Skip to main content

Έκρηξη στο κόστος φύλαξης/απασχόλησης παιδιών στην Ελλάδα – Πόσο θα φτάσει μέχρι το 2035

Αυξήθηκε 75% από το 2012 έως το 2022 και προβλέπεται να κάνει άλμα σε 10 χρόνια από τώρα

Το κόστος φύλαξης παιδιών, ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα για τις οικογένειες, εκτοξεύεται παγκοσμίως. Και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη της εταιρείας Remitly.

Η έρευνα καταγράφει τις αυξήσεις στο κόστος φύλαξης/απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας για τους γονείς (αφού αφαιρεθούν τα όποια κρατικά επιδόματα) σε βάθος δεκαετίας. Παρουσιάζει δε εκτιμήσεις για την πορεία τους ως το 2035.

Ουσιαστικά το με τον όρο childcare στην έρευνα εννοούνται:

  • Φύλαξη (μπέιμπι σίτινγκ στο σπίτι ή ιδιωτικές δομές)
  • Βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • Ιδιωτικά κέντρα δημιουργικής απασχόλησης

Για την Ελλάδα, τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά:

  • Το 2012, το ετήσιο κόστος φύλαξης ήταν 811 δολάρια.
  • Το 2022 είχε ανέλθει στα 1.419 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 75% – τη δεύτερη υψηλότερη παγκοσμίως.
  • Μέχρι το 2035, το κόστος προβλέπεται να φτάσει τα 2.183 δολάρια ετησίως, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Αν και το απόλυτο ποσό παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες, η ταχύτητα της αύξησης φανερώνει μια σοβαρή επιδείνωση της πρόσβασης σε προσιτή παιδική μέριμνα – ένα πρόβλημα που συχνά αγνοείται στον δημόσιο διάλογο.

Η Αυστραλία κατέχει την πρωτιά, με αύξηση 112% στο κόστος φύλαξης σε δέκα χρόνια, και προβλεπόμενο κόστος άνω των 15.000 δολαρίων το 2035.

Στην Ελλάδα, η επιβάρυνση αναδεικνύεται ακόμη πιο έντονη όταν συνυπολογιστεί η χαμηλή αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και οι μειωμένες κρατικές υποδομές για προσχολική φροντίδα, ειδικά εκτός αστικών κέντρων.

Η ανατροπή στην εξίσωση οικογένεια–εισόδημα

Η έρευνα της Remitly δείχνει ότι η αύξηση του κόστους παιδικής μέριμνας ξεπερνά κατά πολύ τον ρυθμό του πληθωρισμού στις περισσότερες χώρες. Επισημαίνεται ότι:

  • Στην Ουγγαρία, την Πορτογαλία και την Ισπανία παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα συνολικά οικογενειακά κόστη, κατά 110%, 99% και 78% αντίστοιχα.
  • Η Αυστραλία αναδεικνύεται ως η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κόστους φύλαξης σε σχέση με το εισόδημα.
  • Οι προβλέψεις δείχνουν πως οι ΗΠΑ θα εξελιχθούν στη χώρα με το ακριβότερο κόστος ανατροφής παιδιού έως το 2035, παρά το γεγονός ότι η ανατίμηση της τελευταίας δεκαετίας (48%) ήταν σχετικά μικρότερη.

Και στην Ελλάδα;

Η έκρηξη του κόστους φύλαξης στην Ελλάδα έρχεται να προστεθεί στις ήδη υψηλές πιέσεις στα νοικοκυριά, με τη στέγαση, την ενέργεια και τα τρόφιμα να αποτελούν τρεις ακόμη βασικούς τομείς ακριβών καθημερινών δαπανών.

Η ενίσχυση του δικτύου παιδικών σταθμών, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης (τόσο τυπικής όσο και ειδικής αγωγής) οφείλει να είναι προτεραιότητα.

.