Skip to main content

Νέα κίνητρα σε συνεπείς οφειλέτες της εφορίας: Τι θα γίνει με κρατήσεις και ακατάσχετο λογαριασμών

tax time - ώρα για πληρωμή φόρων
Η ώρα της ρύθμισης για τους μεγαλοοφειλέτες έφτασε.

Το σχέδιο για αύξηση της είσπραξης των χρεών

Νέα μέτρα που στοχεύουν στη συμμόρφωση των φορολογούμενων αλλά κυρίως να μπει φρένο στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών.

Ειδικότερα, μετά τις βελτιώσεις στους κανόνες για την απώλεια των ρυθμίσεων οφειλών και την αναστολή των ποινικών διώξεων για όσους έχουν ρυθμισμένες οφειλές άνω των 100.000 ευρώ και εξυπηρετούν κανονικά τις ρυθμίσεις τους, εξετάζεται μείωση των κρατήσεων για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αλλά και σταδιακό ξεκλείδωμα δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις αλλαγές στο καθεστώς της φορολογικής ενημερότητας σχεδιάζεται να υπάρξει μείωση των ποσοστών παρακράτησης για συνεπείς οφειλέτες σε περίπτωση που ζητούν το αποδεικτικό για πώληση ακινήτου, ή για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το ισχύον καθεστώς η Εφορία μπορεί να κρατήσει ακόμα και το 70% των χρημάτων που θα εισπράξει ο φορολογούμενους, με ρυθμισμένες οφειλές, από το τίμημα πώλησης ενός ακινήτου, προκειμένου να καλυφθεί δόση ή δόσεις όπως έχουν καθοριστεί από το σχετικό πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

Το ανωτέρω λοιπόν ποσοστό έχει μπει ήδη στην ατζέντα των προς εξέταση θεμάτων του οικονομικού επιτελείου, με τις προτάσεις μάλιστα να συγκλίνουν στο να επιβραβεύονται με μειωμένα ποσοστά παρακράτησης επί των τιμημάτων πώλησης των ακινήτων τους, οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένα χρέη οι οποίοι είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων των ρυθμίσεών τους.

Ξεκλείδωμα τραπεζικών λογαριασμών

Ταυτόχρονα, ανοίγει εκ νέου και ο φάκελος για το σταδιακό «ξεκλείδωμα» των δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών, αφού αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη ρύθμιση η οποία προβλέπει σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου όριο των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες, αλλά παραμένει στα χαρτιά από το 2019.

Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τη διάταξη, που έχει ήδη ψηφιστεί, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Το ακατάσχετο ποσό του τραπεζικού λογαριασμού αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλλει δυο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητά εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα, με βάση και τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από το σύνολο των 109,7 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών μόνο τα 3,743 δις ευρώ (ποσοστό 3,4%) έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης, λόγος για τον οποίο άλλωστε και εξετάζονται εκ νέου οι δυνατότητες για περαιτέρω διευκολύνσεις ή ακόμη και επιβράβευση των συνεπών οφειλετών της Εφορίας. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ άλλωστε από το ρυθμισμένο υπόλοιπο προκύπτει ότι στις κατηγορίες οφειλής μέχρι 300.000 ευρώ συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία του ρυθμισμένου υπολοίπου ήτοι 64,9% (2,43 δις. ευρώ), ενώ στις κατηγορίες οφειλής άνω των 300.000 ευρώ συγκεντρώθηκε το 35,1% του ρυθμισμένου υπολοίπου, ήτοι 1.312,9 δις. ευρώ.

Νέα στρατηγική είσπραξης

Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό και η ΑΑΔΕ υιοθετεί, από το 2026, νέα στρατηγική για την είσπραξη των εσόδων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μέσω της άμεσης και αποτελεσματικότερης διαχείρισής τους, με τα πρώτα πάντως βήματα να γίνονται εντός του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, να συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα στο προφίλ κάθε φορολογούμενου, να ενημερώνει συνεχώς τους οφειλέτες και να λαμβάνει μέτρα ανάλογα με το προφίλ και την ηλικία του χρέους. Βασικός στόχος θα είναι να κατηγοριοποιηθούν οι οφειλέτες και να εξειδικευτούν οι δράσεις διαχείρισης χρέους ακολουθώντας τη μεθοδολογία PARE (Payment capacity-Attitude-Recency-Event).

Στο πλαίσιο της ολομέτωπης «επίθεσης» για να εισπραχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσό από τη δεξαμενή των οφειλών, τηλεφωνήματα από την ΑΑΔΕ θα λάβουν το επόμενο διάστημα 60.000 οφειλέτες που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ταυτόχρονα θα αναπτύξει προγνωστικά μοντέλα εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών και θα εκκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο οφειλών.

Το όπλο του Eispraxis

Στο πλαίσιο φυσικά αυτό το βασικότερο ρόλο θα παίξει το σύστημα Eispraxis που σκιαγραφεί το προφίλ των οφειλετών, κάνει χρήση νέων μεθόδων –τεχνολογιών και αντλεί πληροφορίες από τα πληροφοριακά συστήματα το Taxis, το Elenxis , το ΓΕΜΗ και άλλα δημόσια συστήματα, με στόχο τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου της οφειλής.

Ο φάκελος αυτός θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για όλα τα μέτρα είσπραξης της οφειλής που έχουν ληφθεί και για τις ενέργειες που έχουν γίνει. Έχοντας θέσει σε πλήρη εφαρμογή το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα Eispraxis, έχει βάλει στο στόχαστρο όλους εκείνους που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα ή διαθέτουν υψηλές καταθέσεις, δεν ανταποκρίνονται στα καλέσματα της εφορίας και δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους προς το κράτος.

Με βάση το φάκελο, η ΑΑΔΕ, σε περιοδική βάση θα αξιολογεί τη συμπεριφορά των οφειλετών ενώ θα διενεργεί έλεγχο και επαναξιολόγηση τουλάχιστον του 70% των υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών για τα τελευταία πέντε χρόνια εντός του έτους.