν περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει η έκθεση, οι προσδοκίες των επενδυτών σχετικά με το επίπεδο των επιτοκίων πολιτικής της ΕΚΤ έως το τέλος του 2025 παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες σε σύγκριση με πριν από ένα μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα των επιτοκίων πολιτικής της Fed έως το τέλος του έτους κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα από το αναμενόμενο για τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ έχει, μέχρι στιγμής, μειώσει τα επιτόκια το 2025 κατά 100 μονάδες βάσης. Οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή των επιτοκίων της ΕΚΤ στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής της (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), με τον Δεκέμβριο του 2025 να είναι ο επικρατέστερος μήνας στις εκτιμήσεις για τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. με πιθανότητα 68%, ενώ στη συνέχεια τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σταθερά.

Από την άλλη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed (FFR) το 2025 μέχρι σήμερα με τις αγορές να μην αναμένουν κάποια αλλαγή επιτοκίου στη συνεδρίαση της FOMC του Ιουλίου και μείωση του επιτοκίου κατά 25 μ.β. είτε τον Σεπτέμβριο είτε τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι πριν από ένα μήνα θεωρούνταν πιο πιθανή η μείωση του επιτοκίου τον Σεπτέμβριο και μια δεύτερη μείωση του επιτοκίου κατά 25 μ.β. αναμένεται στη συνεδρίαση της FOMC του Δεκεμβρίου, αλλά με χαμηλότερη πιθανότητα (62% έναντι 77% πριν από ένα μήνα).