Πλώρη για είσπραξη άνω των 26 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων εντός της φετινής χρονιάς βάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Από τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων αλλά και την εξέλιξη των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα προκύπτουν αυξημένες πιθανότητες να καταγραφεί υπέρβαση στις εισπράξεις και φέτος. Μετά και την παράταση που ανακοινώθηκε χθες, πλήρης εικόνα για το ποσό βεβαίωσης φόρου που θα καταλογιστεί στους φορολογούμενους θα σχηματιστεί ουσιαστικά στο τέλος του μήνα για τα φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, ήδη από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των εκκαθαριστικών διαφαίνονται αυξημένες πιθανότητες να καταγραφεί ιστορικό ρεκόρ όσον αφορά το τελικό ποσό βεβαίωσης φόρου για τα φυσικά πρόσωπα, το οποίο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από τα 4,8 έως τα 5 δισ. ευρώ. Ακόμη 5 δισ. ευρώ έχουν ήδη βεβαιωθεί και στα νομικά πρόσωπα. Στις επιχειρήσεις, το τελικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν θα καταγραφεί αρκετά αργότερα, καθώς εκτός από τις τουλάχιστον 30.000 εταιρείες που δεν έχουν κάνει ακόμη δήλωση, εκκρεμεί η εκπλήρωση της υποχρέωσης και από όσες κλείνουν έτος σε διαφορετική ημερομηνία από την 31η Δεκεμβρίου. Πέρυσι, με τα εκκαθαριστικά είχε βεβαιωθεί ποσό της τάξεως των 7,3 δισ. ευρώ.
Για το σύνολο της φετινής χρονιάς έχει προϋπολογιστεί ότι τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν συνολικά 15,163 δισ. ευρώ και τα νομικά πρόσωπα επιπλέον 8,36 δισ. ευρώ, με τη συνολική αύξηση συγκριτικά με το 2024 να ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ (από τα 24 στα 25,519 δισ. ευρώ). Το στοίχημα είναι πλέον να κινηθούμε και πάνω από τα 26 δισ. ευρώ, κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από τα εκκαθαριστικά, αλλά και από το πώς θα εξελιχθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Και αυτό διότι η παρακράτηση φόρου μέσω των μισθών συνιστά πολύ μεγάλη πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι τελευταίοι…
Με ολοκληρωμένη την εκκαθάριση 6,4 εκατομμυρίων δηλώσεων, το συνολικό ποσό φόρου που έχει ήδη βεβαιωθεί σε όσους έχουν παραλάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό ανέρχεται στα 4,4 δισ. ευρώ. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί τις τελευταίες 10ετίες, μετά από αυτό του 2024: 4,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ενδεχόμενο το 2025 να αναδειχθεί σε νέο έτος ρεκόρ παραμένει ανοικτό, καθώς είθισται αυτοί που υποβάλλουν τελευταίοι τη δήλωσή τους είναι και αυτοί που παραλαμβάνουν τα «βαρύτερα» εκκαθαριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες παρτίδες εκκαθάρισης το μέσο ποσό που καταλογίζεται ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ. Έτσι, δεδομένου ότι εκκρεμούν ακόμη περίπου 300.000 δηλώσεις, το να προστεθούν ακόμη 350-400 εκατ. ευρώ στο συνολικό ποσό της εκκαθάρισης είναι ένα πιθανό σενάριο.
Σε επίπεδο μέσου φόρου ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό, η κατάρριψη νέου ρεκόρ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Προς το παρόν είμαστε στα 1.992 ευρώ κατά μέσο όρο για καθένα από τα περίπου 2,2 εκατομμύρια χρεωστικά εκκαθαριστικά, με το ρεκόρ να είναι το περσινό: 2.049 ευρώ ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό. Είναι δεδομένο ότι θα αποτυπωθεί περαιτέρω αύξηση φέτος, με το μέσο ποσό ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ για δεύτερη διαδοχική χρονιά.
Η… τιμαριθμοποίηση
Γιατί ανεβαίνει σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα το μέσο ποσό ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό; Ο κυριότερος λόγος είναι η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, η οποία φέρνει ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση σε όσους έχουν αύξηση ονομαστικού εισοδήματος. Τις μεγαλύτερες διαφορές φέτος εντοπίζουν αυτοί που έχουν εισοδήματα από δύο πηγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι συνταξιούχοι που συνέχισαν να εργάζονται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μισθωτοί. Οι περισσότεροι από 200.000 φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας βλέπουν τον φόρο στο εκκαθαριστικό να εκτοξεύεται, καθώς το εισόδημα από τη δεύτερη πηγή κατατάσσεται σε υψηλότερο κλιμάκιο και φορολογείται με μεγαλύτερο συντελεστή, ο οποίος φτάνει ακόμη και στο 44%. Οι αυξήσεις των μισθών δεν οδηγούν από μόνες τους και σε αύξηση του ποσού που αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό της εφορίας, καθώς ο αυξημένος φόρος παρακρατείται στην πηγή. Όμως, η αύξηση των μισθών είναι που γεμίζει τα κρατικά ταμεία και μάλιστα σε… πραγματικό χρόνο. Ακριβώς λόγω της άμεσης εφαρμογής της μη τιμαριθμοποιημένης κλίμακας, η ποσοστιαία αύξηση του φόρου είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την όποια αύξηση στον ονομαστικό μισθό.
Οι προσαρμογές των φορο-ορίων με βάση τον πληθωρισμό
Η μη αυτόματη προσαρμογή της φορολογικής κλίμακας με βάση τον πληθωρισμό δεν είναι μια «ελληνική» πρακτική. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο λίγες χώρες προσαρμόζουν τα φορολογικά όρια εισοδήματος για τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, από τις 160 οικονομίες, οι 131 δεν εφαρμόζουν καμία προσαρμογή. Στις υπόλοιπες, οι προσαρμογές γίνονται σε τακτική βάση, αν και μόνο εννέα χώρες διαθέτουν σαφείς και θεσμοθετημένους κανόνες.
Στην Ευρώπη, αυτές οι χώρες είναι η Αυστρία, η Δανία και η Ολλανδία -τρία κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, καθώς και η Σερβία. Άλλα κράτη της Ε.Ε. προσαρμόζουν τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά χωρίς να εφαρμόζουν αυτόματους κανόνες. Αυτό ισχύει για το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Παρόμοιες πολιτικές εφαρμόζουν επίσης η Ουκρανία και η Νορβηγία. Η Ελλάδα έχει… ανάγκη την αύξηση των άμεσων φόρων, καθώς κατατάσσεται χαμηλά στην κατάταξη συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το 2023, οι άμεσοι φόροι στη χώρα μας ανήλθαν στο 10,4% του ΑΕΠ, ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στη 16η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε όρους αναλογίας επί του συνόλου των φορολογικών εσόδων, οι άμεσοι φόροι στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 26,8%, έναντι 34,2% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.-27, αναδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη υψηλή εξάρτηση της ελληνικής φορολογίας από τους έμμεσους φόρους.
Διαβάστε ακόμη:
→Πρωτογενές πλεόνασμα 4,667 δισ. το α’ εξάμηνο – 7,8% πάνω από τον στόχο τα φορο-έσοδα