Skip to main content

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ο καύσωνας δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος

REUTERS/Yves Herman

Tο ελληνικό σύστημα εμφανίζεται σημαντικά «θωρακισμένο» - Ωστόσο το βλέμμα στρέφεται και στα Βαλκάνια

Στη πρώτη γραμμή της επικαιρότητας επανέρχεται η «ανθεκτικότητα» του ηλεκτρικού συστήματος ενόψει του νέου κύματος καύσωνα με αρμόδιες πηγές να δηλώνουν στην «Ν» ότι δεν υπάρχει ανησυχία, ούτε ανάγκη για έκτακτα μέτρα προς κάλυψη της αυξημένης ενεργειακής ζήτησης.

Ανάλογο συμπέρασμα προέκυψε και από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εχθές στο ΥΠΕΝ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και με την συμμετοχή των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ.

Αναλυτικότερα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Τσάφος, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Δέσποινα Παληαρούτα, ο Αντιπρόεδρος Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, κ. Δημήτρης Φούρλαρης, ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ, κ. Δημήτρης Μίχος και ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας και Εκμετάλλευσης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Νίκος Σκιαθίτης. Σημειώνεται ότι η εν λόγω Ομάδα Εργασίας έχει αναπτύξει από τον Απρίλιο συστηματική επικοινωνία για την αποφυγή προβλημάτων ηλεκτροδότησης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των μέχρι τώρα επιπτώσεων που είχαν οι υψηλές θερμοκρασίες στα υπόγεια και εναέρια καλώδια, καθώς και των άμεσων επεμβάσεων που χρειάστηκαν, προκειμένου να μη διαταραχθεί η συνεχής ηλεκτροδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τις πρώτες 45 ημέρες της θερινής περιόδου.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 01/06/2025 έως και 15/07/2025 αποκαταστάθηκε σε λιγότερο από 2 ώρες το συντριπτικό ποσοστό των βλαβών που ανέκυψαν (53,85% στο εναέριο δίκτυο, 75,76% στο υπόγειο δίκτυο, 100% σε υποσταθμούς υψηλής και μεσαίας τάσης).

Επιπρόσθετα, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα και το σχέδιο κάλυψης επάρκειας εφοδιασμού του συστήματος ακόμη και υπό έκτακτες συνθήκες, με την παράλληλη αξιοποίηση των προληπτικών μέτρων που έχουν αναπτυχθεί από τους Διαχειριστές.

Ο κ. Παπασταύρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον βαθμό ετοιμότητας του συστήματος και των αρμόδιων φορέων, ενώ παράλληλα ζήτησε αυξημένη επιχειρησιακή εγρήγορση εν όψει του καύσωνα των επόμενων ημερών, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Καμίνι η Ελλάδα

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο της Εθνικής Μετερεολογικής Υπηρεσίας, οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιμείνουν από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 26 Ιουλίου με τις μέγιστες τιμές να ξεπερνούν τους 41 βαθμούς, κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη.

Αναλυτικότερα, στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες από την Τετάρτη στα αστικά κέντρα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνονται περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου. Ειδικότερα, τη Δευτέρα (21-07-25) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλα τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και πιθανώς τοπικά στη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τους 38 βαθμούς.

β) στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Ακολούθως την την Τρίτη (22-07-25) η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 41, κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 και στη Θεσσαλία τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τους 39 με 40 βαθμούς.

β) στα νησιά του Ιονίου και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους 37 με 38 και στα Δωδεκάνησα τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, την Τετάρτη (23-07-25) η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμάται πως οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 και τοπικά στα ανατολικά τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα τους 40 και στη Θεσσαλονίκη τους 39 βαθμούς.

β) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

γ) στα νησιά του Ιονίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι ευρύτερες ανησυχίες

Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, ότι το ελληνικό σύστημα εμφανίζεται σημαντικά «θωρακισμένο» ακόμη και σε ακραία καιρικά φαινόμενα, διαθέτοντας σημαντικά εργαλεία και «γραμμές άμυνας» που δύναται να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην τεχνική διάσταση του θέματος παρά ακουμπάει στην λειτουργία της αγοράς με τις συνθήκες καύσωνα να δημιουργούν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες με αποτέλεσμα να αλλάζουν την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης συνολικότερα στην περιοχή. Με το κύμα καύσωνα να απλώνεται ευρύτερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το ενδεχόμενο να δούμε μια επανάληψη του περσινής κατάστασης με τις τιμές να εκτοξεύονται στα ταμπλό των «Χρηματιστηρίων Ενέργειας» δεν αποκλείεται.

Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ η «Ν», ότι η περιοχή των Βαλκανίων παρουσιάζει σημαντικό έλλειμα ισχύος με τις διασυνδέσεις προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη να «αδυνατούν» να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες με αποτέλεσμα οι πρόσθετες πιέσεις να μεταφέρονται προς τα νότια, παρασέρνοντας και την ελληνική αγορά σε μια ανοδική τροχιά στη προσπάθεια αντιστοίχισης προσφοράς και ζήτησης.

Μάλιστα, ο κίνδυνος δεν περιορίζεται μονάχα στην διακύμανση των τιμών παρά εκτείνεται στη συνολικότερη λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων που σε συνθήκες διασυνδεδεμένων αγορών, μια ανισορροπία δύναται να μεταδοθεί ταχύτητα και άλλες χώρες, δημιουργώντας φαινόμενο «ντόμινο». Χρειάζεται να σημειωθεί, όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση του θέματος, ότι τα ηλεκτρικά συστήματα των γειτονικών χωρών, ιδίως στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, εμφανίζουν σοβαρές αδυναμίες στην λειτουργία τους με αποτέλεσμα να καθίστανται εξαιρετικά ευάλωτα σε ακραίες συνθήκες.

Όχι τυχαία στέλεχος με γνώση του αντικειμένου σημειώνει σε δήλωσή του, ερωτώμενος για την πιθανότητα προβλημάτων στην ομαλή ηλεκτροδότηση των χωρών ότι «σε ένα ενδεχόμενο συγχρονισμένου καύσωνα θα έχουμε θέμα» με τον κίνδυνο να αποτελεί έως και η αποκοπή των χωρών βόρεια και ακολούθως η μεταφορά του «βάρους» προς τα Νότια και την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας Διαχειριστής του συστήματος, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας τις αμέσως επόμενες ημέρες.