Skip to main content

Μυτιληναίος – Ντράγκι: Γιατί η Ευρώπη δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή – Πώς θα αλλάξει αυτό

eurokinissi

Ο καθοριστικός ρόλος της ενέργειας

Την ανάγκη ανάληψης ενός πρωταγωνιστικού ρόλου εκ μέρους της Ε.Ε. και της Κομισιόν ως «μονόδρομο» στους «χαλεπούς καιρούς» που ζούμε υπογράμμισαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι.

Αυτά διημείφθησαν στο συνέδριο του Economist. Η συζήτηση κινήθηκε σε στρατηγικούς άξονες, όπου αμφότεροι, ωστόσο, ξεχώρισαν την κρισιμότητα του ενεργειακού κόστους και της ενέργειας, που μέχρι και σήμερα συνεχίζει να αποτελεί «μήλον της Έριδος», τροφοδοτώντας σειρά πολεμικών συγκρούσεων ανά την υφήλιο, όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πάσχει εν τη γενέσει του, όπως ανέδειξε ο κ. Ντράγκι και συμφώνησε ο πρόεδρος της Eurometaux. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, η «ήπια ισχύς» στον κόσμο υποχώρησε και τώρα είναι η «σκληρή δύναμη» (hard power) που μετράει. Η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ προετοιμασμένη να παίξει σκληρό ρόλο, εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος. «Και έτσι πλέον στην πρώτη γραμμή δεν βρίσκεται η Ευρώπη με τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία».

Η Ε.Ε. να επανεφεύρει τον εαυτό της

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι «η Ε.Ε. θα πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της», διευκρινίζοντας μάλιστα ότι τα προβλήματα για την «έλλειψη ισχύος» της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή δεν ξεκίνησαν με την αλλαγή σκυτάλης στην αμερικανική διοίκηση, παρά αρκετά νωρίτερα, με την έλευση Ντόναλντ Τραμπ απλώς να επιταχύνει εξελίξεις και καταστάσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι δύο άντρες ξεχώρισαν το ζήτημα της ενέργειας, όπως προαναφέρθηκε, ως μία από τις βασικές παραμέτρους για μια αποτελεσματική «ευρωπαϊκή απάντηση» σήμερα, με τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα να αποκαλύπτουν την «ένδεια» της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών είναι απαραίτητες όχι μόνο για λόγους κλιματικής ουδετερότητας αλλά και για να κατοχυρωθεί η ενεργειακή αυτονομία της ηπείρου.

«Χάσαμε, μείναμε πίσω -και ιδίως στο ζήτημα της παραγωγικότητας», σχολίασε με τη σειρά του ο κ. Μυτιληναίος, προσδιορίζοντας την ενέργεια ως τον πρώτο και πιο κρίσιμο παράγοντα σε αυτή την υστέρηση. Όπως τόνισε, η Ευρώπη σε αυτό το «παιχνίδι» -που, όπως είπε, δεν είναι απλώς παιχνίδι- είναι «ο μεγάλος χαμένος».

Αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε ότι είναι πλέον ο νούμερο ένα παραγωγός ενέργειας στον κόσμο και υπογράμμισε ότι «η ενέργεια είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα». Έθεσε το ρητορικό ερώτημα «ποιος θα λύσει αυτό το πρόβλημα;» και διερωτήθηκε αν υπάρχουν οι ηγέτες στην Ευρώπη που μπορούν να το κάνουν, καταλήγοντας με την απάντηση: «Δεν νομίζω».