Στις αρχές της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για τον τελωνειακό κώδικα στη Βουλή, με στόχο να αποτελεί νόμο του Κράτους εντός του μήνα.
Κι ενώ η Οικονομική Αστυνομία έχει πιάσει δουλειά ερευνώντας τα «αμαρτωλά» ΑΦΜ που εισέπραξαν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανάψει το «πράσινο φως» στην ΑΑΔΕ για να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία του Οργανισμού. Σχετική διάταξη προβλέπει την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, αποκτώντας πλήρη πρόσβαση σε κτίρια, αρχεία και πληροφορίες για :
- τη διαχείριση ευρωπαϊκών πιστώσεων
- τη στελέχωση του ανθρώπινου δυναμικού,
- την ανάληψη, τον έλεγχο, τη διαχείριση και τις διαδικασίες πληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων
- τον έλεγχο και εκκαθάριση των πάσης φύσεως δαπανών,
- την εκτέλεση των προμηθειών.
Η μη εκπλήρωση ή πλημμελής εκπλήρωση των παραπάνω υποχρεώσεων από τους υπόχρεους φορείς, πέραν των κειμένων πειθαρχικών κυρώσεων, όπου αυτές εφαρμόζονται, επισύρει σε βάρος των υπόχρεων την επιβολή προστίμου από 10.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ για κάθε άρνηση ή παράβαση.
Υπενθυμίζεται ότι η ενσωμάτωση των λειτουργιών του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως το 2ο εξάμηνο του 2026.
Στο νομοσχέδιο εντάσσονται επίσης σειρά διατάξεων που ρυθμίζουν φορολογικές εκκρεμότητες προς όφελος των πολιτών, ενισχύουν τα εργαλεία του κράτους και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και δίνουν κίνητρα σε φορολογικούς κατοίκους άλλων χωρών να επιλέξουν την Ελλάδα (Non Dom). Μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
- Οριζόντια ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ
- Υποχρεωτική πληρωμή των μισθωμάτων μέσω τραπεζικού λογαριασμού
- Σύσταση στην ΑΑΔΕ του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (Μ.Ι.Δ.Α.), το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών και δεδομένων για την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ακινήτων. Το Μητρώο θα αποτελέσει ουσιαστικά το «ψηφιακό μάτι» της Πολιτείας για κάθε ακίνητο. Μέσα από τη διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων του Κτηματολογίου, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΑΑΔΕ και άλλων φορέων θα καταστεί εφικτή η διασύνδεση του συνόλου των πληροφοριών και των δεδομένων που αφορούν στην ιδιοκτησία και στην διαχείριση των ακινήτων (ενοίκια, επιφάνεια, χρήση κλπ). Θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας ατομικός φάκελος για κάθε ακίνητο. Το νέο Μητρώο θα συμβάλει στην ακριβή και ολοκληρωμένη απεικόνιση όλων των δεδομένων που αφορούν τα ακίνητα και θα συμβάλλει περαιτέρω στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
- Πρόβλεψη υπό προϋποθέσεις, προκειμένου διαχειριστές, σύμβουλοι, μέτοχοι και μέλη εταιρειών με συμμετοχή κάτω του 5% να έχουν δυνατότητα να εκδίδουν φορολογική ενημερότητα χωρίς παρακράτηση στο τίμημα και να προβαίνουν σε πωλήσεις ή γονικές παροχές και δωρεές των ακινήτων τους, ακόμα και όταν η εταιρεία με την οποία συνδέονται έχει οφειλές προς το Δημόσιο.
- Εξαίρεση από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία της παροχής από τον εργοδότη για την κάλυψη δαπανών νοσηλείας του εργαζομένου ή συγγενικού του προσώπου.
Αποδοχή άμεσων πληρωμών (όπως του συστήματος IRIS) μέσω χρήσης διασυνδεδεμένου τερματικού πληρωμής (POS) στις λιανικές συναλλαγές και πρόβλεψη αυστηρών προστίμων έως 20.000 ευρώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων. - Δυνατότητα ένταξης των μελών της οικογένειας αλλοδαπών επενδυτών που εγκαθίστανται μόνιμα στη χώρα μας στην εναλλακτική φορολόγηση οποτεδήποτε εντός της 15ετούς παραμονής στην Ελλάδα του αρχικού επενδυτή. Επίσης, δίδεται απαλλαγή από φόρο δωρεάς και κληρονομιάς για την αλλοδαπή περιουσία που καταλείπει σε τρίτους ως δωρεά ή κληρονομιά ο επενδυτής: οι κληρονόμοι και οι δωρεοδόχοι του δεν θα φορολογούνται για την περιουσία αυτή στην Ελλάδα.
- Μειώνεται από τα δέκα στα πέντε έτη ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στην αλλοδαπή Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν εκεί και απέκτησαν κινητή περιουσία, προκειμένου αυτή να απαλλάσσεται από τον φόρο κληρονομιάς στην Ελλάδα.
Παράλληλα, αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για παραβάσεις στη διάθεση και διακίνηση καυσίμων ενώ παράλληλα, εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της υποτροπής. Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ με νέα “έξυπνα δόκανα” στήνει ένα δίκτυο παρακολούθησης της διαδικασίας αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων, με στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.