Skip to main content

Στεγαστικό: Αντικίνητρα για τα κλειστά ακίνητα

ΙΝΤΙΜΕ

Τα μέτρα τόνωσης της προσφοράς που δρομολογούνται για να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

«Στροφή» της στεγαστικής πολιτικής σε μέτρα τόνωσης της προσφοράς ακινήτων προγραμματίζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα ανατιμήσεων στις τιμές πώλησης ακινήτων, που αυτόματα επηρεάζει και το ύψος των ενοικίων.

H προσοχή επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των κλειστών ακινήτων, με τον πρωθυπουργό να βάζει από χθες στη δημόσια συζήτηση και το θέμα αντικινήτρων προκειμένου να μην κρατιούνται τα ακίνητα εκτός αγοράς. Οι αποφάσεις για το ποια θα είναι τα μέτρα τόνωσης της προσφοράς στέγης θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο στη ΔΕΘ, ενώ η ΑΑΔΕ προωθεί την πλήρη καταγραφή των κλειστών ακινήτων ώστε τα προωθούμενα μέτρα να σχεδιαστούν επί πραγματικών δεδομένων και όχι με βάση την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία αποτυπώνει τα προ τετραετίας στοιχεία και χωρίς να υπάρχει η «πιστοποίηση» της φορολογικής δήλωσης.

Η κριτική στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος αφορά το ότι εστιάζουν κυρίως στη ζήτηση και όχι στην προσφορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», το οποίο ενισχύει την αγοραστική δύναμη των υποψήφιων αγοραστών γι’ αυτό και «κατηγορείται» ότι οδήγησε σε αυξήσεις τιμών στην περίμετρο των ακινήτων που καλύπτει. Μέτρο τόνωσης της ζήτησης είναι ουσιαστικά και η επιδότηση ενοικίου που εξαγγέλθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση με στόχο να ενεργοποιηθεί από τον προσεχή Νοέμβριο.

Την ανάγκη στροφής στα μέτρα ενίσχυσης της προσφοράς επισήμανε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Η προσοχή μας, ως προς την προσφορά, θα στραφεί πολύ περισσότερο στο πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το δυναμικό, το χτισμένο δυναμικό το οποίο έχουμε» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για πρώτη φορά έβαλε στη δημόσια συζήτηση και θέμα αντικινήτρων διατήρησης των ακινήτων ως κλειστών. Χαρακτηριστική η αποστροφή του στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΣΚΑΙ: «Με κατάλληλα εργαλεία χρηματοδοτικά, κίνητρα και αντικίνητρα για το πώς κάποιος δεν θα κρατάει το σπίτι του κλειστό. Κάντε λίγο υπομονή. Νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει».

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Η πιο αξιόπιστη καταγραφή των κλειστών ακινήτων αυτή τη στιγμή είναι αυτή που έγινε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο πλαίσιο της απογραφής πληθυσμού και ακινήτων. Εκεί «μετρήθηκαν» 793.884 κενά ακίνητα. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι η ΕΛΣΤΑΤ εντάσσει στο δείγμα και τα εξοχικά. Έτσι, αν απομονωθούν τα ακίνητα για τα οποία δηλώνουν οι ιδιοκτήτες τους ότι μπορεί να διατεθούν για ενοικίαση ή για πώληση, αυτομάτως ο αριθμός πέφτει στα 466.389. Επίσης, αυτά είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Στην Αττική, που εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα στέγασης, τα διαθέσιμα για ενοικίαση κλειστά ακίνητα είναι μόλις 130.500 και τα αντίστοιχα για πώληση 21.442.

Η πλατφόρμα ΜΙΔΑ (Μητρώο Ιδιοκτησίας Ακινήτων) της ΑΑΔΕ θα επιτρέψει την πλήρη απογραφή των κλειστών ακινήτων, καθώς κάθε ιδιοκτήτης θα κληθεί να επιβεβαιώσει τη χρήση των ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία του. Το αν ένα ακίνητο είναι πράγματι κλειστό ή όχι θα ελέγχεται, μάλιστα, μέσα από διασταυρώσεις που θα γίνονται με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η καταγραφή θα αναζητηθούν τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για το άνοιγμά τους, ανάλογα και με το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Στοχευμένες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση κλειστών ακινήτων

Ειδικά μέτρα θα ληφθούν:

  1. Για τα κλειστά ακίνητα που ανήκουν στις τράπεζες, αλλά και στις εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας -εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 25.000- έχει ήδη συζητηθεί το ενδεχόμενο να βρεθεί τρόπος «μετάθεσης» του κόστους για την τακτοποίηση των ακινήτων, ώστε η καταβολή του να μην είναι προϋπόθεση για την αξιοποίηση του ακινήτου.
  2. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα κλειστά ακίνητα που ανήκουν στο ίδιο το Δημόσιο. Η διαδικασία απογραφής προχωρά με στόχο όπου ξεκαθαρίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το ακίνητο να διατίθεται για αξιοποίηση.
  3. Για τα κλειστά ακίνητα που ανήκουν στους ιδιώτες, μένει να εξειδικευτεί το πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός. Στο τραπέζι είναι και η επανεξέταση των κριτηρίων στα διάφορα μέτρα που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όπως η επιδότηση για την ανακαίνιση κλειστών ακινήτων, η φορολογική απαλλαγή (σ.σ.: απαλλάσσεται του φόρου όποιος αξιοποιήσει κλειστό ακίνητο το οποίο έχει παραμείνει κλειστό επί μια τριετία κ.λπ.).

Στο πλαίσιο της αύξησης της προσφοράς ακινήτων, εντάσσεται και το μέτρο της «κοινωνικής αντιπαροχής». Ο πρωθυπουργός μίλησε για κατά προτεραιότητα αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού ακινήτων, διότι η κοινωνική αντιπαροχή θα χρειαστεί χρόνο για να προσθέσει τα πρώτα ακίνητα στην αγορά.

Επίσης, σημαντικό ζήτημα αποτελεί το ξεκαθάρισμα του τοπίου όσον αφορά τους όρους δόμησης τόσο στους οικισμούς (σ.σ.: οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα) όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς η αβεβαιότητα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό επηρέασε αρνητικά τους δείκτες της οικοδομικής δραστηριότητας.