Skip to main content

Αγρότες: Ζητούν να μην πληρώσουν τα σπασμένα για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI

Σε κινητοποιήσεις για να εισακουστούν τα αιτήματά τους και να προστατευτεί η υπόληψη και κυρίως η διατήρηση της αγροτικής δραστηριότητας

Η «ρετσινιά» του κλάδου από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το «πάγωμα» των πληρωμών ενισχύσεων εξαιτίας των ελέγχων που συντελούνται στον οργανισμό, σε συνδυασμό με τη νέα εξάπλωση της νόσου της ευλογιάς και τα μέτρα καραντίνας που ακολουθούν για τα αιγοπρόβατα, αλλά και τα «μαντάτα» για την κουρεμένη Κοινή Αγροτική Πολιτική τη νέα προγραμματική περίοδο από τις Βρυξέλλες, βγάζουν τον αγροτικό κόσμο ξανά στους δρόμους.

Την Παρασκευή αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Καρδίτσα πραγματοποίησαν κινητοποίηση, προσπαθώντας να αποκλείσουν συμβολικά τον κόμβο του Ε65. Η διαμαρτυρία, που χαρακτηρίζεται ως μοναδική για την εποχή, αναδεικνύει την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία. Μάλιστα, υπήρξε μικρή ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις, καθώς εμπόδιζαν τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε «μπλόκο» με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα. Ωστόσο, οι αγρότες δεν επιδιώκουν σύγκρουση, αλλά να εισακουστούν τα αιτήματά τους και να προστατευτεί η υπόληψη και κυρίως η διατήρηση της αγροτικής δραστηριότητας.

Το Σάββατο αγρότες από περιοχές των δήμων Τεμπών και Αγιάς της Π.Ε. Λάρισας πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενοι για καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον Daniel. Όπως καταγγέλλουν, δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, υπάρχει μεγάλη μερίδα αγροτών που δεν έχουν λάβει ακόμη το σύνολο των αποζημιώσεων που δικαιούνται.

Μεγάλη ήταν, εξάλλου, η συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού Λάρισας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την περασμένη Δευτέρα στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου κύριο αίτημα ήταν να μην πληρώσουν τα σπασμένα για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Χανιά, καθώς και στο κτήριο της περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα από αγρότες του κάμπου της Λαψίστας.

Τσιάρας: Και δεσμεύσεις λογαριασμών

«Θα συγκρουστούμε με κάθε παθογένεια που έρχεται από το παρελθόν. Θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της επιστροφής των χρημάτων που δόθηκαν παράνομα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Έχει συσταθεί η ομάδα των ερευνών», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο OPEN, προσθέτοντας ότι «αν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε δεσμεύσεις λογαριασμών».

Αναφερόμενος στην ευλογιά που είναι σε έξαρση σε Λάρισα και Μαγνησία και στην επιτροπή που θα συσταθεί για την παρακολούθηση των μέτρων βιοασφαλείας, ο ΥΠΑΑΤ σημείωσε ότι οι αποζημιώσεις για τη θανάτωση των ζώων είναι υψηλές, ωστόσο δεν προχωρά η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου γιατί είναι σε έξαρση η νόσος.

Στην ΑΑΔΕ οι αρμοδιότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση που προβλέπει την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Η διάταξη ουσιαστικά δίνει όλον τον έλεγχο και την ευθύνη στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να επιτελέσει δύο έργα ταυτόχρονα. Το πρώτο είναι να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στην ελεγκτική διαδικασία, να έρθουν στο φως τα χρήματα τα οποία καταβλήθηκαν παρανόμως σε υποτιθέμενους δικαιούχους και το δεύτερο είναι να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία μετάβασης, ώστε το 2026 οι αποδόσεις των επιδοτήσεων να γίνουν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Με βάση τη διάταξη η ΑΑΔΕ κατ’ αρχήν αποκτά πλήρη πρόσβαση παντού, σε κτήρια, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε έγγραφα και σε πληροφοριακά Συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ .

Ήδη με τις εισαγγελικές παραγγελίες υπάρχει ανοιχτός δίαυλος της Ανεξάρτητης Αρχής στα δεδομένα και αυτό γενικεύεται, καθώς θα έχει πλέον πρόσβαση παντού. Παράλληλα, όλοι υποχρεούνται να συνεργαστούν με την ΑΑΔΕ, από τη διοίκηση και τους υπαλλήλους της εταιρείας μέχρι τα κέντρα υποδοχής δηλώσεων, ακόμη και οι ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες είχαν συμβληθεί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να συμβάλλουν στη διαδικασία καταβολής των επιδοτήσεων.

Μάλιστα, δεν θα είναι προαιρετική αυτή η συνεργασία, αλλά υποχρεωτική και σε περίπτωση που δεν γίνει με τους όρους που απαιτούνται, θα υπάρχουν όχι μόνο οι κυρώσεις που προβλέπει ο κώδικας πειθαρχικών κυρώσεων, αλλά και υψηλότατα χρηματικά πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ και φτάνουν ακόμη και στις 100.000 ευρώ.