Skip to main content

ΤτΕ: Στο 2,5% ο πληθωρισμός για την Ελλάδα το 2025

EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Αυξημένη η πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, εκτιμούν οι αγορές

Ο πληθωρισμός για το 2025 στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί πάνω από το όριο του 2%, στο 2,5%, σύμφωνα με την ανανεωμένη οικονομική ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ εκτιμάται από τις αγορές ακόμα μία μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ έως το τέλος του 2025.

Ο πληθωρισμός σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Ελλάδα

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ΤτΕ για τον πληθωρισμό, στην Ευρωζώνη, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,9% τον Μάιο του 2025 από το 2,2% του Απριλίου. Αυτό συνέβη λόγω της μείωσης του πληθωρισμού των υπηρεσιών και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση του πληθωρισμού των επεξεργασμένων τροφίμων. Ομοίως, ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς ενέργεια και τρόφιμα) μειώθηκε στο 2,3% από 2,7% λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού των υπηρεσιών. Τα τελευταία νούμερα αντανακλούν την προς τα κάτω ομαλοποίηση του ρυθμού του πληθωρισμού που ταυτίζονται με τη χρονική περίοδο των διακοπών του Πάσχα το 2025.

Για την Ελλάδα πιο συγκεκριμένα, ο ονομαστικός πληθωρισμός σημείωσε αύξηση. Πιο αναλυτικά αυξήθηκε στο 3,3% τον Μάιο του 2025 από το 2,6% τον Απρίλιο, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων και του πληθωρισμού των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, αλλά και λόγω του λιγότερο αρνητικού ρυθμού πληθωρισμού της ενέργειας. Ομοίως, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,0% από 3,8%, γεγονός που αποδίδεται στη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών. Επίσης, ο δομικός πληθωρισμός παρουσιάζει σημαντική θετική διαφορά από τη ζώνη του ευρώ, η οποία διευρύνθηκε περαιτέρω τον Μάιο 2025.

Στις ΗΠΑ, από την άλλη, σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε για πρώτη φορά σε πέντε μήνες στο 2,4% τον Μάιο του 2025, από το 2,3% που κατέγραψε τον Απρίλιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 2,8%.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στη Ευρωζώνη και την Ελλάδα έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΕΚΤ για τον Ιούνιο του 2025, παρατηρεί η ΤτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι για τη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,0% το 2025 και 1,6% το 2026, πριν επιστρέψει στο 2,0% το 2027. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την Ελλάδα, αναμένεται ότι για την ίδια περίοδο θα παραμείνει πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% σε 2,5%, 2,1% και 2,4% τις αντίστοιχες χρονιές. Η αύξηση το 2027 σχετίζεται με τα νέα μέτρα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, εκτιμά η ΤτΕ.

Τα επιτόκια και οι εκτιμήσεις

Όσον αφορά τους χρηματοπιστωτικούς δείκτες, η ΤτΕ παρατηρεί στη νέα της έκθεση, ότι ο εκτιμώμενος μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός, όπως αποτυπώνεται στην αγορά της Ευρωζώνης, βρίσκεται σταθερά σε επίπεδα κάτω του 2% και έπεσε ακόμη χαμηλότερα εν μέσω χαμηλότερων από τα προβλεπόμενα στοιχείων για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ. Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται. Κι αυτό γιατί η αύξηση της πραγματικής συνιστώσας των ονομαστικών αποδόσεων, εν μέσω ισχυρότερων από τα αναμενόμενα οικονομικών στοιχείων, αντιστάθμισε την πτώση του εκτιμώμενου πληθωρισμού.

Στις ΗΠΑ από την άλλη, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν επίσης, λόγω της αύξησης της πραγματικής συνιστώσας. Παράλληλα, ο εκτιμώμενος ρυθμός πληθωρισμού της αγοράς, ο οποίος αποκλίνει σημαντικά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα από τον στόχο του 2%, δεν φαίνεται να μεταβλήθηκε ουσιαστικά.

Παράλληλα, η ΤτΕ γράφει στην έκθεσή της, οι αγορές αναμένουν περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ, ενώ οι προσδοκίες των επενδυτών σχετικά με το επίπεδο των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2025 αυξήθηκαν κάπως σε σύγκριση με ένα μήνα πριν.

Επίσης, με αφορμή την μείωση της 5ης Ιουνίου των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η ΤτΕ αναφέρει ότι οι αγορές αναμένουν με σχεδόν βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ενώ δίνει 79% πιθανότητα ότι θα υπάρξει περεταίρω μείωση των επιτοκίων, της τάξης των 25 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του 2025. Το ενδεχόμενο μια επιπρόσθετης μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης θεωρείται πλέον απίθανο (25% πιθανότητα δεύτερης μείωσης επιτοκίου μέχρι το τέλος του 2025, ποσοστό που ήταν στο 48% στις 6 Μαΐου)

Στην Αμερική από την άλλη, η Fed διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο των κεφαλαίων της (FFR) για όλο το 2025 μέχρι σήμερα, παρατηρεί η έκθεση της ΤτΕ, μετά από μειώσεις επιτοκίων κατά συνολικά 75 μονάδες βάσης το 2024. Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκιά της στο σημερινό εύρος 4,25%-4,50% στην συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (Federal Open Market Committee/ FOMC) του Ιουνίου, ενώ μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη, αναμένονται στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Πριν από ένα μήνα αναμένονταν τρεις μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους (η πιθανότητα για τρίτη μείωση επιτοκίων είναι 20% τώρα έναντι 74% πριν από ένα μήνα).