Skip to main content

Πώς το ελληνικό καλοκαίρι αναθερμαίνει τον πληθωρισμό

Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εν μέσω θέρους

Με πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά με τις τιμές των υπηρεσιών -στις οποίες συγκαταλέγονται και τα ενοίκια κύριας κατοικίας- να εκτινάσσονται, η Ελλάδα φιγουράρει, για τον Ιούνιο, στην 7η θέση της κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών με τον υψηλότερο πληθωρισμό.

Τα «μέτωπα» -στεγαστικό, ενέργεια και διατροφή- παραμένουν ορθάνοικτα, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat. Η μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδο του δείκτη προέρχεται από τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπου ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακό +7,8%, από -1,7% τον Ιούνιο του 2024.

Η Ελλάδα ξεπερνά αισθητά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που ανήλθε στο 5,6%, ενδεικτικό των έντονων διακυμάνσεων στις τιμές φρούτων, λαχανικών και νωπών προϊόντων, λόγω καιρικών φαινομένων αλλά και αυξημένων μεταφορικών δαπανών. Οι υπηρεσίες καταγράφουν αύξηση 5,4% στην Ελλάδα, έναντι 4,4% πέρυσι και 3,6% στον μέσο όρο της Ε.Ε. Η σημαντική αυτή αύξηση αντανακλά πρωτίστως την εκρηκτική άνοδο των ενοικίων, τα οποία συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, λόγω υψηλής ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς. Ήδη, η ΕΛΣΤΑΤ έχει καταγράψει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης από το ξέσπασμα της πληθωριστικής κρίσης για τα ενοίκια (άνω του 11%), χωρίς να διαφαίνονται τάσεις αποκλιμάκωσης.

Την ανιούσα και το κόστος ενέργειας

Μετά από πολλούς μήνες αποπληθωρισμού, η ενέργεια εμφανίζει ξανά θετική μεταβολή στην Ελλάδα, φτάνοντας το +2,0% από -2,4% τον Ιούνιο του 2024. Παρότι ο δείκτης εξακολουθεί να είναι αρνητικός σε επίπεδο Ε.Ε. (-1,8%), η ελληνική αγορά επηρεάστηκε από την άρση των κρατικών επιδοτήσεων και τις αυξήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος.

Ο φόβος για περαιτέρω επιβαρύνσεις είναι υπαρκτός, καθώς παρατηρείται «αδράνεια» των νοικοκυριών στο να «κλειδώσουν» τις χρεώσεις του λογαριασμού ρεύματος, την ώρα που τα κυμαινόμενα τιμολόγια (κυρίως τα πράσινα, στα οποία είναι εγγεγραμμένοι και οι περισσότεροι καταναλωτές), επιμένουν ανοδικά. Για τον Αύγουστο, αναμένονται και νέες αυξήσεις, λόγω ζήτησης για περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Αντίρροπη τάση εμφανίζουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός, όπου στην Ελλάδα σημειώνεται μηδενική μεταβολή (0,0%) σε σχέση με πέρυσι, όταν η αύξηση ήταν 2,7%. Αντίθετα, στην Ε.Ε. η άνοδος συνεχίζεται με ρυθμό 3,2%, ένδειξη διαφορετικής δυναμικής στο κόστος παραγωγής ή φορολόγησης.

Ο δείκτης των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών διαμορφώνεται στο 1,3% στην Ελλάδα, ελαφρώς αυξημένος από πέρυσι (1,1%) και υψηλότερος από το 0,7% που καταγράφεται κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.

Όσον αφορά τον πυρήνα του πληθωρισμού, καταγράφονται οι ακόλουθες επιδόσεις:

  • Γενικός δείκτης χωρίς ενέργεια: +3,7% στην Ελλάδα, έναντι +2,8% στην Ε.Ε.
  • Δείκτης χωρίς ενέργεια και τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό: +4,2% στην Ελλάδα, έναντι +2,5% στην Ε.Ε.
  • Δείκτης χωρίς ενέργεια και μη επεξεργασμένα τρόφιμα: +3,4% στην Ελλάδα, έναντι +2,6% στην Ε.Ε.

Όλοι οι παραπάνω δείκτες επιβεβαιώνουν ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού στη χώρα κινείται αισθητά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε., γεγονός που μαρτυρά ενδογενείς πληθωριστικές πιέσεις, πέραν των παγκόσμιων εξελίξεων.

Η εικόνα του πληθωρισμού στην Ελλάδα, τον Ιούνιο, δείχνει ότι οι πιέσεις εντείνονται τόσο από μεταβλητούς (τρόφιμα, ενέργεια) όσο και από διαρθρωτικούς παράγοντες (υπηρεσίες, κυρίως ενοίκια). Παρά την αποκλιμάκωση του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, η ελληνική οικονομία εισέρχεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με έντονες πληθωριστικές ενδείξεις, δημιουργώντας προβληματισμό για τη σταθερότητα των τιμών και τη μελλοντική πορεία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.