Την ανάγκη να τεθεί η στήριξη του εμπορίου σε επίπεδο εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής στρατηγικής προτεραιότητας, με τη δρομολόγηση μέτρων στήριξης της χρηματοδότησης και της ψηφιακής μετάβασης, καθώς και ελάφρυνσης των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών των επιχειρήσεων, υπογράμμισε αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, Σταύρο Καφούνη, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο.
Από πλευράς ΕΣΕΕ συμμετείχαν επίσης ο Γεν. Γραμματέας Δώρος Καπράλος και η Επιστημονική Διευθύντρια του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ Βάλια Αρανίτου. Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου τόνισαν πως τώρα που οι κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου ξαναγράφονται από την αρχή και η ψηφιακή τεχνολογία αναδεικνύει τους νέους «νικητές και χαμένους» στο σύγχρονο επιχειρείν, το ελληνικό εμπόριο πρέπει να οχυρωθεί και ο ρόλος του ως ο καταλύτης ανάπτυξης της οικονομίας να ενδυναμωθεί στο υπό διαμόρφωση νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
Μεγάλο «βαρίδι» τα αυξημένα πάγια λειτουργικά κόστη
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογράμμισε πως κύρια αιτία της παρατεταμένης δυσπραγίας των εμπορικών επιχειρήσεων αποτελούν τα αυξημένα πάγια λειτουργικά κόστη. Ανέφερε ενδεικτικά πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την περίοδο 2021- 2024 το συνολικό κόστος ενέργειας διογκώθηκε από 40,1% έως 113,7%, ενώ η αύξηση στα μισθώματα καταστημάτων την περίοδο 2020 -2024 κυμάνθηκε από 17,8% έως 35,3%, παρά τη θέσπιση πλαφόν για τις παλαιότερες μισθώσεις.
Υπόμνημα με προτάσεις
Η ΕΣΕΕ κατέθεσε υπόμνημα με πλήρως κοστολογημένες προτάσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Μεταξύ άλλων:
- Παρέμβαση της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις πολύ μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου τρίτων χωρών.
- Προώθηση της πρωτοβουλίας Shopping in Greece ώστε η ισχυρότερη διασύνδεση Εμπορίου – Τουρισμού να ενισχύσει το αναπτυξιακό αποτύπωμα των δύο κλάδων στο σύνολο της οικονομίας.
- Πρωτοβουλίες για αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε σε μείζονα θέματα για την εμπορική επιχειρηματικότητα, όπως το πλαίσιο για τις καθυστερήσεις πληρωμών, τους Γεωγραφικούς Εφοδιαστικούς Περιορισμούς (TSC), και τα διάφορα γραφειοκρατικά βάρη που δυσχεραίνουν το επιχειρείν.
Στ. Καφούνης: Το εμπόριο πρέπει να έχει κεντρική θέση στην αναπτυξιακή πολιτική
«Το ελληνικό εμπόριο είναι ο αδιαμφισβήτητος κλάδος-ηγέτης σε επίπεδο κύκλου εργασιών και ο μεγαλύτερος εργοδότης της οικονομίας. Επιπλέον αποτελεί τον πλέον συνεπή και απόλυτα διασυνδεδεμένο με τη φορολογική διοίκηση κλάδο, προσφέροντας τα μέγιστα στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων και τις θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. Για αυτούς τους λόγους πρέπει να έχει μεγαλύτερη χρηματοδοτική υποστήριξη από κοινοτικά κονδύλια, και ελαφρύνσεις αχρείαστων βαρών γραφειοκρατικών, φορολογικών και ασφαλιστικών, ώστε να δούμε στη χώρα μας τη δημιουργία περισσότερων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας» τόνισε ο κ. Καφούνης. Όπως είπε, οι προτάσεις που κατέθεσε η ΕΣΕΕ στον κ. Θεοδωρικάκο μπορούν να ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου, με στόχο να απεγκλωβίσουν χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις από το διαμορφούμενο καθοδικό σπιράλ προσδοκιών, υψηλών λειτουργικών εξόδων και έντονης αβεβαιότητας.