Skip to main content

Τι σημαίνει η νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ για τα δάνεια στην Ελλάδα – Ποιοι θα πάρουν «ανάσα»

Πού αναμένονται μειώσεις

Η όγδοη διαδοχική μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις ήρθε όπως είχε προβλεφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το κύριο επιτόκιο που επηρεάζει και μείωσε τελικά η ΕΚΤ είναι αυτό της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, καθώς είναι εκείνο με το οποίο η κεντρική τράπεζα δίνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Η μείωση ή όχι αυτού εξαρτάται από την επικαιροποιημένη αξιολόγηση της ΕΚΤ για τις προοπτικές του πληθωρισμού, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,0% το 2025, 1,6% το 2026 και 2,0% το 2027.

Γιατί όμως συμβαίνουν αυτές οι διαδοχικές μειώσεις και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της μείωσης αυτής στα ελληνικά δάνεια.

Γιατί οι διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων

Μετά από οχτώ διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων, η ΕΚΤ αναφέρει ότι πλέον βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο σχετικά με την πορεία της οικονομίας του ευρώ και της νομισματικής πολιτικής ύστερα από ένα σπιράλ οικονομικών σοκ.

«Ολοκληρώσαμε έναν κύκλο νομισματικής πολιτικής που απαντούσε στα οικονομικά σοκ, την πανδημία, την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, και την ενεργειακή κρίση», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την συνέντευξη Τύπου.

Πιο συγκεκριμένα, οι προς τα κάτω αναθεωρήσεις αντανακλούν κυρίως τις υποθέσεις για χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και ισχυρότερο ευρώ.

Από την άλλη, τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν στην «Ν» ότι οι διαδοχικές μειώσεις αποτυπώνουν ίσως και ένα φόβο να αποτραπεί το ενδεχόμενο της οικονομικής στασιμότητας ιδιαίτερα μπροστά στους δασμούς του Τραμπ, την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την ραγδαία είσοδο νέων τεχνολογιών που αλλάζει το οικονομικό τοπίο άρδην.

Πώς θα επηρεαστούν τα ελληνικά δάνεια

Πηγές αναφέρουν στην  «Ν» ότι αυτά τα δάνεια που θα επηρεαστούν περισσότερο από την όγδοη διαδοχική μείωση από την ΕΚΤ είναι τα επιχειρηματικά και ιδίως τα μεγάλα επιχειρηματικά, ενώ ακολουθούν και τα στεγαστικά και καταναλωτικά με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πτώση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα επηρεάσει περισσότερο τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς θα δημιουργήσει συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού ανάμεσα στις τράπεζες για να κρατήσουν τους μεγάλους πελάτες/επιχειρήσεις.

Έτσι, θα αναγκαστούν να ρίξουν όλο και περισσότερο τα επιτόκια στους ώστε να μην χάσουν τους μεγάλους δανειολήπτες. Συνεπώς, τα δάνεια θα είναι πιο ελκυστικά και φθηνά και άρα, οι επιχειρήσεις θα μπορούν πιο εύκολα να δανειστούν με την προσδοκία, εκτιμούν οι πηγές, μιας ακόμα επικείμενης πτώσης των επιτοκίων έως το τέλος του έτους.

Για το τελευταίο ωστόσο, δεν είναι τίποτα βέβαιο καθώς όπως δήλωσε και η Πρόεδρος της ΕΚΤ κατά τη συνέντευξη Τύπου, το ΔΣ της ΕΚΤ θα αξιολογεί την πορεία των επιτοκίων με βάση τα δεδομένα που έχει διαθέσιμα τη δεδομένη στιγμή σε κάθε επόμενη συνεδρίαση. Έτσι, για τις επιχειρήσεις, η μείωση των επιτοκίων σημαίνει αύξηση των επενδύσεων και της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Για τα νοικοκυριά και τα φυσικά  πρόσωπα, οι εκτιμήσεις μιλούν για μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων ή και των καταναλωτικών σε ένα πιο μικρό βαθμό όμως από ό,τι θα ισχύσει για τα επιχειρηματικά. Φυσικά, θα επηρεαστούν μόνο τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, και όχι με σταθερό.

Μικρό καλάθι στα στεγαστικά δάνεια

Από την άλλη, λέγεται ότι στα στεγαστικά δάνεια έχει ήδη απορροφηθεί, αν όχι όλο, ένα μεγάλο μέρος της πτώσης των επιτοκίων.

Δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα το πόσο γρήγορα θα ενσωματωθεί αυτή η πτώση στα ελληνικά δάνεια και σε ποιο βαθμό ακριβώς θα τα επηρεάσει.

Εκτιμάται ότι η προσαρμογή γίνεται ένα μήνα μετά την ισχύ των νέων μειώσεων, οι οποίες με βάση την ανακοίνωση της ΕΚΤ θα ισχύουν από τις 11 Ιουνίου.