Skip to main content

Κ. Πιερρακάκης: Να κινηθούμε γρήγορα για το ψηφιακό ευρώ – 5 ευκαιρίες και μία απειλή

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Δεν πρόκειται μόνο για μια τεχνολογική συζήτηση — είναι μια στρατηγική συζήτηση» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Τη στήριξη της Ελλάδας στη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για ένα θέμα που υποστηρίξαμε από την αρχή, καθώς, ειδικά στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε περαιτέρω τη νομισματική μας κυριαρχία» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Μία απειλή και πέντε ευκαιρίες

«Υπό αυτό το πρίσμα, βλέπουμε ότι έχουμε μπροστά μας μία απειλή και πέντε ευκαιρίες σε σχέση με το ψηφιακό ευρώ» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε: «Διότι στο τέλος της ημέρας, δεν πρόκειται μόνο για μια τεχνολογική συζήτηση — είναι μια στρατηγική συζήτηση».

«Η απειλή, για να το πω ευθέως, είναι το να μην το κάνουμε αρκετά γρήγορα. Πρέπει να μην χάσουμε χρόνο, διότι η ψηφιοποίηση στις πληρωμές και το νομισματικό σύστημα θα συμβεί και πρέπει να συμβεί αρκετά γρήγορα. Γι’ αυτόν τον λόγο, υποστηρίζουμε πλήρως τον καθορισμό συγκεκριμένου στόχου για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους. Πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί έως τότε» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τις πέντε ευκαιρίες, τόνισε πως κατά τη γνώμη του είναι προφανείς:

  1. Περαιτέρω ψηφιοποίηση των πληρωμών. «Συμφωνώ με πολλούς συναδέλφους που μίλησαν πριν ότι οι ψηφιακές πληρωμές πρέπει να συμπληρώνουν τα μετρητά, όχι να τα αντικαταστήσουν πλήρως. Παράλληλα, τα οφέλη της ψηφιοποίησης των πληρωμών είναι προφανή σε πολλές χώρες — και σίγουρα στη δική μου. Αν συγκρίνετε την κατάσταση φοροδιαφυγής στην Ελλάδα πριν από 10 χρόνια με σήμερα, οφείλεται στις ψηφιακές πληρωμές το ότι καταφέραμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και να κατακτήσουμε τα δύο τρίτα του κενού στον ΦΠΑ. Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ψηφιακές πληρωμές» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
  2. Ενίσχυση της νομισματικής μας κυριαρχίας. «Σήμερα, χρησιμοποιούμε κυρίως μη ευρωπαϊκά συστήματα πληρωμών εντός της αγοράς μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε τα δικά μας εθνικά συστήματα. Ορισμένες χώρες το έχουν ήδη κάνει — η Ελλάδα διαθέτει το σύστημα IRIS. Υπάρχει διαλειτουργικότητα μεταξύ μας, αλλά το ψηφιακό ευρώ έχει και νομισματική διάσταση, πέρα από το σκέλος των πληρωμών, που είναι πολύ κρίσιμη, και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτήν» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
  3. Χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση. «Πρέπει να προσφέρουμε μια μηδενικού κόστους εναλλακτική επιλογή στα ξένα συστήματα πληρωμών — και το ψηφιακό ευρώ μπορεί να είναι αυτή η εναλλακτική λύση» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης.
  4. Ιδιωτικότητα. «Δεν είναι απειλή, αλλά ευκαιρία. Μπορούμε να διασφαλίσουμε καλύτερους όρους προστασίας της ιδιωτικότητας. Ίσως όχι πλήρη ανωνυμία όπως τα μετρητά, αλλά σίγουρα καλύτερους όρους από τα υφιστάμενα μη ευρωπαϊκά συστήματα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
  5. Κίνητρο για καινοτομία και αποδοτικότητα. «Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργήσει ως σήμα υπέρ της καινοτομίας στις πληρωμές, συμβάλλοντας στον ευρύτερο ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Καταλήγοντας, τόνισε πως «δεν πρόκειται για τεχνολογική αλλά για στρατηγική συζήτηση. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα».