Από την Τρίτη τέθηκαν σε ισχύ τα νέα αυξημένα ημερήσια όρια συναλλαγών στα 1.000 ευρώ ημερησίως μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS.
Η αναπροσαρμογή των ορίων εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση των ψηφιακών πληρωμών, την ενδυνάμωση της διαφάνειας στις συναλλαγές και την αποτελεσματική καταπολέμηση της αδήλωτης οικονομίας.
Τα ημερήσια όρια διαμορφώνονται πλέον ως εξής:
• Έως 500 ευρώ ημερησίως για μεταφορές χρημάτων μεταξύ ιδιωτών (IRIS P2P)
• Έως 500 ευρώ ημερησίως για πληρωμές από ιδιώτες προς ελεύθερους επαγγελματίες (IRIS P2B)
• Συνολικό ανώτατο ποσό ανά ημέρα: 1.000 ευρώ
Σημειώνεται ότι η υπηρεσία IRIS P2P διατίθεται χωρίς χρέωση για τον αποστολέα, ενώ στην IRIS P2B ισχύει χαμηλή προμήθεια για τον επαγγελματία. Επισημαίνεται ότι οι πληρωμές μέσω IRIS P2B πρέπει να διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά μέσω POS, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η οποία προβλέπει πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Επόμενα Στάδια Εξέλιξης της Υπηρεσίας IRIS
Οι αλλαγές αυτές αποτελούν το πρώτο βήμα μίας ευρύτερης αναβάθμισης των δυνατοτήτων της υπηρεσίας IRIS καθώς :
• Από τον Νοέμβριο του 2025, οι καταναλωτές θα μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές με IRIS σε φυσικά & ηλεκτρονικά καταστήματα, χωρίς όριο ποσού, εφόσον υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
• Από τον Ιανουάριο του 2026, το ημερήσιο όριο για συναλλαγές IRIS P2P αυξάνεται σε 1.000 ευρώ, με ανώτατο μηνιαίο πλαφόν 5.000 ευρώ.
• Την ίδια ημερομηνία, το ημερήσιο όριο για IRIS P2B αυξάνεται επίσης στα 1.000 ευρώ, επιτρέποντας συνολικές μηνιαίες πληρωμές έως 31.000 ευρώ.
Τα πρόστιμα
Όσες επιχειρήσεις, από την 1η Νοεμβρίου, δεν έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση των POS με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσες τηρούν απλογραφικό και 20.000 ευρώ εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Tα παραπάνω πρόστιμα μειώνονται κατά 50% όταν επιβάλλονται σε χρήστες τερματικών «EFT/POS» που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων. Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και την εναρμόνισή του με τον ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα, του οποίου η κατάθεση αναμένεται σύντομα στη Βουλή.
Από τα μέσα του 2026, επεκτείνεται η δυνατότητα αποστολής χρημάτων μέσω IRIS P2P και προς ιδιώτες στο εξωτερικό, σε χώρες που συμμετέχουν στο διατραπεζικό δίκτυο EuroPA (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Ανδόρρα).
Το 2024 πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές συνολικής αξίας άνω των 6,1 δισ. ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί σε 57,3 εκατομμύρια διατραπεζικές συναλλαγές, αυξημένες κατά 137% σε σχέση με το 2023.
Σήμερα, περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια πολίτες χρησιμοποιούν την υπηρεσία IRIS P2P, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια εντός του έτους. Παράλληλα, πάνω από 565.000 επαγγελματίες χρησιμοποιούν την υπηρεσία IRIS P2B, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της αγοράς.
Στο IRIS Commerce έχουν ήδη ενταχθεί 8.000 επιχειρήσεις και ηλεκτρονικά καταστήματα, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς η αποδοχή πληρωμών μέσω IRIS θα καταστεί υποχρεωτική για όλο το λιανεμπόριο.