Skip to main content

Τράπεζες: Πόσο θα ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης

Καθοριστικά τα αποτελέσματα του β' τριμήνου - Κρίσιμο το στοίχημα της πιστωτικής επέκτασης

Κρίσιμο στοίχημα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας αποτελεί αδιαμφισβήτητα η πιστωτική επέκταση των τραπεζών.

Το β’ τρίμηνο θεωρείται εξίσου κρίσιμο για το αν θα επιτευχθούν τελικά οι φιλόδοξοι στόχοι των τραπεζών που περιλαμβάνονταν στα αρχικά επιχειρηματικά τους πλάνα. Με τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών για το α’ εξάμηνο του έτους να αναμένονται σε 10 μέρες περίπου, υπενθυμίζεται ότι στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, η πιστωτική επέκταση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανήλθε στα 3,2 δισεκ. ευρώ, ενώ για το 2025, οι τρέχοντες στόχοι των τραπεζών αγγίζουν σχεδόν τα 11 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι τράπεζες δηλώνουν αισιόδοξες για την επίτευξη των ετήσιων στόχων τους, με την πιστωτική επέκταση να μην αποκλείεται να διαμορφωθεί  τελικά περίπου στα 12 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο με μια πιστωτική επέκταση τόσο δυναμική από το α’ τρίμηνο, ένα «φρένο» στα επόμενα τρίμηνα ή σε κάποιο από αυτά, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, δεν θα ήταν περίεργο.

Από το RRF

Όπως έχουν δηλώσει και οικονομικοί αναλυτές στην «Ν», τα δάνεια στα οποία βασίζεται η πιστωτική επέκταση των τραπεζών τα τελευταία 3 χρόνια, προέρχονται από το εξωτερικό και ειδικά από το Μηχανισμό Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της ΕΕ (RFF) και άρα η πιστωτική επέκταση των τραπεζών πάει παράλληλα με τις εκταμιεύσεις των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα μάλιστα και με την Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, οι συνολικοί διαθέσιμοι επενδυτικοί πόροι  φθάνουν τα 36 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν 18,3 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια, ενώ μετά την εκταμίευση της 5ης δόσης των κεφαλαίων του ΤΑΑ προς την Ελλάδα, η συνολική εισροή δανειακών κεφαλαίων ανέρχεται σε 11,4 δισ. ευρώ.

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο οικονομικό δελτίο της ΤτΕ, η πιστωτική επέκταση των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις επιταχύνθηκε σημαντικά κατά πρώτους πέντε μήνες του 2025 λόγω της ευνοϊκής επίδρασης της μείωσης των επιτοκίων και των υποστηρικτικών δημόσιων προγραμμάτων, που στήριξαν τόσο την αυξημένη ζήτηση όσο και την προσφορά δανείων.

Συγκεκριμένα, για το Μάιο του 2025, οι τραπεζικές πιστώσεις προς τις ΜΧΕ αυξήθηκαν κατά 0,2 δισ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε σε 17,4%. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2025, οι εν λόγω δανειακές συμβάσεις ανήλθαν σε 6,9 δισ. ευρώ, έναντι 7,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της ΤτΕ, AnaCredit, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2025, οι εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων σε 2,6 δισ. ευρώ έναντι 4,2 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2024.

Από την άλλη,  ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος αντανακλώντας τη συρρίκνωση του αποθέματος των στεγαστικών δανείων, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια καταγράφουν θετικούς ρυθμούς αύξησης. Για το Μάιο του 2025, ο ρυθμός των στεγαστικών δανείων επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο -1,9%, ενώ ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων επιταχύνθηκε σε 5,7%.  Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2025, οι νέες συμβάσεις  για τα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε 0,63 δισ. ευρώ έναντι 0,57 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024.

Ενισχυτικά της ζήτησης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, πάντως, η πτώση των τραπεζικών επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια θα συμβάλλει θετικά στη ζήτηση πιστώσεων, ενώ τα προγράμματα «Σπίτι μου ΙΙ» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» φαίνεται να ενισχύουν τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

Επίσης, αναφέρει ότι η απορρόφηση δανειακών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να είναι υψηλότερη το 2025-2026 στο σύνολό της, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της χρηματοδότησης προς τις ΜΧΕ, καθώς (α) ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί αρκετά δάνεια, τα οποία επίκειται να εκταμιευθούν, και (β) αναμένονται νέες υπογραφές συμβάσεων, εν όψει και του τέλους του ορίζοντα του προγράμματος.