Skip to main content

Δ. Εμίρης στη «Ν»: «Χρειάζονται γέφυρες ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και τη βιομηχανία»

Ποιος ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στον επιχειρηματικό σχεδιασμό - Ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς μιλάει στη «Ν»

Τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της βιομηχανίας στη χώρα μας, τονίζει ο καθηγητής Δημήτρης Εμίρης, Πρόεδρος του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» και στον Μιχάλη Ψύλο.

«Οι νέες τεχνολογίες στην ελληνική βιομηχανία θα αποδώσουν αν υπάρχει σωστός επιχειρηματικός σχεδιασμός, ανάλυση της αγοράς, επιλογή συνεργασιών και δικτύωση, κατανόηση των προκλήσεων. Εδώ λοιπόν τα Πανεπιστήμια παίζουν καθοριστικό ρόλο», σημειώνει ο κ. Εμίρης.

Ο κ. Δημήτρης Εμίρης, Πρόεδρος του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

«Οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους την πρόκληση της πρόσβασης και της ένταξης νέων τεχνολογιών, στην συνολική τους λειτουργία, όχι μόνο στην παραγωγή. Αυτό βεβαίως απαιτεί επενδύσεις, απαιτεί όμως και τεχνογνωσία. Υπάρχουν προκλήσεις τεχνολογικές, ενεργειακές, οικονομικές, ακόμη και πολιτισμικές που επηρεάζουν την βιωσιμότητα των βιομηχανικών επιχειρήσεων και σίγουρα το μέλλον θα απαιτήσει και από τα Πανεπιστήμια να προάγουν επίκαιρες και εφαρμοσμένες γνώσεις. Αξίζει να αναφέρω ότι το Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς πολύ πρόσφατα ανέπτυξε ένα δυναμικό και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών για να δώσει προοπτικές στους φοιτητές, αλλά κυρίως, για να βοηθήσει την βιομηχανία να εξελιχθεί μέσα από τις προκλήσεις.

Αισιόδοξοι για το μέλλον

Ο καθηγητής Δημ.Εμίρης παραθέτει στοιχεία από πρόσφατες μελέτες του ΣΕΒ και της Alpha Bank: Πρώτον, ο κλάδος της οικονομίας αποφέρει το 10,4% του ΑΕΠ, δεύτερον, η συμβολή της βιομηχανίας στην ανάπτυξη το 2024 ξεπέρασε τον τομέα των υπηρεσιών, τρίτον, το 15,4% των νέων θέσεων εργασίας την τελευταία τριετία προέρχεται από την βιομηχανία και τέταρτον, οι καλύτερα αμειβόμενες θέσεις βρίσκονται στη βιομηχανία. Άρα, η βιομηχανία έχει παρόν, έχει δυναμική και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι έχει και μέλλον. Όμως, το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον απαιτεί εγρήγορση, καλές γνώσεις, ευελιξία και όραμα.

-Ποια κατάσταση αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις στους τομείς των νέων τεχνολογιών, αλλά και τη γνώση στη διοίκηση και ιδιαίτερα στον τομέα της παραγωγής;

Αναμφίβολα, οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις διψούν για στελέχη που συνδυάζουν γνώσεις βιομηχανικής διοίκησης και σύγχρονης τεχνολογίας. Η βιομηχανία άλλωστε είναι το μοναδικό πεδίο όπου συναντώνται η τεχνολογία (ΑΙ, ρομποτική, κλπ.), η καινοτομία, η πληροφορική, η ενέργεια, το περιβάλλον, η διοίκηση (logistics, projects, κλπ.) και η οικονομία. Αν και προσωπικά έχω DNA αμιγώς μηχανικού οφείλω να μοιραστώ ότι ο συνδυασμός τεχνολογικών και διοικητικών γνώσεων είναι μοναδικός και συναρπαστικός. Επομένως, αφενός οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να απορροφήσουν καταρτισμένα στελέχη, αφετέρου οι υποψήφιοι φοιτητές μπορούν να σπουδάσουν κάτι που θα είναι ζητούμενο για δεκαετίες.

Στο Τμήμα μας, δίνουμε μεγάλη έμφαση στη διασύνδεση με την βιομηχανία, οργανώνουμε επιστημονικές ημερίδες, ημέρες καριέρας, εκπαιδευτικές επισκέψεις, φοιτητικά συνέδρια με συμμετοχή επιτυχημένων αποφοίτων μας, πρακτική άσκηση, κλπ. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν γέφυρες μεταξύ Πανεπιστημίου και επιχειρήσεων ήδη από την περίοδο των σπουδών.

«Εξυπνο εργοστάσιο»

– Καθηγητά, μιλάτε συχνά για το «έξυπνο εργοστάσιο». Σε ποιο βαθμό η ΑΙ έχει μπει στην ελληνική βιομηχανία;

Η ΑΙ βιώνει μία περίοδο έντονου ενθουσιασμού και υψηλών προσδοκιών και είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων, όχι μόνο βιομηχανικών, που έχουν εντάξει στα σχέδιά τους, την υιοθέτηση ή την επένδυση κάποιας ενέργειας σχετικής με ΑΙ. Ειδικά στη βιομηχανία, η ΑΙ εισέρχεται σταδιακά, αλλά καθοριστικά. Υπάρχουν ήδη ώριμες εφαρμογές για προγραμματισμό της παραγωγής, τη διάγνωση βλαβών, τη διενέργεια προβλέψεων, το βιομηχανικό σχεδιασμό, κλπ., που έχουν ενσωματωθεί στις επιχειρήσεις. Η περαιτέρω ανάπτυξη ωστόσο δεν έρχεται αυτόματα ούτε κατά παραγγελία. Θα είναι πολύ κρίσιμο να υπάρχει και η αντίστοιχη στελέχωση από άτομα με κατάλληλες γνώσεις της ΑΙ και των εφαρμογών της και σίγουρα αποτελεί πρόκληση για τα Πανεπιστήμια να εμπλουτίσουν και να προσαρμόσουν τα προγράμματα σπουδών τους. Στο Τμήμα μας, ήδη το πράξαμε.

Δαπάνες για την έρευνα

-Αλήθεια, είστε ικανοποιημένος ως Ακαδημαϊκός, με το ποσοστό του ΑΕΠ που δίνεται στη χώρα μας για έρευνα και ανάπτυξη;  

Είναι δεδομένο ότι τα ποσά που διατίθενται για Ε&Α θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα. Μιλώντας όμως για αριθμούς παραβλέπουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι κρίσιμο να γίνει πεποίθηση τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στο κράτος ότι οι δαπάνες σε Ε&Α είναι επενδυτικές και ότι αποτελούν προϋπόθεση για εξέλιξη και πρωτοπορία, διαφορετικά, δεν δημιουργείς κάποιο διακριτό πλεονέκτημα και εξακολουθείς να παραμένεις εξαρτώμενος από τρίτους. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να καταγράψουμε τα αποτελέσματα των ερευνητικών δαπανών και τη διακριτή ανάπτυξη που προέκυψε, να αντιληφθούμε δηλαδή την αποδοτικότητα των «επενδύσεων» αυτών. Τέλος, η δυνατότητα συμπράξεων βιομηχανικών επιχειρήσεων με Πανεπιστήμια, όπως προβλέπεται άλλωστε στα Βιομηχανικά Διδακτορικά, που είναι εξαιρετική ευκαιρία σύμπραξης, να διευκολυνθεί και να ενταθεί. Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις μπορούν να αποκομίσουν πολλά οφέλη από αυτές τις συνέργειες.

«Δίδυμη Μετάβαση»

– Μιλάτε συχνά για τη λεγόμενη «Δίδυμη Μετάβαση» – τον συνδυασμό των Ψηφιακών Δυνατοτήτων και της Βιωσιμότητας…

Η ελληνική βιομηχανία κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα προς τη Δίδυμη Μετάβαση, με διαφορετικό βηματισμό κατά περίπτωση, καθώς ο τύπος της βιομηχανίας, η στελέχωσή της, οι οικονομικές δυνατότητες, κ.λπ., είναι καθοριστικοί παράγοντες. Δεν θα μπορέσουν όλες οι επιχειρήσεις να την επιτύχουν, άλλωστε απαιτεί πολυετή προσπάθεια αλλά και καταρτισμένα στελέχη, θα είναι όμως σημαντικό να το καταφέρει μία κρίσιμη μάζα.

Στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας πρόσφατα αναπτύξαμε το νέο μας Στρατηγικό Σχέδιο θέσαμε ως όραμά μας να καταστούμε το κατ’ εξοχήν κέντρο εκπαιδευτικής και ερευνητικής αριστείας για τη Βιομηχανία του Μέλλοντος (Industry of the Future) με εξειδίκευση στην Ψηφιακή και Βιώσιμη Βιομηχανία, οπότε πράγματι είναι κάτι στην αξία του οποίου πιστεύουμε βαθιά. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι οι σπουδές στο Τμήμα ΒΔΤ είναι μία εξαιρετική προσωπική επένδυση για όσα νέα παιδιά θέλουν να ηγηθούν στη βιομηχανία του μέλλοντος και μάλιστα, με Η ελληνική βιομηχανία μπορεί να έχει μέλλον εάν αναζητήσει σε αυτό το τοπίο τις ευκαιρίες και τις ανάγκες που ανακύπτουν και να κινηθεί με θάρρος προς την καινοτομία