«Η νέα έξαρση του πληθωρισμού τον Μάιο στην Ελλάδα, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρωζώνη σημειώνεται αποκλιμάκωση κάτω από το όριο του 2%, αποτελεί άλλη μία ηχηρή προειδοποίηση», αναφέρει ο τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
«Η αγορά λειτουργεί με στρεβλώσεις και έντονα ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά, τα οποία πληρώνει κάθε μήνα ο πολίτης με ακριβότερα τρόφιμα και υπηρεσίες», προσθέτει η Χαριλάου Τρικούπη.
Σχολιάζοντας την έκθεση της Eurostat, σημειώνει: «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3,3% τον Μάιο του 2025, έναντι 2,6% τον Απρίλιο και 2,4% τον Μάιο του 2024».
«Την ίδια στιγμή, στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται συστηματικά. Ο δομικός πληθωρισμός –ειδικά στον κλάδο των υπηρεσιών– επιμένει σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα, φανερώνοντας πως το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε ”παροδικούς” ή ”εποχικούς” λόγους. Μεταφορές, στέγαση, αναψυχή και εκπαίδευση, κατέγραψαν σημαντική αύξηση 5,1% για έναν ακόμα μήνα. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι και στον τομέα των τροφίμων που η κατάσταση έμοιαζε πιο σταθεροποιημένη –και παρά τη μείωση των τιμών ενέργειας– παρατηρούνται νέες ανατιμήσεις: από 1,7% τον Απρίλιο σε 2,8% τον Μάιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση «αποτυγχάνει να ελέγξει την αισχροκέρδεια»
«Όσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτυγχάνει να ελέγξει την αισχροκέρδεια και να διαμορφώσει ένα συνεκτικό πλαίσιο εποπτείας της αγοράς, η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε σταθερή πορεία απόκλισης από τα επίπεδα ζωής των πιο ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.